Fransa Dışişleri Bakanı ile ‘OHAL’ gerginliği

Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara'ya ziyarette bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault Dışişleri Konutunda gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan OHAL ile ilgili soruya cevap verirken küçük çaplı bir gerginlik yaşadı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti tarafından, Türkiye’deki OHAL kararına Fransa örnek gösterilerek, “Terör nedeniyle Paris hükümeti de OHAL kararını uzattı” deniliyordu.
Fransa’nın Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, “Fransa ile Türkiye’deki OHAL aynı” söylemine, Ankara’da açıklık getirdi. Fransız Bakan, “iki ülkedeki OHAL uygulamaları farklı” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ VE FRANSA’DAKİ AYNI DEĞİL”

Gazetecilerin OHAL konusunda sorduğu soru üzerine Fransa Dışişler Bakanı Jean-Marc Ayrault, “OHAL’le ilgili olarak Türkiye terörle mücadele çerçevesinde kendini savunma hakkına sahiptir. Uzatma hakkına da sahip. Ancak söylemem gerekir ki Fransa’daki ile Türkiye’deki OHAL çerçevesi birbirinden farklıdır. Fransa’da yasama yürütmeye geçmemektedir. Yargının bağımsızlığı söz konusudur. Sadece polisin yetkilerine ek getiriliyor. Yargı kararlarının her zaman bir üst makama gönderilebilmesi yolunun açık olması gereklidir” dedi.
Fransız bakandan sonra söz alan Çavuşoğlu ise karşıt görüş bildirerek, “Bize göre Fransa ile Türkiye arasındaki OHAL arasında fark yoktur. İkisi de terör örgütlerini hedef almaktadır. Aynı şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne getirdiğimiz kısıtlamalar da aynı kapsamdadır. Fransa’yı hedef alan teröristler hangi muameleyi görüyorsa Türkiye’de darbeye kalkışan teröristler de mahkemeye gönderilmişlerdir. Fransa ve Türkiye’deki OHAL iki halkın özgürlüklerini kısıtlamamıştır. Her zaman söylüyoruz atılan adımlar anayasa ve hukuk çerçevesinde olmalıdır” dedi.

24 Eki 2016 - 12:28 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber