Booking.com yasağı resmen başladı

TURSAB'ın başvurusu üzerine mahkemenin booking.com hakkında kapatma kararı vermesinin ardından bugün itibariyle operasyonlar durduruldu. Booking.com sitesine girip rezervasyon yapmaya çalışanlar şu anda Türkiye'den hiçbir tesise ulaşamıyor. Mahkeme karar sonrası Booking.com'dan yapılan açıklamada, karara karşı olduklarını, temyize götürüleceği açıklandı

Booking.com yasağı resmen başladı
Haber albümü için resme tıklayın

TÜRKİYESeyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, Online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmişti.Söz konusu mahkeme kararının ardından bugün booking.com üzerinden rezervasyon yapmak isteyenler, istedikleri tesislere ulaşamadıklarını gördü. Site üzerinden arama yapıldığında, sadece Türkiye için ilgili bölge ile ilgili tesis çıkmıyor ve hata mesajı alınıyor.

TÜRSAB, DAVA GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, online rezervasyon portalı Booking.com'un Hollanda menşeli olması nedeniyle Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması kararı verildiği iddialarına yönelik, "Bunlarla hiç alakası yok. Bu dava 2015 yılında açıldı. O zaman Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri lale gibiydi." dedi. Gürcün, Booking.com'un, Türkiye'de, Türk vatandaşlarına Türkiye sahillerindeki otelleri (rezervasyon) satmaya başladığını ifade ederek, "Mahkemeye bu nedenle başvurduk. (Mahkeme) Haksız rekabet nedeniyle Booking.com'un faaliyetlerini durdurma kararı aldı." dedi.

BOOKING.COM'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Booking.com karara karşı olduğunu ve temyize götüreceğini belirtti.Açıklamada, "Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan konaklama karşılaştırma ve rezervasyonları yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz" denildi.Ayrıca, Booking.com'un 13.000 Türk işletmesinin müşterilerine konaklama hizmeti sunmasına yardımcı olunduğu da belirtildi.

'ÇOK FAZLA KOMİSYON ALIYOR'

CNN Türk yayınına katılan Sultanahmet Turizmciler Derneği Başkanı Yavuz Yaşar, karara ilişkin şunları söyledi: “Bu karardan Türkiye faydalanacak. Bu karar yurtdışından Türkiye'ye gelecek turistleri ilgilendiren bir karar değildir. Sadece Türkiye içerisinde, atıyorum Samsun'dan İstanbul'a seyahat etmek isteyenleri etkileyecektir.Şu sevindirici bir haber. Bu kararı alan mahkemeye de teşekkür ediyorum. Booking, çok fazla komisyon alıyor otellerden minimum 15 - 50 arası komisyon oluyor.Rezervasyon yapan misafirlere şöyle bir açıklama yapıyor 'komisyonsuz rezervasyon' diyor. Otelci yüzde 50 komisyon verdiyse, 50 euroluk rezervasyon yaparsanız, 25 euro'sunu alıyor. Günlükten bahsediyorum. Bu komisyonların da devlete hiçbir şekilde KDV'si ödenmiyor.Ben bu kararı gerçekten destekliyorum. Türkiye'de bir çok acentacı arkadaşlarımız vardı. Bu online siteler ön plana çıktığı zaman çoğunun işi yüzde 50-60 düştü, çalışan personeli işten çıkarttı.”

30 Mar 2017 - 12:33 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber