Koladan da gazozdan da çok satıyor

Güneydoğu Anadolu'da "Meyan Kola" olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbetine, havaların aniden ısınması üzerine Kilislilerin rağbeti artıyor

Kilisli

meyan şerbetçisi Mehmet Özmert, normalde Nisan ayı içerisinde meyan şerbeti satmaya başladıklarını belirterek,

"Bu yıl havalar geç ısındı, buna rağmen birçok Kilisli, yaz kış demeden meyan şerbeti tüketiyor. Şerbetin bardağını 50 kuruştan satıyoruz. Özmert ailesi olarak Kilis'te, 100 yılı aşkın bir süredir meyan şerbeti üretip satıyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meyan kola olarak da bilinen ve yaz aylarında tüketimi artan meyan şerbeti, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geliyor. 45 yıldır şerbetçilik yaparak geçimimi sağlıyorum. Meyan şerbeti, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerine de iyi gelir.

Satılan meyan şerbetini, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen meyan bitkisinin kökünden yapıyoruz. Kilis'te, sıkça tüketilen meyan şerbeti, cenazelerde hayrat olarak da dağıtılıyor. Kente gelen yerli ve yabancı turistler tarihi geçmişi olan meyan şerbetini içerek hayran kalıyorlar. Meyan şerbeti sadece Kilis'te değil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Suriye'de de sıkça tüketiliyor. Tatlandırıcılı kola ve benzeri soğuk içecekler yerine meyan şerbeti ilimizde tüketiliyor. Kilislilerin genelde tercih ettiği meyan kolayı son zamanlarda Kilis'e gelen kamu görevlileri de tüketiyor" dedi.

MEHMET ALİ DAĞ

05 May 2015 - 14:29 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber