‘Darbe Konseyi’nin karargâh sorumluları

TBMM Darbe Komisyonu’na gönderilen ilk belgede Tuğgeneral Mehmet Partigöç, Tuğgeneral Erhan Caha, Tuğamiral İrfan Arabacı, Kur. Albay İlhan Karasu, Tuğgeneral Faruk Bal ve Yzb. Mustafa Şaban Gümüşiğne karargâh sorumluları olarak gösteriliyor

MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB), TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na Yurt Sulh Konseyi’nin karargâh sorumlularını gösteren belgeyi gönderdi. Belgede, Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarından sorumlu askerlerin her türlü emri vermeye yetkili oldukları ifade ediliyor. MSB, Yurtta Sulh Konseyi’nin darbe girişiminin başarılı olması halinde kabinede kimlerin yer alacağına ilişkin ellerinde bilgi ve belge bulunmadığını kaydetti. Belgelerde, Fetullah Gülen’in askerlik bilgileri de yer alıyor. 
MSB’nin TBMM Darbe Komisyonu’na gönderdiği ilk belgede Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri komutanlıklarındaki ihraç, firar, tutuklu personele ilişkin istatistikler yer a ldı. Buna göre Kara, Deniz ve Hava kuvvet komutanlıklarında toplam 4 bin 594 tutuklu 167 gözaltı, 5 bin 674 ihraç, 733 açığa alınma, 333 firari personel bulunuyor. 39 personel ise görevine iade edilmiş gözüküyor. Askeri lise, kara, deniz ve hava meslek yüksek okulu ile harp okullarında öğrenim gören 15 bin 409 öğrencinin TSK ile ilişiği kesildiği belirtiliyor. Bu öğrenciler eğitim seviyesine göre ilgili üniversitelere veya MEB’e bağlı liselere yerleştirildi. 
TBMM’ye darbeci Yurtta Sulh Konseyi’nin hazırladığı, “karargâh sorumlularını” gösteren belge de gönderildi. Tuğgeneral Mehmet Partigöç ve Kurmay Albay Cemir Turhan imzalı belgede, “ülke genelinde meydana gelen ani gelişmeler kapsamında, karargâhların eksiksiz güvenliğini sağlamak ve işbirliğini devam ettirek maksadıyla, aşağıda belirtilen personel hizalarındaki karargâhlara genel karargâh sorumlusu olarak görevlendirilmiştir” emri yer alıyor. 
Kabine bilgisi yok 
Listede ise “Genelkurmay Başkanlığı karargâhı Tuğgeneral Mehmet Partigöç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı Tuğgeneral Erhan Caha, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı Tuğamiral İrfan Arabacı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı Hv. İst. Kur. Albay İlhan Karasu, Jandarma Genel Komutanlığı Karargâhı Tuğgeneral Faruk Bal, ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Karargâhı SG.YB. Mustafa Şaban Gümüşiğne” isimleri sıralanıyor. 
Bu kişiler için, “söz konusu personelin kendilerine tevdi edilen görevlerini yerine getirmek maksadıyla her türlü tedbiri almaya ve mevcut atamalara bağlı kalmaksızın ihtiyaç duyulan görevlendirmeleri yapmaya yetkilendirilmiştir” ifadeleri kullanılıyor. Belgede ayrıca, sözde sıkıyönetim direktife ekinde yer alan bakanlık müsteşarlıkları ile kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak yeni atamalar ve görevlerine devam edeceklere ilişkin isim listesi de yer alıyor. 
MSB, TBMM’ye gönderdiği yazıda, “Yurtta Sulh Konseyi ile darbe girişimi sürecinin başarılı olması durumunda kurulacağı iddia edilen kabinenin kimlerden oluşacağına ilişkin herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır” ifadesine yer verdi. MSB belgelerinde 1980 ila 2016 arasında ideolojik veya cemaate mensup olma gerekçesiyle Kara Harp Okulu’ndan Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ilişiği kesilen öğrencilerin istatiki bilgileri de yer aldı. Buna göre, “1980’de 6, 1981’de 7, 1982’de 66, 1983’te 2, 1985’te 1, 1987’de 14, 1993’te 1, 1994’te 1, 1996’da 1 ve 2007’de 1” öğrencinin disiplinsizlik nedeniyle ilişiği kesildi. FETÖ’nün TSK içindeki güçlenme zamanlaması dikkate alındığında atılan öğrencilerin sayısının cemaat güçlendikçe azaldığı istatistiklere yansıdı. Belgelerde Deniz Kuvvetleri’nde 14 ve Hava Kuvvetleri’nde ise toplam 344 öğrencinin ilişiğinin kesildiği belirtiliyor. 
‘Zafiyet olmasın diye’ 
MSB belgesinde TSK’da personel zafiyetinin giderilmesi ve harekât etkinliğinin artırılması için 2017’de 2 bin 491’i subay (muvazzaf, sözleşmeli, astsubaylıktan subaylığa geçiş ve dış kaynaktan pilot adayı v.s.) 5 bin 869’u astsubay, 6 bin 571’i uzman erbaş ve 11 bin 907’si sözleşmeli er olmak üzere toplam 29 bin 571 personelin alımının planlandığı kaydedildi. 
Belgede, Milli Savunma Üniversitesi’nin Mart 2017’de eğtim-öğretime başlamasının öngörüldüğü, ara sınıflara toplam 3 bin 491 öğrenci temininin planlandığı ifade edildi.
Gülen’in askerlik belgesi
 
MSB’nin TBMM’ye gönderdiği belgeler arasında FETÖ’nün lideri Fetullah Gülen’in askerlik belgesi de yer aldı. Erzurum Pasinler ve Yakutiye Askerlik şubelerinde bulunan kütük defterlerinden temin edilen bilgilere göre; 27.04.1941 doğumlu olan Gülen, 24.11.1961’de silah altına alındı ve 24.11.1963’te terhis edildi. İskenderun’daki 39. Mekanize. Piyade Tugayı’nda askerliği yapan Gülen, 3 ay hava değişimi raporu aldı ve silah altındayken herhangi bir cezaya çarptırılmadı. Gülen, 11.01.1961’de nüfus kaydını Erzurum Pasinler’den, Erzurum Yakutiye ilçesine aldırdı.

10 Ara 2016 - 08:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber