‘Gazeteci elbette hapse girmemeli’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, ortak basın toplantısı düzenledi. 14 Aralık Operasyonu ile ilgili Avrupa Birliği'nin “Gazetecileri serbest bırakın” mektubunu değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “AB'den gelen açıklamalar samimi değil. Türkiye’de yargı neyi ne zaman yapacağını bilir, kimse karışamaz” dedi

Alper KUTAY NORVEÇ Dışişleri Bakanı Borge Brende’yi Türkiye’de ağırlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ikili görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’de Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik operasyon konusunda yaptığı açıklamaları değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği ile benim bir temasım olmadı. Dün Bakanlar Kurulu, bir gün önce ise TBMM'de neredeyse gece yarısına kadar süren bütçe görüşmemiz vardı. AB ile temasım olmadı ama açıklamaları görüyoruz. Türkiye'de yürüyen bir yargı süreci var ve gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de var. Gazetecilerin tutuklanmasını biz de arzu etmeyiz. Fakat burada açıklamalara baktığımız zaman, bana yazılan mektubu da basına sızdırmışlar. 'Bu gazetecilerin derhal serbest bırakılması' diye. AGİT temsilcisinden geliyor basınla ilgili” dedi.

‘KEŞKE HİÇBİR GAZETECİ TUTUKLANMASA’

Bakan Çavuşoğlu, “Şimdi hem güçler ayrılığından, hem de yargının bağımsızlığından bahsedeceğiz, hem de yürütmeye 'Bunları derhal bırakacaksın' diye talimat göndereceksiniz. Biz işte buna karşıyız. Biz isteriz ki hiçbir gazeteci hapiste olmasın. Her zaman şunu söyledim. 'İçerideki bir gazeteci bile bizim için farklıdır.' Gazetecilik faaliyetinden dolayı içeride ise bir gazetecinin bile içeride olması çok fazladır. Bunu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı iken de söylüyordum, şimdi de söylüyorum. Fakat ‘Gazeteciler hiç suç işlemez, o yüzden gözaltına bile alınmamalıdır’ yaklaşımını da doğru bulmuyoruz. Siyasetçiler de suç işliyor, çok sevdiğimiz bir sanatçı da suç işliyor, hapse giriyor. Neticede gazeteci de suç işliyor ise o da dokunulmaz olmamalıdır” diye konuştu.

‘SERBEST KALMASINA YARGIÇ KARAR VERİR’

Bakan Çavuşoğlu, “Herkes gazetecilerin tutuklanmasından dolayı üzüntüsünü dile getirebilir ve bu yargı sürecinin şeffaf olmasını dileyebilir, temenni edebilir ve bu konuda çağrıda bulunabilir. Ama bir yargı süreci başladıktan sonra Türkiye'deki yürütmeye ve hükümete bu kadar ağır eleştirileri biz kabul edemeyiz. 'Bunları derhal serbest bırak' talimatını kabul etmiyorum. Daha mektubun detayını görmedim ama mektubu kendileri basına sızdırdılar ve böyle yazdıklarını söylüyorlar. Bunlar doğru şeyler değil. İngiltere'de de gazeteciler hapse girdi ve gazeteler kapandı. Neden, gazetecilik faaliyetinden mi? Hayır! İllegal dinlemelerden dolayı! Olabiliyor maalesef. Ama biz arzu ediyoruz ki hiçbir gazeteci içeride olmasın. Bu süreçte gözaltına alınan insanların hiç birisine ‘Suçludur’ diyemeyiz. Ta ki iddialar ispatlanıncaya kadar. Ama başsavcının açıklamaları son derece net ve ortadadır. Gazetecilik faaliyetlerinden dolayı değil, başka iddialardan dolayı yargı sürecinin devam ettiğini görüyoruz” dedi.

16 Ara 2014 - 16:33 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber