'Bu bir meydan okuma'

HSYK’nın bugün yaptığı 66 sayfalık açıklama gündemin ilk konusu haline geldi. Açıklamaya değişik kesimlerden farklı tepkiler geldi.

İşte HSYK tartışmasıyla ilgili yapılan açıklamalar:

CİHANER: "BU BİR MEYDAN OKUMADIR"


CHP Milletvekili, Cumhuriyet eski Başsavcısı İlhan Cihaner, HSYK Başkanvekilinin 'kişisel' olarak yaptığı açıklamanın bakana bir meydan okuma olduğunu söyledi. Ancak Cihaner, HSYK ile ilgili gelmiş bir yasa teklifi konusunda HSYK'ya 'açıklama yasağı' getirilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti.

Cihaner, HSYK ile ilgili radikal bir değişiklik yapılırken, HSYK'ya 'sen konuşma' demenin yanlış olduğunu belirterek, "Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin tüm günahlarına rağmen, çünkü bugüne kadar birçok hakim ve savcıya mobbing ve sürgüne tabi tuttular. Yüzlerce, binlerce insanın adil yargılanma haklarını ellerinden alan hakim ve savcılarla ilgili yapılan yüzlerce şikayet başvurusunu görmezden gelerek, soruşturma izni vermediler.. Tüm bu yaptıklarına rağmen, HSYK konusunda radikal bir değişiklik yapılırken, onlara konuşma demek, doğru değildir. Elbette ki konuşacaklar. Bakanın konuşmayın demesine rağmen konuşması, bir tür meydan okumadır" dedi.

Cihaner, Hamsici'nin bu açıklamayı hukuki kaygılar ve adalet için yaptığına da inanmadığını belirtirken, mevcut pozisyonlarını korumak için yaptığını savundu.

BAKANIN CEZA YETKİSİ YOK


Bakanın konuşmayın, demesine rağmen Hamsici'nin açıklama yapması dolayısıyla hakkında ne tür bir işlem yapılabileceği sorumuza ise Cihaner, "Kurul Başkanı olarak Bakan Bozdağ, bir şikayet dilekçesi verebilir. 3 kişilik bir soruşturma komisyonu oluşturulur; inceleme yapar ve gerekli görürse yargılanmasını ister. Ancak HSYK Genel Kurulu bu kararı alabilir; kurul yargılanması kararını alırsa dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderir" dedi.

YARSAV

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ahmet Hamsici, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenleme ile ilgili olarak 66 sayfalık açıklama yaptı. Açıklamada "Anayasa değişikliği ile birlikte HSYK Adalet Bakanlığından bağımsız, yargının ayrı bir erk olması kuralına uygun bir düzenlemeye kavuşturulmuş iken, yapılmak istenen Kanun değişikliği ile Kurulun fiilen Adalet Bakanına bağlı ve bağımlı, ayrı bir erkten daha çok yürütmenin emir ve gözetimi altında görev yapan bir yapı haline getirilmesi söz konusudur. Bu durum yapılan Anayasa değişikliği ile kurulan bağımsız bir Kurulun oluşumuna aykırıdır" denildi.

CEMİL ÇİÇEK: SON ŞEKLİNİ GÖRMEK LAZIM

HSYK'nın açıklaması TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e de soruldu.

Çiçek konuyla ilgili şunları söyledi:
"Anayasaya uygunluk ilk önce incelenecek husustur. İçerik olarak son şeklini görmek lazım. Adalet Komisyonu bugün anayasaya uygunluğunu değerlendirecek. Gerekirse Anayasa Komisyonuna, Uzlaşma Komisyonuna soracaktır."

BDP'Lİ HASİP KAPLAN: TBMM'DE BAĞIMSIZ YARGI KOMİSYONU KURULSUN
 

HSYK Başkan vekili Ahmet Hamsici'nin bugün 66 sayfalık açıklama ile,, Ak Parti'nin HSYK'nın yapısında gerçekleştirmek istediği değişikliği eleştirmesine, BDP'li Hasip Kaplan da "HSYK'nın açıklama yapmasının yasaklanmasına da, bu yasağın demeçlerle delinmesine de karşıyız" dedi.
 
"SADECE KENDİLERİNİ İLGİLENDİREN KONUDA..."
 

HSYK üyelerinin sadece kendilerini ilgilendiren bir konu olunca açıklama yapmalarına da eleştiri getiren Kaplan, "Türkiye'de pekçok dava oldu. Uludere konusu  oldu, Hrant Dink davası oldu. HSYK üyeleri bu konularda hiçbir açıklama yapmadılar" dedi.
 
"BU KONUNUN ÇÖZÜM YERİ MECLİS'TİR"
 
Bağımsız yargı konusunun "partiler üstü bir konu" olduğunu da kaydeden Kaplan, "Bu konu basın üzerinden demeçler vererek çözülmez. Bu konunun çözüm yeri Meclis'tir. Dört partinin bir araya geleceği bir çalışma grubu oluşturulmalıdır" dedi.

HİKMET SAMİ TÜRK: “BU, BOĞULMAKTA OLAN BİR İNSANIN İMDAT ÇIĞLIĞIDIR”

Adalet eski Bakanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Hikmet Sami Türk, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin yaptığı bu açıklamanın, “Sanıyorum artık bu bir imdat çığlığıdır. Boğulmakta olan bir insanın imdat çağrısıdır” dedi.

"HSYK ÜYELERİNE SİZ ÇAYINIZI İÇİN, GİDİN" DENİLMEKTEDİR

Türk, bu çığlığa herkesin destek vermesi gerektiğini belirtirken, “Bakan, konuşmayı yasaklamış, boşverin artık bunları. Öyle bir günde değiliz artık. Hukuk devletine sahip çıkan herkesin bu yasa teklifine itiraz etmesi, sesini çıkarması gereken bir gündeyiz” diye konuştu. 1960 öncesinde böyle bağımsız bir yargı yönetiminin olmadığı o dönemde bile, Adalet Bakanlarının, hükümetlerinin böyle davranmadığını anlatan Türk, bu girişimin hukuk devletini bitirme girişimi olduğunu söyledi.
Hükümetin, milletvekilleri aracılığıyla verdiği yasa teklifinin; HSYK’nın yargı yönetimini bitiren, her şeyi bakana bağlayan hükümler içerdiğine dikkat çeken Türk, “HSYK, diye bir şey kalmıyor. Bakan ne derse o! Onlar da gelsinler çaylarını içip, gitsinler” dedi.

10 Oca 2014 - 12:44 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber