MHP'den başkanlık açıklaması

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, başkanlık sistemi tartışmalarını Habertürk'e değerlendirdi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin olarak, "Meclis'ten çıkan karar sonrası millete sorulmasından bir beis yok dedik. Belki 367 olarak çıkacak, o da mümkün. MHP bu yolu açıyorsa bizim tebrik edilmemiz gerekir, demokratik bir yolu gösteriyoruz" dedi.
Olası referandumda "evet" diyecekleri konusunu değerlendiren Yalçın, "Biz Meclis'te neyi tartışacağımızı bilmemiz lazım. Belki partili cumhurbaşkanlığı, belki yarı başkanlıkla gelecek. Bilmiyoruz ki. Bunları görmeden yorum yapmaktan imtina ederiz" ifadelerini kullandı.
 Yalçın'ın konuşmasının satırbaşları şöyle: 
BAŞKANLIK SİSTEMİ ÇIKIŞI: Başkanlık sistemi bizce rafta değildi. 15 Temmuz belki biraz geri attı ama mevcut bir tartışmaydı. Cumhurbaşkanı 1 Ekim'de Meclis açılışında anayasa değişikliğinden bahsetti. Sayın Başbakan başkanlık sistemiyle ilgili fikirlerini söyledi. Ortada böyle bir gündem yok gibi davranmak yanlış kanaatindeyiz 
Birinci şıkkımız mevcut bir yönetim sıkışıklığı var, bunu aşmalıyız. Bunu aşamazsak, arkası krizdir, kaostur. Bu kaos dönemine girildiğinde daha büyük felaketlerin gündeme gelmesi olabilir dedik. Böyle bir yapı içerisinde anayasanın çiğnenmemesi söylendi. Bizim önceliğimiz Cumhurbaşkanı'nın anayasadaki sınırlarına çekilmesi oldu. Bu olmuyorsa, bu hususun anayasal zemine oturmasından bahsettik. Biz esasında yol açıyoruz. Sayın Devlet Bahçeli geçmişte 367 krizinde olduğu gibi burada da anayasa çiğneniyor, gayri nizami bir durum var, bunu düzeltelim. Milletin mekanında bunu çözerseniz, daha sonra millete götürürsünüz.  
MHP'NİN AK PARTİ'YE DESTEĞİ: Şu ana kadar hiçbir şekilde AK Parti veya başka bir partiyle herhangi bir görüşme, pazarlık yapılmamıştır. Arka kapı siyasetine girilmemiştir. MHP'de böyle bir siyaset yoktur. Milletin geleceğiyle ilgili bir pazarlık yapmayız. Biz bu tür suçlamalarla karşılaştığımızda hususları açıkladık. MHP kendi görüş ve düşüncelerini açıkça ifade edip, parlamenter sistemden yana olduğunu söyleyip, gerekiyorsa milleti hakem yapalım demekten çekinmemek gerek. Halka gidelim denildiğinde hangi siyasi parti, 'ben gitmem' diyebilir?  
SANDIKTA HAYIR MI DİYECEK?: Önümüze bir anayasa taslağı gelmedi. Biz düşünce ve görüşlerimizden vazgeçmedik. Revize edilmiş bir parlamenter sistemin daha faydalı olduğu kanaatindeyiz. 15 Temmuz bu ülkede kaos yarattı. Ortak akıl oluşturmak lazım. Yenikapı bu ortak aklın ilk adımıydı. Siz terör örgütün arkasında üst aklı bitirerek mücadele edecekseniz, ortak akılla hareket edeceksiniz. Meclis'ten çıkan karar sonrası millete sorulmasından bir beis yok dedik. Belki 367 olarak çıkacak, o da mümkün. MHP bu yolu açıyorsa bizim tebrik edilmemiz gerekir, demokratik bir yolu gösteriyoruz. Ülke kendi geleceğini oylayacaksa, bu hakkı niye millete vermiyorsunuz? 15 Temmuz'da tankların karşısında kahramanlık gösteren millete mi gitmiyorsunuz?  
AK PARTİ'Yİ KÖŞEYE SIKIŞTIRMA HAMLESİ MİYDİ?: Halkın iradesi hiçbir partinin cebinde değildir. Halkın ne karar vereceğini göreceğiz. MHP'nin gizli ajandası yok, olamazda. Görüş ve düşüncelerimiz nettir. Temsilcimiz, genel başkanımız bu ifadeleri saklamadan, gizlemeden ifade ederler. MHP'nin böyle bir ihtiyacı yok. 
MHP'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ: Başkanlık sistemi denildiğinde yasadaki ufak tefek uygulamalarla o sistem tamamen farklılaşır. Yasaya göre, uygulayıcıya göre, başkanlık sisteminin sınırları farklılık arz eder. MHP, iktidarın ne getireceğini bilmiyor. Önümüze gelsin tartışmamızı ona göre yapalım. Bu hassasiyetler yeni değil. Üniter yapıya kıymet verdiğimizi herkes kabul eder. Ortaya konan taslak bu noktalardan da incelenecektir. Ne açık, ne gizli görüşmemiz olmamıştır. 
REFERANDUMDA EVET Mİ: Biz Meclis'te neyi tartışacağımızı bilmemiz lazım. Belki partili cumhurbaşkanlığı, belki yarı başkanlıkla gelecek. Bilmiyoruz ki. Bunları görmeden yorum yapmaktan imtina ederiz. 
PARTİ TABANININ TEPKİSİ: Bu iddia sahiplerinin sonuca nasıl ulaştığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Solun veya başka partilerin bizi bu kadar düşünmesi gözlerimizi yaşartıyor. MHP kendisini korumasını bilir. Sıkıntıyı, krizi, kaosu ortadan kaldıracağı için bu görüşlerimiz benimsenecektir.  
CHP'NİN ELEŞTİRİLERİ: Parti sözcüsü bunu söylediğinde, Sayın Genel Başkanı'nın yaptığı açıklamanın ilk şıkkı olarak söyledi. Sayın Bahçeli, 'Anayasal sınırları zorlamayın' dedi. Sayın Cumhurbaşkanı anayasa sınırları dışında, anayasaya uysun. Bu sözcüler açıklamalarımızı takipte güçlük çekiyor veya anlamakta zorluk çekiyor. İsterlerse kendilerine yardım ederiz. Meclis'İn bu sorunu aşacağı kanaatindeyiz.  
AK PARTİ- MHP GÖRÜŞMESİ: Böyle bir teklif geldiğinde oturur karar veririz, kamuoyunu birlikte aydınlatırız.  
PARTİ İÇİ İTİRAZLAR: Değerli milletvekili de farklı düşünebilir, partilerin de politikaları vardır. İster vekili, ister MYK'sı olsun bu politika tatbik edilir. Siz aradan çıkıp da parti politikalarına karşı açıklamalar yaparsanız, bir ayrışmanın meydana geldiğini söylersiz. Siz parti politikasına uymazsanız, disiplinlik olması mümkündür. Yakın süreçte disiplin süreci başlayabilir.

20 Eki 2016 - 14:50 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber