Çavuşoğlu ve Lavrov zirvesi

Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Beşinci Toplantısı için dün Alanya’ya gelen ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, temaslarının ardından kentten ayrıldı. Lavrov, GZP'den kalkacak özel uçakla İtalya'nın başkenti Roma'ya hareket edecek

İkili zirve başladı
İkili zirve başladı
Haber albümü için resme tıklayın

İkili zirve başladı

ALANYALI Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Beşinci Toplantısı sona erdi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

‘AMACIMIZ İLİŞKİLERİ ESKİSİNDEN ÖTEYE GÖTÜRMEK’ 
Alanya’nın kendi şehri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Alanya benim şehrim ama artık Rus dostlarımızın da yaşadığı çok kültürlü ve dinli bir şehir.            Haftaya Başbakan Binali Yıldırım Moskova’da Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’le görüşecek. Amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri eskisinden daha da öteye götürmek. Türkiye ve Rusya işbirliği hem iki ülke hem de bölge için çok önemli. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Rusya ile aynı fikirdeyiz. Bu konuda ortak çalışmalarımız var. Var olan sorunların çözümü için aktif çaba sarfediyoruz ama göstermelik değil” diye konuştu. 

‘RUSLAR ALANYA’YI SEVMEKTE HAKLIYMIŞ’
Lavrov ise, hemşerilerinin Alanya’yı neden bu kadar sevdiklerini anladığını belirterek yaptığı konuşmada, “Alanya ve Antalya’ya çok teşekkür ederim. 5. toplantıyı gerçekten çok konforlu yaptık.                        
İnsanlar sıcak, samimi ve misafirperver. Halkımızın Alanya’yı neden çok sevdiğini anladım. Ruslar Alanya'yı çok sevmekte haklıymış. Beni vatandaşlarım karşıladı dün ve gerçekten çok mutlu oldum. 
Bence çok güzel bir görüşme oldu. Çok ciddi bölgesel konular var. Özellikle Suriye konusunda hemfikiriz. Bu bölgede kanın durması lazım. Bir önce sorunların çözülmesi lazım. İnsani yardımın da sürekliliğini temin etmemiz gerekiyor. 24 no'lu doküman esasında da bu kontekste de devam edeceğiz çalışmalara. Ayrıca diğer ülke ve bölgelerde neler olup bitiğini konuştuk. Libya, Irak ve diğer ülkeler de yine tutumumuz oldu.
Burada gerçekten bölgenin de özelliğini göz önünde bulundurarak din adamlarıyla, halkla bağlantı kurarsak barışı sağlayabiliriz. Ayrıca bu bölgede yaşayan azınlıkların da sesinin duyulmasını sağlayacağımız konusunda hem fikiriz. Kafkaslarda ve Karadeniz'deki durum hakkında da konuştuk. Ukrayna-Rusya arasındaki anlaşmazlık konusunda da iş birliğine destek vereceğini söyledi sevgili meslektaşım. Her iki taraf da normalleşme konusunda hemfikiriz. Bundan sonraki aşamada da ekonomideki aksamaları ortadan kaldırmak için çalışmalarımız olacaktır. Lojistik konuları ele aldık. Bundan sonra yaptırımları ortadan kaldırma konusunda hem fikir olduğumuzu konuştuk. Biz Rusya tarafı olarak Türk akımı konusunda olumlu bir gelişmeyi dile getirdik. Türkiye Cumhuriye'tinde Akkuyu Enerji santralindeki çalışmaların da devam etmesini söylendik. 
Biz halk diplomasisinin de gelişmesini çok istiyoruz. Eş başkanlar da bu konuda görüştüler. Turizm konusu da hız kazanacak buna eminiz. Güvenlik konusunda da daha önceki tavsiyelerimiz de göz önünde bulundurulacak. Turizm'in gelişmesini de destekliyoruz. Ayrıca vize konusunu da ele aldık. Suriye’de akan kan durmalı ve Türkiye ile işbirliğimiz sürecek. İkili ilişkilerimizi büyüteç altına aldık. Normalleşmenin hızlı olması konusunda hemfikiriz ticaret ve ekonomideki aksamaları ortadan kaldırmak için çalışacağız.  Vize konusunu da görüştük ve olumlu geçti görüşmeler. Artık bu görüşmelere içerik katma zamanı” dedi. 
‘YAPTIRIMLAR AŞAMA AŞAMA KALKACAK’
Lavrov, tüm yaptırımların da aşama aşama kaldırılacağına işaret ederek, “Şu an ticareti geliştirme için bir engel yok. Tarımsal kısıtlama konusu da çözülüyor. Tarım ürünlerinde sağlıklı ürün istiyoruz” şeklinde konuştu. Lavrov, vizesiz uygulama öncesi güvenlik sorunlarının çözülmesi gerektiğini de belirterek, “Güvenliğin sağlanması ile somut adımlar atacağız. Genel itibarıyla toplantımız güzel geçti. Teşekkür ederim Sayın Bakan Çavuşoğlu’na” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN AMACI BELLİ’
Rus bir muhabirden "Türkiye daha önce Suriye'de bulunmasının DEAŞ'la olduğunu söyledi. Ama öğrendiğimiz kadarıyla Esad rejimini devirmek için bulunduğunu söylüyor.  Bunu açıklayabilir misiniz?" sorusu üzerine
Çavuşoğlu: Teşekkür ederim sorunuz için. Türkiye'nin devam ettirdiği operasyondaki amacı bellidir. Biz tüm terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. Ama siyasi bir çözüm olmazsa. Suriye'nin toprak bütünlüğü sağlanmazsa. Bugün DEAŞ'ı temizlersiniz yarın başka bir terör örgütü çıkar. Biz bunu siyasi yoldan çözmeye çalışıyoruz. Bizim ESAD konusundaki görüşümüz belli. Bugün 600 bin kişinin ölümünden ESAD'ın sorumlu tutulduğunu biliyoruz. En iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu biliyoruz. Bizim Türkiye olarak ne Suriye, ne İran ne Irak'ın topraklarında gözümüz yok. Birçok ülkeyle iş birliğimiz var. Liderlerimizin bu vizyonu ve bizim çabalarımız bizi bu sonuca ulaştıracaktır. Suriye'de hedefe ulaşmamız lazım ama bir an önce silahların susması lazım.
 Lavrov: Gerçekten Cumhurbaşkanlarımız görüşüyor. Anlaşmalar üzerinden devam ediyorlar. Şahsi konuşmaları üzerinde konuşmalar imzalanan anlaşmalar konuşuluyor. Biz Moskova olarak Kremlin olarak ve dışişleri olarak sadece anlaşmalarımız çevresinde iş birliğimize devam edeceğiz. Suriye’de buna dahil. Suriye'ye barış getirme amacıyla devam edeceğiz. Rusya ve Türkiye'nin iş birliği bundan sonra da Suriye'de barışın gelmesine ivme kazandıracaktır. Sayın bakanın da dediği gibi bir duraklama var. Uluslararası kuruluşlar gruplar bu konuyu hızlandırması lazım ama ne yazık ki adımlar gelmiyor. Somut adımlarla Türkiye ile iş birliğimiz devam edecektir. Peki Halep'le ilgili ne diyebilirim? Gerçekten şu anda bir eleştiri bombardımanı vardı. Herhalde ilgili makamlar Musul'da ve Irak'ta olan mevcut durumdan farklı olmadığını anladılar. Onu umuyorum. Biz tabi ki desteklerimize devam edeceğiz. Halep'i teröristlerden kurtaracağız. Bize göre oradaki insanlar kullanılıyor. bunu söylemek zorundayım. Biz Suriye hükümetine yardımcı olduk. Gerçekten birçok insan o koridoru kullanarak hayatını kurtardı. El nusra ile de bu konuda mücadele edeceğiz. Bize yönlendirilen eleştiriler özellikle Batı'dan, şunu gösteriyor bundan önceki siyasetleri doğru olmamıştır. Doğu Halep'teki durumla ilgili bizler sürekli mücadelemiz devam edeceğiz. ve gerçekten Suriye halkına yardım etmeye devam etmeye devam edeceğiz. Özellikle insani yardımların onlara ulaşmasına yardımcı olacağız. Şu anda hiçbir engel yok. Cenevre'de de bunu söyledik. Ben anlamıyorum neden bu insani yardımların oraya ulaşması için bir şey yapılmıyor. Biz afet bakanlığımız tarafından yardımları oraya ulaştırmaya çalışıyoruz. Hastaneler portatif klinikleri gönderiyoruz. Umuyorum ki batı da bizim gibi buna destek verir.

'BAŞARILI BİR EVLAT YETİŞTİRMİŞSİNİZ' 
Lavrov Avsallar'dan ayrılıp Alanya'ya konvoy halinde geldi. Rıhtım Restoran'da yemeğe geçildi.Çavuşoğlu'nun babası Osman Çavuşoğlu da Rıhtım restorandaki yemeğe geldi ve Lavrov ile tanıştı. Çavuşoğlu babasından bahsederken Lavrov da çok memnun olduğunu ve başarılı bir evlat yetiştirdiğini söyledi.
Yemeğin ardından Lavrov Alanya'dan ayrıldı. 

İLGİLİ HABERLER

Lavrov'un açıklamasında çeviri hatası

Rus basını ve basın ordusu Alanya'da

LAVROV AVSALLAR'DAN ALANYA'YA GELİYOR. CANLI YAYIN İÇİN TIKLAYINIZ.

01 Ara 2016 - 09:19 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

mustafa - çavuşuğlu na bir alanya lı turizm ci olarak candan teşekkür ederim,Alanya nın reklamı bu kadar güzel yapılamazdı,tebrikler,normalinde bu toplantı Ankara da yapılırdı,fakat Alanya sevdalısı Çavuşoğlu biz turizm ci ve sebze meyve işi ile uğraşan Alanya lılar için toplantıyı Alanya ya aldı ve bizler için gereğini yaptı,çok teşekkürler Çavuşoğlu!!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Aralık 09:19
03

alanya lı - adamsın Çavuşoğlu adamm! alanya nın yüzakısın, biz alanya lılar seninle gurur duyuyoruz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Aralık 09:19
02

Serkan Yanık - alanyalı akıllı olur.dünü unutmaz.rus uçağını biz düşürdük diye kim hava atıyordu.rusya dan 20 bin Türk işadamı Kalifikasyon lu deport oldu.bu ne demek siz bilmiyor olabilirsiniz.ama Çavuşoğlu çok iyi biliyor.bu Türkiye için bir felaket.bunu ne kadar zamanda telafi edeceğiz. Bu 30 senede elde edilen kazanımlardi.fabrikası olan dostlarim bırakın fabrikayı geri vermelerini üstüne milyonlarca dolar verseniz bir daha gitmeyiz diyor...sevgili alanyalilar kendinizi kandirmayin.alanya muhteşem bir sehir insanı da öyle. ..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Aralık 09:19
01

Esnaf huseyin - Önce ilişkileri boz,sonra duzelticem diye uğraş..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Aralık 09:19

Çorum Haber