Medrese'nin kaderi Arınç'ta

Oba Belediye Başkanı Emin Hatipoğlu, 638 yıllık Selçuklu Medresesi'nin turizme kazandırılması için çalışma başlattıklarını açıkladı

- Kerim TOKSÖZ
VAKIFLAR Genel Müdürlüğü'nün medreseyi yeniden restore etmesi için Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a konuyu ileteceklerini söyleyen Hatipoğlu, "638 yıllık Selçuklu Medresesinin bakım ve onarımı yapılarak, yeniden turizme kazandırılmalı. Selçuklu Medresesi'ni biz kaderine terk ettirmeyeceğiz ve bu tarihi beldemizde yaşatacağız. Bu konuda gerekli dosyayı Başbakan Yardımcısı Sayın Arınç'a sunacağım. Sayın Arınç'ın medreseyi yeniden restore ettirerek, turizme kazandıracağına inanıyorum" dedi. "ATATÜRK'ÜN SÖZÜ ÇOK ANLAMLI" Hatipoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Tarihini bilmeyen milletler, başka milletlerin şikarıdır, avıdır' diye çok anlamlı bir sözü var. Bu söz Atatürk'ün tarihe verdiği önemi de açıkça ortaya koymaktadır. Bugünkü yerel yöneticiler olarak dünü bilmezsek, bugünü anlayamayız ve yarına da ulaşmamız mümkün değildir. Tarih, bir milletin hafızasıdır. Hafızasını kaybeden insanların nasıl geleceği olmazsa tarihini bilmeyen milletlerin geleceğinin olması da mümkün değildir. Biz de önce belde ve sonra bölgemizdeki tarihe sahip çıkıyoruz ve çıkmaya devam edeceğiz." SELÇUKLU MEDRESESİNİN TARİHÇESİ Oba'da bahçeler arasında bulunan bu medreseyi Emir Bedreddin Mahmut 1373 yılında yaptırmıştır. Kareye yakın planlı medresenin ana eyvanının yanına kubbeli bir bölüm eklenmesi ile de planı L’yi andıran bir şekil almıştır. Gerçekte iki eyvanlı olarak yapılan bu medresede girişin tam karşısına beşik tonozlu asıl eyvan yerleştirilmiştir. Ana eyvanın sol köşesine kubbeli kışlık dershane yapılmış ve sağ tarafı da boş bırakılmıştır. Bu plan düzeni Selçuklu medrese planlarına uymamakta, kendine özgü bir düzen göstermektedir. Medresenin yapımında toplama malzeme ile moloz taş kullanılmıştır. Medresenin dışı 22.70x19.50 ölçüsündedir. Kuzey cephesindeki giriş kapısı dışarıya doğru hafif bir çıkıntı yapmakta olup, burası kesme taştandır. Portal son derece sade, köşeler yuvarlatılmış, bunun içerisine de basık yay kemerli giriş kapısı yerleştirilmiştir. Kapıda palmet süslü bir ejder şeklindeki söve dışında başka bir süsleme elemanına rastlanmamaktadır. Girişten 9.20x10.30 ölçüsünde kareye yakın dikdörtgen planlı bir avluya geçilmektedir. Burada sütunlu revaklar bulunmamakta, her iki kenarda üçer oda avlu etrafında sıralanmıştır. Bu odaların birer penceresi ve ocakları bulunmaktadır.

#

25 Şub 2011 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber