Görenler şaşkına dönmüştü! TSK harekete geçti ve...

TSK, Kıbrıs Barış Harekatı'nı yürüten Türkiye'nin 16. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar'a ait madalya, madalyon, plaket ve rozetlerin Ankara'daki bit pazarında çıkmasının ardından harekete geçti.Söz konusu eşyaların TSK tarafından alınması planlanıyor

TÜRK Silahlı Kuvvetleri  (TSK), Kıbrıs Barış Harekatı'nı yürüten Türkiye'nin 16. Genelkurmay Başkanı  Orgeneral Semih Sancar'a ait madalya, madalyon, plaket ve rozetlerin Ankara'daki  bit pazarında çıkması tartışma yaratmıştı. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı eski genelkurmay başkanlarından  Sancar'a ait bazı özel eşyaların, İskitler'de haftada bir kez kurulan bit  pazarında olduğuna yönelik haberlerin ardından Genelkurmay Başkanlığı harekete  geçti.  ATASE Daire Başkanlığı yetkilileri, "Kıbrıs Kahramanı" olarak tarihe  geçen Sancar'ın anısına gereken saygının gösterilmesi için eşyaları elinde  bulunduran koleksiyoner Doğan ile temas kurdu. Eşyaların niteliklerine ilişkin  bilgi alan yetkililer, Sancar'ın ailesiyle de iletişime geçecek. Söz konusu  eşyaların TSK tarafından alınmasının planlandığı öğrenilirken, bit pazarındaki  eşyalar arasında genellikle Sancar'a ait rozet ve şiltlerin bulunduğu belirtildi.

ONUR BELGESİ DE BULUNUYOR!

 Sancar'a ait bazı özel eşyalar, Ankara İskitler'de haftada bir kez  kurulan bit pazarında fark edilmişti. Sancar'a 1978'de NATO tarafından verilen plaket ile Güney Kore Savunma  Bakanı Yu Jae Hung ve Japonya Meşru Müdafaa Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral  Hiroichi Samejima tarafından takdim edilen madalyonların da aralarında yer aldığı  30 parça eşyayı, koleksiyoner Necati Doğan satın aldı. Yaklaşık 45 yıllık mazisi bulunan eşyalar içinde Sancar'ın Osmanlıca  yazdığı not defteri, üniformasında yer alan şerit rozetler ve bröveler ile  Sancar'a Çukurova Üniversitesi tarafından takdim edilen "Onur Belgesi" de  bulunuyor.
KIBRIS BARIŞ HAREKATINI YÖNETTİ 

 Erzurum'da 1911'de dünyaya gelen Sancar, 1932'de Kara Harp Okulundan,  1934'te Topçu Okulundan mezun oldu. Harp Akademisini 1942'de kurmay subay olarak bitiren Sancar, TSK  bünyesinde çeşitli kademelerde görev yaptı. Korgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri eğitim Kolordusu ve 9'uncu  Kolordu Komutanlığı görevlerinin ardından 1969'da orgeneralliğe terfi eden  Sancar, Jandarma Genel Komutanlığı, 2'nci Ordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri  Komutanlığı görevlerini yürüttü. Sancar, 6 Mart 1973'te Türkiye'nin 16. Genelkurmay Başkanı oldu.  Sancar, görev süresinde, 20 Temmuz 1974'te TSK'nin Kıbrıs'ta başlattığı ve 14  Ağustos'ta Türk birliklerinin başkent Lefkoşa'ya girmesiyle sonuçlanan Kıbrıs  Barış Harekatı'nı yönetti. Genelkurmay Başkanı olarak 7 Mart 1978'de emekliye ayrılan Sancar, 8  Aralık 1984'te vefat etti.

20 Ağu 2017 - 13:47 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber