Diyaliz maliyeti 40 bin TL

2011 yılında 119 organ bağış formu doldurulurken, 2012 yılında bu rakam 147 oldu

Hilal ÖNEL

DİYALİZ hastalarının kesin tedavisi olmamakla birlikte geçici olan tedavilerinin masrafları da oldukça yüksek. Hastaların tek çözüm yollarıysa uygun donörlerin organ bağışında bulunması. Bir diyaliz hastasının devlete maliyeti yıllık 23 bin dolar yani yaklaşık 40 bin TL, Alanya'da 130, Türkiye'de ise 65 bin böbrek hastası var. Bu hastaların hayatta tutunmasıysa yüksek maliyetli bir organizasyon. Bu yüksek maliyete rağmen haftada belirli aralıklarla diyalize girmesi gereken hastalar organ nakli olmadan maksimum 4–5 sene hayatını idame ettirebiliyor. Ancak organ nakli yapılan bir hastanın ameliyat bedeli olan 19 bin dolar bir seferde ödeniyor.
'ORGAN BAĞIŞINDA YÜZDE 30'LUK ARTIŞ OLDU'
Organ bağışı ile ilgili olarak hem ülkemizde hem de uluslararası arenalarda kampanyalar yapılıyor. Bu nedenle organ bağışlarında son yıllarda artış yaşanıyor. Alanya Devlet Hastanesi de yaptığı kampanyalar ve stant tanıtımları sayesinde organ bağışı ivmesini son yıllarda yükseltti. 2011 yılında 119 organ bağış formu doldurulurken, 2012 yılında bu rakam 147 oldu. Yani yüzde 30'luk bir artış yaşandı.
Alanya Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Sezer Uğuz, yapılan tanıtımlar neticesinde artış kaydettiklerini, 2013 yılında hedeflerini daha da yükselteceklerini söyledi. Vatandaşların en çok dini açıdan çekindikleri için organ bağışlamadıklarını söyleyen Uğuz, "1980'de Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuyla ilgili fetva yayınlayarak, organ bağışının caiz olduğunu açıkladı" dedi.
FORMU İMZALAYANLAR ARTTI
Organ bağışı formu imzalayan vatandaşların sayısının artığını ve asıl sorunun ailelerden kaynaklandığını kaydeden Uğuz, "Vatandaş bize gelerek organlarını bağışlıyor. Fakat şahsın beyin ölümü gerçekleştiği zaman ailesi organlarını bağışlamak istemiyor. Biz bu durumda bir şey yapamıyoruz. Organ bağışı yapan vatandaşlarımız bu durumu ailesiyle paylaşıp, organlarını bağışladığını ifade ederse, aile de ileride olumsuz cevap vermez" diye konuştu.
AVRUPA BİERLİĞİ'NDEN FARKLIYIZ
Avrupa Birliği Yasaları gereği organlarını bağışlamış bir vatandaşın ailesi olumsuz bir cevap veremiyor. Uğuz, Ülkemizde ise bu yasanın farklı olduğunu, hastanın yakını yoksa onu hastaneye getiren tanımadığı bir kişinin bile hastanın organlarını bağışlayabileceğini ifade etti.

#

07 Oca 2013 - 01:47 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

soner - benım anem dıyalız hastası gıtmış oldugu uzmaon diyelizde nefrolok doktoru yok olmmasi şartmi gereklimi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Ocak 01:47

Çorum Haber