Genelkurmay Başkanlığı'dan açıklama

Genelkurmay Başkanlığı, Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda meydana gelen patlama ile ilgili açıklama yaptı

Genelkurmay Başkanlığı, Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan cephanelik patlamasında el bombalarının taşınmasına gündüz başlandığını, "dışarıda kalan az sayıda mühimmatı da emniyete alalım ve faaliyeti bitirelim' düşüncesiyle gece çalışmalara devam edildiğini bildirdi. 

Açıklamada, şehit olanlar arasında yer alan kısa dönem askerlerin, mühimmatın tasnif ve istiflenmesiyle değil, mühimmat sandıklarının depo içine girmeden depo dışında taşınmasıyla görevlendirildiği bilgisine yer verildi. 

Afyonkarahisar'daki Mühimmat Depo Komutanlığı'nda meydana gelen patlamaya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı tartışılan sorulara açıklık getirmek için yazılı bir açıklama yaptı. İstiflemenin acemi erler yerine uzman askerler tarafından yapıldığını belirterek, mühimmatın emniyete alınması gece taşınmaya devam edildiğini açıkladı. 

Genelkurmay Başkanlığı'nın Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda meydana gelen patlamaya ilişkin, idari, teknik ve adli ekiplerin henüz olayın oluş şeklini belirlemeden bazı basın yayın organlarında yetkisiz ve konuyla ilgili bilgi ve deneyimi bulunmayan kişilerce açıklamalarda bulunulduğu ve kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği ifade edildi. Açıklamada, milleti ve TSK'yı büyük acıya boğan elim olay ile ilgili olarak 7 Eylül 2012 tarihinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı'nın yerinde yaptığı incelemeler sonucunda elde edilen bilgileri sıralandı. 

Buna göre, Susurluk Mühimmat Depo Komutanlığının lağvedilmesi üzerine 284 bin 550 adet el bombası Afyonkarahisar'da konuşlu Mühimmat Depo Komutanlığı'na nakledildi ve mühimmat burada geçici olarak depolandı. Mühimmatın sayımı, tasnifi ve yeniden depoya yerleştirilmesi işlemine Bölük Komutanı nezaretinde 4 Eylül 2012 tarihinde başlandığının belirtildiği açıklamada, bu faaliyetin, 5 Eylül 2012 tarihinde de devam ettiği, aynı gün saat 21.15 sıralarında depoda peş peşe iki patlama vuku bulduğu kaydedildi. 

YENİ ASKER DEĞİLLERDİ

Görgü tanıklarının ifadelerine dayanılarak yapılan açıklamada, olaylar şöyle sıralandı: 

"Patlama depo içinde oldu. Patlama esnasında depoda iki astsubay, iki uzman erbaş ile 3-4 uzun dönem asker bulunuyordu. İstifleme işlemi yetkili ve uzman olan bu personel tarafından yapıldı. Diğer askerler ise deponun önünde ve dışındaydı. Görevin başlangıcında erbaş ve erlere Şehit Sürveyan Astsubay Bakım Kıdemli Başçavuş Bedri Nayim tarafından gerekli ikaz ve hatırlatmalar yapıldı. Hava karardıktan sonra "dışarıda kalan az sayıda mühimmatı da emniyete alalım ve faaliyeti bitirelim' düşüncesiyle çalışmalar sürdürüldü." 

Görgü tanıklarının ifadelerine göre patlamanın nasıl meydana geldiği hakkında bilgilerinin bulunmadığının belirtildiği açıklamada, olayın ardından bazı görsel yayın organlarında şehit olan askerlerin yeni askerler olduğu yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. 

ASKERLER MÜHİMMAT SANDIKLARININ DEPO DIŞINDA TAŞINMASIYLA GÖREVLENDİRİLDİ

Şehitlerin 15'inin kısa dönem asker olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, şöyle denildi: 

"Kısa dönem askerler; üç haftalık temel askerlik eğitimi aldıktan ve askerlik yeminini yaptıktan sonra birliklerine dağıtımları yapılmaktadır. Şehit olan bu kısa dönem 15 askerimiz bir aylık askerdi. Bunlar, mühimmatın tasnif ve istiflenmesiyle değil, mühimmat sandıklarının depo içine girmeden depo dışında taşınmasıyla görevlendirilmişlerdir. Depo içinde tasnif ve istiflemeyi ise iki astsubay, iki uzman çavuş, 3-4 uzun dönem asker ile birlikte yapmaktaydı. Uzun dönem askerlik olarak isimlendirilen ve 15 ay olarak vatani vazifesini yaparken şehit olan 6 askerimizden ikisi 12 aylık, biri 9 aylık, ikisi 6 aylık ve biri de 3 aylık askerdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2010 basımlı "Mühimmatın Depolanması ve Emniyet Standartları Teknik Talimnamesi"nde; "Hafif silah mühimmatı (el bombası dahil) açıkta depolanamaz" hükmü yer almaktadır. İdari, teknik ve adli ekipler henüz olayın oluş şeklini belirlemeden bazı basın yayın organlarında, yetkisiz ve konuyla ilgili bilgi ve deneyimi bulunmayan kişilerce açıklamalar yapılarak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği de görülmektedir." 

Olayın, her yönüyle ve derinliğine incelendiğinin ifade edildiği açıklamada, idari ve adli soruşturma sonuçlarının beklenmesinin sağ duyulu bir davranış olacağı belirtildi.

#

08 Eyl 2012 - 12:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber