Kına gecesinde 56 kişiyi öldüren canlı bomba 22 23 yaşlarındaymış

Gaziantep'te, geçen 20 Ağustos günü çoğunluğu çocuk 56 kişinin ölümüne, 94 kişinin de yaralanmasına yol açan terör örgütü IŞİD'in düzenlediği canlı bomba saldırısı aydınlatıldı.

SALDIRIYI  16 Ekim günü hücre evi baskınında polis tarafından vurulduktan sonra eve döşediği patlayıcıyı infilak ettiren IŞİD'in sözde emiri Mehmet Kadir Cebael'in talimatıyla 22- 23 yaşlarında Türkçe konuşan bir kişinin yaptığı belirlendi. Polis operasyonunda etkisiz hale getirilen terörist Cebael'in, kına gecesine yönelik saldırının ardından ikinci bir saldırı için yeni Kürt düğünü bulunması talimatı verdiği de ortaya çıktı. Cemevinde düzenlenecek aşure gününde bombalı saldırı planlayan teröristlerin başındaki isim olan Cebael'in, bir konuşmasında Ankara Gar Meydanı saldırısına katılan ve deşifre olan diğer teröristleri, "Yanlış yaptılar, iki araba birleşmeyeceklerdi, beni dinlemediler, yakalandılar" sözleriyle de eleştirdiği belirlendi.
Gaziantep'te geçen 20 Ağustos günü Doğu illerinden göç edenlerin yoğunlukla oturduğu Beybahçe Mahallesi'nde Besna ve Nurettin Akdoğan çiftinin düğünü öncesinde yapılan kına gecesinde canlı bomba saldırısı düzenledi. Patlamada çoğunluğu çocuk 56 kişi ölürken, 94 kişi de yaralandı. 
POLİS OPERASYONLARI SIKLAŞTIRDI
Kamuoyunda büyük tepkiye yol açan saldırının ardından alarm durumuna geçen güvenlik güçleri geçen Eylül ayında IŞİD'li teröristlerin bu kez cemevinde Alevi kökenli kişilere yönelik saldırı hazırlığında olduğunu saptadı. Harekete geçen ekiplerin birbiri ardına düzenlediği operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı ve saldırı ile kentte kaos ortamının yaratılmak istendiği belirlendi. Polislerin derinleştirdiği soruşturmada teröristlerin aşure gününde canlı bomba saldırısı yapmayı hedeflediği saptandı. Harekete geçen polis 5 Ekim gününe kadar yaptığı operasyonlarda terör örgütü içinde eylem ve faaliyette bulunan kişilere yönelik yapılan operasyonlarda 19 kişi yakalandı.
PATLAYICI DEPOSU BULUNDU
Polisin gözaltına aldığı şüphelilerin yapılan sorgulaması ve istihbarat çalışmaları sonucu terör örgütü IŞİD mensupları tarafından 25 Aralık Mahallesi'ndeki bir deponun kullanıldığı ortaya çıktı. Baskın yapılan depodaki aramada 15 kilo TNT; 9.5 kilo ağırlığında antitank mayını, 2 kullanıma hazır canlı bomba yeleği, bomba patlayıcısının etkisini ve sonucunu artırmaya yarayan malzemede kullanılan 90 metal çubuk, 46 başlatıcı kapsül, 6 canlı bomba başlatma butonu, 6 el bombası fünye tapa grubu, bomba yapımında kullanılan parçalar halinde kablo, yapıştırıcı, metal kesme makinası, parça tesirli malzemeler, bombanın parça tesirini artırmak için kullanılan çok sayıda vida ve dübel gibi malzemeler ele geçirildi.
TERÖRİSTLERİN İZİNE 16 EKİM'DE ULAŞILDI
Polis ekipleri, saldırı için uygun zemin ve zaman aradığı bilinen teröristlerin izine geçen 16 Ekim pazar günü ulaştı. Güneykent Mahallesi'nde hücre evinin adresine ulaşan polis, burada şüpheli bir kişinin kuşku uyandıracak şekilde, elinde taşıdığı çantayla binaya girdiğini ve kısa süre sonra çantasız şekilde çıktığını tespit edince harekete geçti. Polis, eve çantayı bırakarak çıkan Suriye uyruklu A.M.N. isimli kişiyi yakaladı.
3 POLİS ŞEHİT OLDU
Suriye uyruklu şüphelinin burada sorulan sorulara cevap vermemesi, elindeki çantayı hangi daireye ya da binada nereye bıraktığını söylememesi üzerine polis, saldırı bilgisi nedeniyle çantayı bulmaya yönelik binada operasyon yapmak üzere takviye ekipler bölgeye yönlendirildi. Önlemlerin alınmasının ardından içeri giren özel harekat polisleri, binanın zemin katında bulunan bir stüdyo dairede ismi sonradan tespit edilen Abu Yusuf kod adlı IŞİD terör örgütü mensubu Suriye uyruklu Muhammed Şerif isimli canlı bomba üzerindeki intihar yeleğieni infilak ettirdi. Meydana gelen patlamada 3 özel harekat polisi şehit olurken, 9 polis ve 4 Suriyeli uyruklu kişi yaralandı.
Patlamanın ardından hücre evinde polis tarafından yapılan aramada 1 Kalaşnikof tüfek, şarjör, çok sayıda fişek ve bomba malzemesi ele geçirildi. 
CEBAEL'İN İZİNE 'İHBAR' İLE ULAŞILDI
Patlama olayına ilişkin çalışma sürdürülürken, 155 Polis ihbar hattını arayan bir kişi Ankara Gar saldırısı olayının faillerinden, terör nitelikli arananlar listesinde 'turuncu bülten' ile aranan IŞİD terör örgütü sorumlularından Mehmet Kadir Cebail'in saklandığı hücre evi ile ilgili bilgiler verdi.
Bunun üzerine polis ihbarda bildirilen Burak Mahallesi'ndeki hücre evine operasyon için harekete geçti. Operasyon yapılacak bina ve dairenin bulunduğu alanda önlem alındı ve bina karşısındaki 2 noktaya keskin nişancı yerleştirildi. Keskin nişancılar binayı ve daireyi görerek müdahale edecek bir noktaya gizlenirken, nokta atış yapabilen kobra tipi araç ve personel de görevlendirildi. Polisin aldığı önlemler sırasında Cebael'in silahlı şekilde görülmesi üzerine kobra araçtan silahla müdahale edilerek Cebael vurulurken, yaralanan terörist evdeki patlayıcıları infilak ettirdi. Patlamanın ardından kapısını korteks ile patlatılarak eve giren polis, ölen teröristin eşi ve 2 çocuğunu sağ olarak ele geçirdi.
IŞİD'in sözde Gaziantep sorumlusu Cebael'in evinde yapılan aramada 1 uzun namlulu M16 görünümlü av tüfeği ve bu tüfeğe ait 86  fişek, 1  dürbün, 2 av tüfeği şarjörü, 1  demir kesme makası, 20 metal parça, bombanın parça tesirini artırmak için kullanılan 6 metal çubuk, bilgisayar, cep telefonu, flaş bellek gibi dijital malzemeler ve 5 bin 540 lira ele geçirildi.
20 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI
Pazar günü yapılan operasyonların ardından terör ve istihbarat birimlerinin çalışmasıyla ulaşılan 20 isim daha gözaltına alındı. Bu kişilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise 2 kilo ağırlığında TNT patlayıcı, 60 santim uzunluğunda 2 infilak fitili, bombanın parça tesirini artırmak için kullanılan 2 kilo metal parçalar, 1 telsiz ve bilgisayar, cep telefonu, flaş bellek gibi dijital malzemeler bulundu.
KINA GECESİNİ KANA BULAYAN CANLI BOMBA 22-23 YAŞLARINDA
Öte yandan polisin yürüttüğü soruşturma ve peş peşe yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 39 şüphelinin sorgulamaları ile 20 Ağustos'ta 56 kişinin öldüğü kına gecesine yönelik canlı bomba saldırısı da aydınlatıldı. 
Gaziantep Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren kişinin 1 ay kadar Cebael tarafından motive edilen 22- 23 yaşlarında Türkçe konuşan bir erkek olduğuna değinilerek şöyle denildi:
"M.Ş.E. tarafından, Mehmet Kadir Cebael'in talimatı ile düğün patlama olayından yaklaşık 1 ay kadar önce canlı bomba eylemini gerçekleştirecek örgüt üyesinin ilimiz otogarına gelerek taksi ile Gazikent mahallesine gittiği, buradan M.Ş.E. tarafından Mehmet Kadir Cabael'in evine götürüldüğü ve eylemci şahsın 22- 23 yaşlarında uzun saçlı, kirli sakallı Türkçe konuşan bir şahıs olduğu tespit edilmiştir."
'SABIRSIZLANIYOR, VAZGEÇEBİLİR' 
Kendini patlatan teröristin 1 ay kadar Mehmet Kadir Cebael'in yanında kaldığı, dini ve eylem yönünden motive edildiği belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:
"Mehmet Kadir Cebael'in M.Ş.E.'ye; 'eylemi yapacak kişi sabırsızlanıyor, vazgeçebilir, bir yer bulun, amel yapalım' dediği, olay günü de Ahmet'in (A.K. olduğu tespit edildi) hazırladığı yeleği aldığı, eylemciye giydirdiği, koli bandıyla vücuduna sardığı, üzerine gömlek ve ceket giydirdiği, ayrıca sakat görünmesi için kolunu da sardığı, sonra ona 'bombayı patlatmadan evvel kollarını kaldır ki etkili olsun' dediği, bir taksiye bindirerek daha sonra Suriye'deki irtibat kurduğu kişiye bilgi verdiği, karşıdaki şahsın da 'erkekler nerede çoksa oraya eylem yapsın' dediği, Mehmet Kadir Cebael'in de eylemciye bu şekilde talimat verdiği tespit edilmiştir." 
'BİZE YENİ BİR KÜRT DÜĞÜNÜ BULUN'
Valilik açıklamasında, canlı bomba saldırısının ardından Cebael'in yeni bir Kürt düğünü bulunması için talimat verdiği de belirtilerek şöyle denildi:
"Mehmet Kadir Cebael ile M.Ş.E kendi aralarında yaptıkları konuşmada, (patlama olayının olduğu kına gecesini kastederek) M.Ş.E.'nin 'bir şehit var, çok sayıda ölü var' Mehmet Kadir Cebael'in de 'doğrudur çok ecir kazandın, Allah senden razı olsun, demiri kesen Ahmet büyük kesmiş, bize yeni bir kürt düğünü bulun' dediği, Ankara'da ki patlamada kullanılan bombayı kendisinin hazırladığını, bu nedenle polis tarafından arandığını, o patlamadan dolayı yakalanan kişileri kastederek 'yanlış yaptılar, iki araba birleşmeyeceklerdi, beni dinlemediler, yakalandılar' dediği, 'Hacı Ali'nin tarlasındaki malzeme hala gömülü duruyor mu' diye sorduğu, M.Ş.E'nin de 'evet hala gömülü' dediği, Mehmet Kadir Cebael'in 'ellemeyin orada kalsın' dediği tespit edilmiştir. Hacı Ali diye belirtilen şahsın H.P. isimli şahıs olduğu tespit edilmiştir. Yer gösterme sonucu 23.10.2016 tarihinde H.P.'ye ait olan tarlada yapılan aramalarda, gömülü vaziyette 22 kilo TNT patlayıcı madde ele geçirilmiş, bu patlayıcıların Mehmet Kadir Cebael'in talimatı doğrultusunda M.Ş.E., H.P. ve M.K. tarafından gömüldüğü tespit edilmiştir. 20.08.2016 tarihinde ilimizde düzenlenen kına gecesinde meydana gelen canlı bomba saldırısı aydınlatılmış, tespit edilen failleri ile bu olayla irtibat, iltisak ve bağlantısı olan 39 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 19'u adliyeye sevk edilmiştir. Olayların önlenmesine yönelik emniyet tedbirleri, istihbari ve operasyonel çalışmalar en üst seviyede devam etmektedir."

26 Eki 2016 - 16:32 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber