Cüzzama dikkat

TÜM dünyada her yıl, ocak ayının son pazar günü Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle "Dünya Cüzzam Günü" olarak anılıyor ve hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenerek bilinçlendirici organizasyonlar yapılıyor.

- Tolga ŞİLİL
Konuyla ilgili Alanya Özel Can Hastanesi Dermatoloji Uzman Hekimi Mine Çetin, cüzzam hastalığı konusunda bir bilgilendirmede bulundu. Hastalığın 1876 yılında Norveçli bilim adamı Armauer Hansen tarafından keşfedilen "lapne basili" (Hansen basili) tarafından oluştuğunu belirten Çetin, şöyle devam etti: "Öncelikle deri ve siniri tutarak belirti gösteren kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığıdır, her yaşta ve ırkta görülebilir. Sosyo ekonomik seviyesi düşük olan toplumlarda sıkça rastlanır. Birçok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da bir kuluçka dönemi vardır. Yani mikrop vücuda girdikten 2-7 yıl sonra ilk klinik belirtiler ortaya çıkar.” HASTALIK NASIL BULAŞIR? “Cüzzamın bulaşması hasta şahısla temas yakınlığına ve süresine bağlıdır. Bakteri, hastanın burun mukozasında boldur. Dolayısıyla solunum yoluyla, ülserli deri bölgelerine temasla, terle, sinek ve böceklerin taşımasıyla da nakledilebilir. BELİRTİLERİ NELERDİR? “Hansen basili, özellikle kollarda ve bacaklardaki motor ve duyu sinirlerinin hasarına yol açar. Sinirler yoluyla deriye de ulaşarak bazı belirtilerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Kırmızı, mor renkte kabarıklıklar, plaklar, özellikle yüz, göz çevresi, yanaklar, diz ve dirseklerde ortaya çıkan nohut-ceviz büyüklüğünde kitleler, lezyonların açılmasıyla oluşan yaraların izleri, kol ve bacaklarda his kaybı veya azalması, bazı hareketleri yapmada zorlanma ve güç kaybı, burun tıkanıklığı ve zaman zaman göz kanamaları sık görülen belirtilerdir.” TEDAVİSİ VAR MIDIR? “Cüzzam tedavisi eskiden Şolmogra yağı denilen bitkisel ilaçla yapılmıştır. Daha sonra 1940'larda Hansen basilinin üremesini durduran Sülfan türevi ilaçlar tedaviye girmiş ve cüzzamlı hastalar bu ilaçları yaşamları boyunca kullanmaya başlamışlardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1982 yılından sonra çok ilaçlı tedavi rejimlerini dünyaya duyurmuştur. Halen pek çok ülkede bu standart tedavi rejimleri kullanılmaktadır. Üstelik tedavi için gerekli olan ilaçları devletler ücretsiz olarak sağlamaktadır. Ülkemizde tedavi gören hasta sayısı 18'dir.”

#

27 Oca 2011 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber