HDP'li Yüksekdağ'dan tepki çekecek sözler

Almanya’nın Köln kentinde Ezidiler ve Kürtler tarafından Türkiye’nin hava operasyonlarının protesto edildiği yürüyüşe katılan HDP eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiğini öne sürdü

ALMANYA’nın Sesi’ne (Deutsche Welle) demeç veren Yüksekdağ, Türkiye’nin teröre karşı yaptığı son operasyonları eleştirdi. Yüksekdağ’ın Deutsche Welle’den Daniel Heinrich’e verdiği röportaj şöyle:DW: Türkiye’nin terör karşıtı operasyonlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yüksekdağ: Türk hükümetinin yürüttüğü operasyonlar çok açık bir şekilde IŞİD’i değil Kürtleri hedef alıyor. Yaklaşık 3 yıldan beri Türkiye IŞİD’e destek veriyor. Türkiye içerisindeki kamplarda eğitilen militanlar sınırı geçerek bölgeye gidiyor.

DW: Türk hükümetinin IŞİD’i desteklediğini mi söylüyorsunuz? Yüksekdağ: Evet. Türk hükümeti gerçi şiddetle IŞİD’i desteklediğini yalanladı. Ancak bizim silah gönderildiğine dair şahitler ve belgelerimiz mevcut. Ayrıca Ankara IŞİD’i sınır komşusu olarak tercih ediyor. Suriyeli Kürtlerin komşu olmasını istemiyor ve hilafeti yeğliyor. Türk hükümeti ile IŞİD arasında stratejik ve ideolojik yakınlık bulunuyor. Bu nedenlerden ötürü, hava operasyonları IŞİD’e karşı değil, Kürt güçlerine karşı yürütülüyor. 7 Haziran seçimleri ve HDP’nin başarısı iktidar partisi için açık bir yenilgiydi.

PKK'NIN UYGULADIĞI PROGRAM TERÖR DEĞİLDİR

DW: Kürt kökenli politikacılar tarafından kurulan HDP’nin PKK ile bağı olduğu söyleniyor. Buna ne dersiniz? Yüksekdağ: Bizim HDP olarak PKK ile bağımız yok. Belge konulması lazım ortaya, aksi takdirdi çok saçma kalıyor iddialar. Biz parlamento seçimlerinde yüzde 13 oy aldık. İki aylık seçim kampanyası süresince 7 HDP’li öldürüldü. Şu ana kadar failler yargı önüne çıkartılamadı. Öldürülen kişiler ellerine silah alarak PKK ile birlikte savaşmış kişiler değildi. PKK bir halk özgürlük hareketidir. Aynı zamanda demokrasi ve eşitlik mücadelesi veren bir örgüttür. Bizler PKK’nın bu hedeflere ulaşma konusunda başvurduğu yöntemleri onaylamıyoruz. Ancak şunu da kabul etmeliyiz ki, uyguladığı program terör değildir.

DW: Bu anlaşmazlıkta AB, NATO ve Almanya nasıl bir tutum takınmalıdır? Yüksekdağ: Bölgedeki savaşın tüm Ortadoğu’ya yayılma tehlikesi var. Bu nedenle uluslararası kamuoyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi AKP’den Kürtlerle çözüm sürecini yeniden başlatmayı talep etmeli.

DW: Erken seçim ihtimali var. Ne düşünüyorsunuz? Yüksekdağ: Bizim için seçimlerde yeniden başarılı olmaktan başka seçenek yok. Hükümet bizi yüzde 10 seçim barajının altında bırakmak için savaş başlattı. Biz, eski günlere dönülmesini istemiyoruz. Ancak Türkiye’de demokrasiye geçiş sancılı olarak evriliyor. Biz bağımsız demokratik bir parti olarak hedeflerimize ulaşmak için çalışacağız.

09 Ağu 2015 - 16:20 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber