Delilleri çöpe atarken görüntülenmişti... Profesör için istenen ceza belli oldu

Erzurum'da, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmada gözaltına alınmadan önce delilleri yok etmeye çalışırken görüntüleri ortaya çıkan, örgüt elebaşı Gülen ile görüşmek üzere ABD'ye gittiği belirlenen ve "Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi imamı" olduğu öne sürülen eski öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Tanç hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Tanç'ın FETÖ operasyonları başladığı günlerde aceleyle çöpe attığı delilin de bir flaş bellik olduğu ortaya çıktı

ERZURUM'DA, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmada gözaltına alınmadan önce delilleri yok etmeye çalışırken görüntüleri ortaya çıkan, örgüt elebaşı Fetullah Gülen ile görüşmek üzere ABD'ye gittiği belirlenen ve örgütün eski "Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi imamı" olduğu ileri sürülen eski öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Tanç'a, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından örgüt yöneticiliği ile suçlanarak tutuklanan eski Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanç hakkında başlattığı soruşturma tamamlandı. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 25 sayfalık iddianamede, sanığın evindeki aramada bir kitabın giriş kapağının altına yapıştırılmış, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ait 2 fotoğraf ele geçirildiği bildirildi.

Gözaltına alınmadan önce bazı delilleri çöp kutusuna atarak yok etmeye çalıştığı belirtilen sanığın iş yerinde Gülen'e ait ses kayıtları, kitaplar, "Fetullah Gülen samimi" yazılı gazete parçası ve Gülen imzalı olan ve Tanç'a yazılan mektubun ele geçirildiği anlatılan iddianamede, Tanç'ın delilleri attığı çöp kutusundaki aramada ise üzerinde "Yeni Ümit İlimler ve Kültür Dergisi" ibareleri yazılı metal görünümlü USB ele ele geçirildiği aktarıldı.

TANIK BEYANLARI

İddianamede, Tanç'ın Bank Asya'daki hesabını 17/25 Aralık'tan sonra da aktif kullanmaya devam ettiği belirtilerek, "FETÖ/PDY üyeliği"nden hakkında soruşturma yürütülen E.A'nın tanık olarak beyanlarına da yer verildi. E.A'nın beyanında, İlahiyat Fakültesinden örgütün Saniye Hanım Yurdu'na ders vermeye ve sohbet etmeye giden erkek akademisyenler olduğunu, iki grup olarak yurda gelen bu kişilerin bir grubunda Murtaza K. ve Mehmet K. ile Tanç'ın bulunduğunu söylediği anlatıldı.

Tanık E.A, ifadesinde, Murtaza K, Mehmet K. ve Tanç'ın gerek fakültede gerekse örgütün yurdunda kalan herkes tarafından örgüt mensubu olduğunun bilindiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu şahıslar örgütün talebiyle gelip bizlere ders anlatırlar ve bizlerle sohbet ederlerdi. Geldiklerinde kesinlikle Gülen örgütünden bahsetmezlerdi. Bana göre bu şekilde davranmalarının nedeni örgütün yurdunda kalan her öğrencinin cemaatçi olmamasından kaynaklanıyor çünkü eğer bu şahıslar yurda geldiklerinde sürekli örgüt veya Gülen'den bahsetselerdi muhtemelen örgüte mensup olmayan öğrencilerin tepkisiyle karşılaşacaklar ve bir daha yurda gelmeyeceklerdi." İddianamede, tanık olarak ifadesine yer verilen, başka bir soruşturmanın şüphelisi Y.K. de Tanç'ın fakültede "FETÖ" denildiğinde ilk akla gelen kişi olduğunu dile getirerek, "Tanç, son derece etkindi ve her faaliyette bulunuyordu. En çok kurban toplayanlardan biriydi. Burs ve haftalık sohbetlere katılırdı." beyanında bulundu.

İddianamede, savunmasına yer verilen Tanç da öğrencilik döneminde kaldığı üniversite yurtlarındaki yemeklerin midesine rahatsızlık vermesi nedeniyle istediği gibi yemek yapmak için arkadaşlarıyla evde kaldığını belirtti. Tanç, savunmasında şunları dile getirdi:

"Arkadaşlarımın kaldığı eve taşınmadan önce evin örgütün evi olduğunu bilmiyordum. Arkadaşlar, Gülen'e ait vaaz kasetlerini dinlemeye başladı. Ben de dinledikçe Gülen'in vaaz usulü hoşuma gitti ve öylece başlamış oldum. Fakülteden mezun olduktan sonra Erzurum'da yaşamaya devam ettim ve açılan bir sınava katıldım. Yüksek İslam Enstitüsüne asistan olarak girdim. Bu süreçte örgütün evlerinde kalan İlahiyat Fakültesinin talebeleriyle irtibatım devam etti. İlahiyat Fakültesinde okuyan öğrencilere örgütün evlerinde kalmaları, yurtlarına gitmeleri ve himmet adı altında örgüte yardımlarda bulunmaları, Zaman gazetesi, Sızıntı dergisine abone olmaları konusunda tavsiye ve telkinlerde bulundum. O dönem örgütün evinde kalmak, yurtlarına gitmek, Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisine abone olmak yasak değildi. Ben de bu örgüte olan sevgim nedeniyle öğrencilere bu konuda bazı zamanlarda tavsiye ve telkinlerde bulundum."

29 Tem 2017 - 13:35 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber