Bozdağ: Bu akşam görüşeceğim

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anadolu Ajansı editör masasının konuğu oldu. "Terör örgütleri resmen bu ülkeleri etkiliyor" diyen Bozdağ, "Bu gidişe dur demezlerse Merkel de Rutte de kendi ülkelerinde bile konuşacak yer bulamayacaklar. O zaman bize gelsinler biz onlara konuşacak yer veririz."dedi

BOZDAĞ ayrıca FETÖ elebaşısının iadesi için bu akşam ABD Adalet Bakanı ile görüşeceğini açıkladı.

Bozdağ'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar

Avrupa ile gerilim

"Biz bugün Türkiye'de neyi oyluyoruz, Türkiye'nin hükümet sistemini değiştirecek miyiz değiştirmeyecek miyiz, onu oyluyoruz. Türk halkı, Federal Almanya'nın hükümet sistemini değiştirmeyi oylayacak olsa ben Almanya'dakilerin, siyasetçilerin tutumunu anlarım veya Hollanda'nın anlarım. Ama biz ne Hollanda'nın ne Almanya'nın hükümet sistemi değişikliğini oyluyoruz."

16 Nisan'da "evet" çıkarsa "Türkiye AB'yi unutsun" diyorlar. Madem Türkiye için evet bu kadar iyi değil o zaman niye müdahale ediyorsunuz çünkü güçlü ve istikrarlı bir Türkiye istemiyorlar.

"Her dara düştüğünde Avrupa'ya koşup 'Bize yardımcı olun' diyecek başbakanlar, bakanlar istiyorlar. Türkiye'yi istedikleri gibi sevk ve idare edebilecekleri bir düzen istiyorlar."

"Alman hükümeti, AB'ye göre terör örgütü olan PKK'ya ve yandaşlarına böylesi bir terör eylemi yapmasına nasıl izin veriyor. Bunu nasıl izah edeceğiz hukuk devletiyle, demokratik devlet anlayışıyla. Böyle bir durum olduğunda Alman hükümetinin ve kanunlarla görevli kıldığı kurumların, görevlilerin bu terör eylemine karşı kanunları uygulaması ve işletmesi lazım. Ama şu anda bunu göremiyoruz. Bu da çok net bir şekilde şu anda batı ülkelerinde, Türkiye aleyhine kim ne yapıyorsa himaye edildiğinin ispatıdır. Darbeciler, teröristler himaye ediliyor. Kim Türkiye'ye ihanet ediyorsa, zarar veriyorsa onların daha makbul insan kabul edildiği bir devlet, yönetici değerlendirmeleriyle karşı karşıyayız."

Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'ya yönelik tutumu

Hollanda hükümetinin yaptığı bu olayı neresinden tutacağım? Hollanda hükümeti, polislere talimat veriyor. Polisler, Türkiye'nin bakanı geliyor, bakanın yolunu kesiyor. Yol kesmek eşkıyalıktır. Meşru bir devlet bunu yapmaz. Hele bir de meşru devletin bir bakanına karşı bunu yapmaz. Viyana Sözleşmesi, insan haklarına ilişkin sözleşmeler, Hollanda anayasası hepsi ayaklar altında."

Bu gidişe dur demezlerse kendi ülkelerinde konuşacak yer bulamayacaklar

"Türkiye'nin bakanlarını konuşturmayan kişiler, orada buna karşı sesini yükseltmeyen siyasetçileri de konuşturmayacaklardır. Bu gidişe 'dur' denilmezse Avrupa'da, Merkel'in de Rutte'nin de başka Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yöneticilerinin de kendi ülkelerinde konuşacakları yer bulamayacakları bir noktaya doğru gider. O zaman biz Türkiye olarak Merkel'e de Rutte'ye de, Türkiye'de konuşma hakkı, toplanma hakkı tanıyacağımızı buradan ifade etmek isterim. Gelsinler Türkiye'de istedikleri yerde konuşsunlar. Biz onların her türlü güvenliğini, tedbirini alır ve onlara yardımcı oluruz. Çünkü Türkiye'de ırkçılık, ayrımcılık hastalığı yoktur."

Gülen'in iadesi

FETÖ elebaşısının iadesi için ABD Adalet Bakanı ile bugün görüşeceğim

"Almanya ve diğer AB ülkelerinden 2007'den 2017'ye kadar iadesini talep ettiğimiz kişi sayısı 443, terör örgütü üyeleriyle ilgili 443. Şimdiye kadar bunlardan 12 tanesi bize iade edilmiş, geri kalanlar iade edilmedi. Örneğin Almanya'dan 177 kişinin iadesini talep etmişiz, ikisini bize iade etmiş. Hollanda'dan 11 kişinin iadesini talep etmişiz, bir kişinin iadesi var, Avusturya'dan talep ettiğimiz hiçbir kimsenin iadesi yok. Fransa'dan 32 PKK'lı talep etmişiz, hiçbirinin iadesi yok."

"Almanya istihbarat örgütünün başındaki zat, Alman halkına da Türk halkına da bütün dünyaya da gözünün içine baka baka yalan söylüyor. Sadece o yalan söylemiyor, dün Amerika'da İstihbarat Komitesi Başkanı da benzer bir yalan söyledi. Yalanların istihbarat örgütü başkanları tarafından tekrarlanmış olması onları gerçek yerine geçirmez. Ben, Alman İstihbarat Başkanı ve ABD istihbarat örgütlerinin elinde bu işi FETÖ'nün yaptığını adı gibi, kendi adlarını nasıl biliyorlar, o şekilde onlara öğreten, gösteren yeterinden fazla delil olduğuna inanıyorum."

"FETÖ'cü generalleri kim ikna etti darbe yapmaya? Feto'nun emriyle ölmeyi, öldürmeyi cennete gidecek en büyük amel kabul eden bu haşhaşilerin hepsini darbenin aktörü haline kim getirdi? Kendilerini sürekli gizleyen, takiyeyle başka başka yollara sevk edenler nasıl oldu da bu darbe teşebbüsünün içerisinde yer aldılar? Bazıları şöyle iftiralar yapıyorlar, FETÖ'cü sosyal medyalar, bir senaryo iftirası dile getiriyorlar, 'FETÖ'cülerin kökünü kazımak için.' Ben şunu soruyorum, bu, FETÖ'cülerin kökünü kazımak için bir senaryoysa bu senaryoda FETÖ'cülerin tamamı niye rol almışlar?"

 "Türkiye üzerinde, FETÖ üzerinden kim bir hesap ve operasyon peşinde koşuyorsa, boşuna koşuyor. Sadece kendini yormaktan başka bu koşmadan bir netice elde etme şansı yoktur. Benim onlara tavsiyem, FETÖ'yü çöpe atmaları, kendilerine yeni FETÖ aramaları. Bundan onlara bir hayır çıkmaz."

Türkiye cezaevlerinde 29 Alman vatandaşı var ama...

"Türkiye cezaevlerinde 7'si tutuklu, 22'si hükümlü 29 Alman vatandaşı var. Ben Adalet Bakanı olduğum dönemde ne Alman Adalet Bakanı ne de Alman hükümetinin başka yetkilileri tutuklu ve hükümlü diğer Alman vatandaşları için böyle bir kamuoyu oluşturma, baskı yapma, açıklama yapma, konuyu gündemde tutma gibi gayret ve çabanın içerisine girmedi. Herhangi bir mektup falan da yazmadı. Ama Deniz Yücel tutuklanınca Sayın Merkel başta olmak üzere Adalet Bakanı ve diğer siyasi aktörler bu konunun üzerine düştü."

"Ben de merak ediyorum, bu Deniz Yücel'i Almanya'nın Türkiye cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan diğer vatandaşlarından ayrılan vasfı nedir ki Alman hükümeti bunun üzerinde bu kadar duruyor? Merak ediyorum, diğerlerinden farkı nedir? Alman devleti ve hükümeti için bu kadar kıymetli olmasının sebebini açıklamalarında fayda var."

Almanya'da tırla Noel pazarına girerek 12 kişinin ölümüne neden olan DEAŞ mensubu Anis Amri ile irtibatlı oldukları öne sürülen 3 şüpheli ile ilgili olarak "Biz, bu konularda Almanya gibi bakmayız. Orada, terör eylemine katılmış insanları himaye eden bir yaklaşımı Türkiye asla benimsemez." dedi.

21 Mar 2017 - 11:46 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber