CHP'de milletvekili listesi kesinleşti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün akşam saatlerinde toplanan Parti Meclisi 2015 Genel Seçimleri milletvekili listesini kesinleştirdi. “Siyaset uzun soluklu bir yarıştır” diyerek konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, liste dışı bırakacaklarına ilk mesajı verdi; ardından listeleri okumaya başladı

Genel Başkan Yardımcıları Burhan Şenatalar ve Yakup Akkaya ile aralarında Sinan Aygün, Aydın Ayaydın, Erdal Aksünger, Umut Oran, Güldal Mumcu, Aşkın Türeli, Mehmet Ali Susam, Ali Demirçalı’nın da olduğu bazı milletvekillerinin liste dışında kaldığı belirtiliyordu.

PAVEY BİRİNCİ SIRAYLA DÖNDÜ

1,3,5,7 ve 9’uncu sıralara kontenjan adayların konulacağı İstanbul 1’inci bölge 1’inci sıraya Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikna etmesiyle yeniden aday olmaya karar veren Şafak Pavey geldi. Pavey’in ardından 3’üncü sıraya Gürsel Tekin, 5’inci sıraya Akif Hamzaçebi, 7’incı sıraya İlhan Kesici ve 9’uncu sıraya emekli müftü ve milletvekili İhsan Özkes getirildi. İlhan Kesici, Kılıçdaroğlu’nun tercihiyle bir dönem sonra yeniden TBMM’ye dönme şansı yakaladı.

BERBEROĞLU İKİNCİ BÖLGEDE

İstanbul 2’inci bölgede Enis Berberoğlu 7’inci sırayı alırken, bir diğer genel başkan yardımcısı Murat Özçelik de İstanbul 3’üncü bölgede 7’inci sıraya geldi. İstanbul 2’inci bölge 1’inci sıra adayı Türkiye Ermenilerinden Selina Doğan oldu. Özuzun 1977 doğumlu, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi ve Galatasaray Hukuk Fakültesi mezunu. Bilgi Üniversitesi’nde de Yüksek Lisans da yapan Özuzun, Ermenice ve Türkçe’nin yanı sıra Fransızca ve İngilizce biliyor. Sezgin Tanrıkulu İstanbul 2’inci bölgede 3’üncü sırayı aldı, Sencer Ayata 5’inci sırayı aldı. İstanbul 3’üncü bölgenin ilk sıradaki kadın adayı Bihlun Tamaylıgil oldu, Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Erdoğan Toprak 3’üncü sıraya, Mehmet Bekaroğlu’nun ise 3’üncü bölgede 9’uncu sıraya geldi.

TEMİZEL’LE BİRLİKTE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendi seçim bölgesi olan İzmir 2’inci bölgede tercihini 3’üncü sıra için Zekeriya Temizel, 5’inci sıra için Aytun Çıray’dan yana kullandı. Tuncay Özkan, İzmir 1. Bölge 3’üncü sıradan CHP Milletvekili adayı oldu. Bu bölgenin 1’inci sıra kontenjan adayı PM üyesi ve şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok olurken, Roman kökenli Özcan Purçu 5’inci sıraya geldi.

ANKARA’DA VEKİLLER KONTENJANI KAPTI

Ankara 1’inci bölgenin kontenjan adaylarının dördü de milletvekillerinden oluştu. Kontenjan listesi şöyle sıralandı:

1) Gülsün Bilgehan,

3) Tekin Bingöl,

5)Levent Gök,

7) Bülent Kuşoğlu.

Gülsüm Bilgehan’ın kadın kontenjanından ilk sıraya yazan Kılıçdaroğlu Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bingöl, Grup Başkanvekili Gök ve Danışmanı Kuşoğlu’nu listeye koyarak önseçimde Alevi ağırlıklı bir liste çıkan Ankara 1’inci bölgeyi dengelemiş oldu. Ankara 2’inci bölgenin kontenjan adayları arasında dikkat çeken isim ise Haluk Koç oldu. Bölgede 3’üncü sırayı alan Koç, 3 dönemdir Samsun Milletvekiliydi.

HATAY’A YARAYICI

Eskişehir’de Gaye Usluer 1’inci sırayı alırken, Adana’da Zülfikar İnönü Tümer 2’inci Mustafa Kemal Özkan 5’inci sıradan kentin kontenjan adayları oldu. Kocaeli’nde Fatma Kaplan, Haydar Akar Tahsin Tarhan şeklinde sıralandı. Hatay’da ilk sırayı Grup Yorum’un eski solistlerinden Hilmi Yarayıcı aldı

CHP İzmir'de kontenjan milletvekili adayları belli oldu. Şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı 1. Bölge 1. sıradan aday gösterilirken eski Başbakan Tansu Çiller'e benzetilen CHP'nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke 2. Bölge 1. sıra adayı oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili kontenjan adaylarını belirlemek için saat 20.00'da toplandı. Dışarıya isimlerin sızmaması için Genel Merkez'in etrafına jammerlar (sinyal kesici) yerleştirildi. Edinilen bilgiye göre İzmir'de iki bölgede 1. 3. ve 5. sıra kontenjan adayları şunlar oldu.  

İzmir 1. Bölge 1. Sıraya Zeynep Altıok Akatlı, 3. sıraya Tuncay Özkan, 5. Sıraya ise Özcan Purçu.

İzmir 2. Bölge 1. Sıra Selin Sayek Böke, 3. Sıra Zekeriya Temizel, 5. sıra Aytun Çıray.

ÇİLLER'E BENZETİLİYOR 

CHP'nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, CHP 2. Bölgeden milletvekili adayı oldu. 43 yaşındaki Böke, ODTÜ iktisat mezunu, Duke Üniversitesi'nden doktoralı. Bilkent Üniversitesi'nde iktisat dönem başkanlığı yaptı. Bentley Collage'da yardımcı doçent olarak çalıştı. IMF'nin Washington DC ofisinde ekonomist olarak görev aldı. Georgetown Üniversitesi'nde ders verdi. Evli ve iki çocuk annesi olan Böke, eski Başbakan Tansu Çiller'e benzetiliyor.

ESKİ MALİYE BAKANI TEMİZEL

Edinilen bilgiye göre 55. ve 56. Hükümetler döneminde Maliye Bakanlığı yapan Zekeriya Temizel, İzmir'den milletvekili adayı gösterildi. 67 yaşındaki Temizel, Tokat'ta doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. 18 Nisan 1999 seçimlerinde DSP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Temizel seçilememişti. Temizel, 31 Mart 2000 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na atanmış, 4 Mart 2001 tarihinde bu görevinden istifa etmişti. 6 Eylül 2014 tarihinde CHP'den PM üyeliğine seçildi. Evli ve iki çocuğu olan Temizel, Fransızca ve Almanca biliyor. Temizel aktif siyasetin ardından Aydın'ın Söke İlçesi'nde ilaç ve kozmetikte kullanılan uçucu yağ üretimi yapıyor.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 2. Bölge 3. sıradan yeniden aday gösterildi. 58 yaşında, İzmir'in Bayındır'da İlçesi'nde doğdu. İç hastalıkları doktoru.

ŞAİR METİN ALTIOK'UN KIZI 

CHP Parti Meclisi üyesi Zeynep Altıok Akatlı, 47 yaşında. Ankara'da doğdu. Felsefeci Füsun Akatlı ile Şair Metin Altıok'un kızı. İstanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji bölümünü bitirdi.  19 yıl çokuluslu reklam ajanslarında müşteri ilişkileri koordinatörlüğü, grup yöneticiliği yaptı. Kariyerini profesyonel iletişim danışmanı olarak sürdürüyor.

OĞLU 'GÜNEŞ' UĞUR GETİRDİ

Gazeteci Tuncay Özkan, Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. İzmir'in Bergama İlçesi'nde doğan eski manken Duygu Dikmenoğlu ile evlenen 49 yaşındaki Özkan'ın geçen ay "Güneş" adını verdikleri bebekleri oldu. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Özkan, altı yıl cezaevinde kaldı.

ÇADIRDAN MECLİSE YOLCULUK 

Avrupa Romanlar ve Göçebeler Forumu Türkiye Temsilcisi Özcan Purçu, CHP 2. Bölge 5. Sıradan milletvekili adayı oldu. Purçu, Aydın'ın Söke İlçesi'nde ancak iki yatak konabilen eskidiği için üç ayda bir yenisi kurulan naylon çadırda doğdu, tuvalet ve banyonun dışarda olduğu, suyun camiden taşındığı Roman mahallesinde büyüdü. Çadırda mum ışığında sokak lambası altında ders çalıştı, sepet örerek ailesine destek oldu. Annesinin terlikleriyle okula gitti. Bu imkansızlıklara rağmen üniversitede kamu yönetimi eğitimi aldı ancak kaymakam olamadı. "O çamurdan kurtulmak için okumam lazımdı" diyen Purçu, bugün TBMM'ye girmeye hazırlanıyor. (Elif DEMİRCİ / İZMİR - DHA)

07 Nis 2015 - 12:06 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber