İkinci ayak yargı!

MHP’nin önerisiyle Anayasa görüşmelerinde aşama aşama ilerleme hazırlığı yapan AK Parti, başkanlık sistemine dayalı cumhurbaşkanlığının ardından yüksek yargı kurumlarına yönelik düzenlemeyi masaya getirecek

MHPile başkanlık sistemine dayalı Cumhurbaşkanlığına yönelik Anayasa değişikliğinde olumlu noktaya ulaşan AK Parti, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin önerdiği “merdiven” sistemiyle ilerlenmesine yönelik hazırlıklar yapıyor.  Bu kapsamda başkanlıkla ilgili Anayasa değişikliği Meclis’ten geçirildikten sonra, “merdiven”in ikinci basamağı olarak HSYK’nın seçim sistemi başta olmak üzere yüksek yargı kurumlarına yönelik Anayasa değişikliği düşünülebileceğini ifade ediliyor.  Üzerinde uzlaşmaya varılmış olan maddelere ek olarak 
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve HSYK’da yapılması istenen değişikliklerin bu pakete dahil edilebileceği belirtiliyor. Yeni sisteme geçişin sağlanması durumunda Cumhurbaşkanı’nın, yüksek yargı organlarına atayacağı üye sayılarında da değişim yaşanacak. 
OCAK’TA MECLİS’TE 
AK Parti kanadında, Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişikliğinin olumlu şekilde sonuçlandırılması yönünde büyük bir hassasiyet gösteriliyor. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili Anayasa değişikliğinde takınılan tavır ve karşılıklı gösterilen anlayış, bundan sonraki süreçte de yol arkadaşlığı açısından önem taşıyacak. Başbakan Binali Yıldırım’ın yakın kurmaylarına ve milletvekilleriyle sohbetlerinde dile getirdiği bu hassasiyet, MHP ile yapılan ilk işbirliğinin devamının gelip gelmeyeceğini de ortaya koyacak.  AK Parti’nin planlaması, Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin Anayasa paketinin ocak ayında TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi, ardından da Genel Kurul aşamasına geçilmesi yönünde.

08 Ara 2016 - 09:34 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber