İtirafçı hakim ve savcılara göreve dönüş yolu

Hakimler ve Savcılar  Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, hakim ve savcılardan çok yararlı, çok samimi, örgütü çökertmede çok faydalı itiraflarda bulunanları  meslekte tutmayı bile tartışacaklarını belirterek, haklarında Fetullahçı Terör  Örgütü'nden (FETÖ) işlem yapılan hakim ve savcıları itirafçı olmaya çağırdı

YILMAZ, yaptığı açıklamada, böyle bir örgütün ancak  itiraflarla çökertileceğini, bu nedenle itirafların kendileri için önemli  olduğunu, her itirafa çok büyük değer verdiklerini söyledi. 
İtiraflarından fayda sağladıkları bazı hakim ve savcıları görevde  tutmayıp istifa etmelerini sağlayarak, avukatlık yolunu açabileceklerini anlatan  Yılmaz, şunları kaydetti: 
"İtirafları çok daha yararlı, çok daha önemli olan hakim, savcıların  meslekte tutulmalarını dahi genel kurulda tartışacağız. Çok yararlı itiraflarda  bulunanlar, çok samimi, örgütü çökertmede çok faydalı itiraflarda bulunanları  meslekte tutmayı bile tartışacağız ama her şeyden önce onlar için adli açıdan bir  cezasızlık hali söz konusu. Cezada büyük indirim söz konusu. O nedenle biz  genellikle etkin pişmanlık yasasından faydalanmalarını öneriyoruz. Bu nedenle de  son günlerde özellikle ByLock listelerinin ortaya çıkmasından sonra etkin  pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin sayısı bir hayli arttı. Bundan  sonra da artacağına inanıyorum." 
"Onlara gereken her türlü ayrıcalığı tanımayı düşünüyoruz" 
İtirafların hepsinin incelendiğini, itirafçılardan hangilerinin etkin  pişmanlıktan yararlanacağını adli yargılama için mahkemelerin tayin edeceğini  aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Biz de disiplin yönünden bakacağız. Gerçekten samimi, örgütü  çökertmede çok büyük fayda sağlamış, örgütü deşifre etmede büyük fayda sağlamış,  çok yararlı olduğuna karar verdiklerimizi farklı farklı muameleye tabi tutacağız.  Adli yargıda zaten mahkeme kendisi takdir edecek. Mahkeme, söz konusu beyanın,  yasanın aradığı pişmanlık hükümlerine uygun olup olmadığını özgür iradesiyle  takdir edecek ve gereğini yapacak. Biz de disiplin açısından itirafta bulunan  hakim, savcılar olursa ihraç yoluna gitmeyeceğiz. Onlara gereken her türlü  ayrıcalığı tanımayı düşünüyoruz. 
Yeter ki bize örgütü deşifre konusunda çok yararlı bilgiler versinler.  Bunlara disiplin açısından olumlu bakışımız olacak." 
İhraçları yeniden inceleme görüşmeleri 
HSYK Başkanvekili Yılmaz, 3 bin 456 hakim ve savcının ihraç edildiğini  hatırlatarak, ihraçları kesinleştirecek yeniden inceleme görüşmelerini  ertelediklerini belirtti. 
Yılmaz, "Hızla itirafçılar çoğalmaya başladı. 'İtirafçı olunca  itirafın niteliğine göre ihraçtan vazgeçebiliriz' dediğimiz için bu açıdan  itirafçılar zarar görmesinler diye ihraçları kesinleştirmeyi biraz  geciktirebiliriz. Bunu genel kurulda görüşür, karara bağlarız. Niyetimiz  başlangıçtan beri net. 'Yargıda, hiçbir çete mensubu, terör mensubu kimseyi  bırakmayacağız' dedik. Sadece etkin pişmanlık gösterenler, çeteyi deşifre  edenlerle ilgili bazı olumlu değerlendirmeler yapılabilir, onlara istifa kapısı  açılabilir. Bu tip şeyler düşünülebilir.  Genel kurulumuz örgütü çökerten  kişilere karşı olumlu bakabilir." dedi. 
Bin kişilik yeni liste 
İtiraflar ve ihbarlarda ismi geçen binin üzerinde hakim ve savcıdan  oluşan listenin de görüşülmeyi beklediği bilgisini veren Yılmaz, şu  değerlendirmelerde bulundu: 
"İtirafçıların, etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyenlerin verdiği  isimler var. Bu isimlerle elimizde oluşmuş bir liste var. Bu itiraflarda adı  geçenlerle ilgili arkadaşlarımız bir çalışma yapıyor. Onlarla ilgili yeni bir  çalışmamız olacak. Bin civarında, bini geçebilir. İhbarlarla, itiraflarla oluşan  rakam bu.  Onları da değerlendiririz. Ondan sonra da inşallah yüzümüzün akıyla bu  süreçten çıkarız. Bütün çabamız bu süreçten günahı olmayan, çeteye bulaşmamış  hiçbir hakim, savcı zarar görmesin. Yargı bizim yargımız, hakim, savcılarımız  bizim çocuklarımız. Hepsini bu devlet eğitmiş, büyük emek verilmiş çocuklar.  Kimseye düşmanlığımız yok. Kendi çocuğumuza düşman olabilir miyiz? Hiçbir isme  takılmıyoruz, hiçbir isimle ilgili önyargımız yok." 
Başkan Yılmaz, kimseye önyargıyla yaklaşmadıklarını vurgulayarak,  eşleri meslekten ihraç edilen 7 hakimin görevini sürdürdüğünü, bunun Kurulun  bütün hakim ve savcılara nasıl objektif ve önyargısız baktığının işareti olduğunu  söyledi. 
HSYK'nın AYKA'daki gözlemci statüsü 
Avrupa Yargı Kurulları Ağının (AYKA) HSYK'yı gözlemci statüsünden  çıkaracağına dair yaptığı açıklamanın ardından bazı girişimlerde bulunduklarına  dikkati çeken Yılmaz, yetkililere konuyu anlatan mektuplar yazdığını, AYKA'nın  kasım ayında HSYK'nın ihraçlarla ilgili gerekçeli kararını değerlendirmek üzere  toplanacağını bildirdi. 
Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:  "Belki gözlemci statümüzü askıya almaktan vazgeçecekler. Onlara  'Gerekçeli kararımızı bekleyin' dedik. 'Her türlü bilgiyi, belgeyi paylaşmaya  hazırız, bir heyet gönderin, paylaşalım, anlatalım' dedik. '2 bin 700 kişiyi  böyle açığa aldık, 2 senedir disiplin soruşturması yürütüyorduk, silahlı terör  örgütü olup olmadıkları noktasında tereddütler vardı, o akşam silahlı terör  örgütü olduğu konusunda açık deliller ortaya çıkınca Ankara Cumhuriyet  Başsavcılığı soruşturma yaptı. Silahlı terör örgütü üyesi olarak gözaltı kararı  verilmiş hakim ve savcıyı bulunduğu hal üzerine görevde tutmamız beklenemezdi  artık. Bu nedenle aldık.' diye izah ettik. Hala, 'Yok, bir gecede aldınız.'  diyorlardı. Sonra anladılar."

21 Eki 2016 - 11:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber