"Bir günde 4 milyon lira himmet topladılar"

Adana'da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 35'i tutuklu ve 14'ü firari 103 iş adamı hakkında 25'er yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, daha önce örgütten ayrılan bazı tanıkların ifadelerine yer verildi

ADANA'DA, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel  Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 35'i tutuklu ve 14'ü firari  103 iş adamı hakkında 25'er yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede,  tanıkların örgüte "himmet" adı altında yapılan yardımlara ilişkin verdiği  bilgiler yer aldı.  
  Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede ifadesine  yer verilen esnaf E.K, geçmiş yıllarda FETÖ'nün himmet toplantılarına katıldığını  anlattı.  
Toplantıların birinde hakkında yakalama kararı olan örgütün "Adana  imamı" Ömer Ekinci'nin "Cemaatin yurt dışına daha iyi hizmet götürebilmesi için  daha çok yardıma ihtiyaç duyduklarını" aktardığını belirten tanık E.K, "Ekinci,  bu nedenle daha fazla himmette bulunmamız gerektiğini söyledi. Önce 60 bin olarak  verdiğim himmeti ısrarlar üzerine 100 bin liraya çıkardım. Yine bu toplantıda  A.K. isimli bir iş adamı 350 bin lira himmet vereceğini taahhüt etti. Bir sohbet  toplantısında 4 milyon lira himmet adı altında bağış toplandı." diye konuştu.  
Tanık F.A. da 2008 yılında esnaf arkadaşlarının tavsiyeleri ile  "Fetullah Gülen cemaati"ne katıldığını ve KHK ile kapatılan Anadolu Girişimci İş  Adamları Derneğine üye olduğunu anlattı.  
 İlk etapta sadece evlerde ve yurtlarda yapılan, değişik sektörlerde  çalışan kişilerin katıldığı sohbetlere davet edildiğini belirten F.A, çok sayıda  iş adamını bazı toplantılarda gördüğünü aktardı. 
  F.A, "cemaat"e katıldıktan iki yıl sonra "mütevelli grubuna" dahil  edildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:  
"Mütevelli heyetinde yer aldıktan sonra Ömer Ekinci’yle tanıştım.  Mütevelli heyette bulunanların cemaat içerisinde ayrı görevleri vardı. Her hafta  salı günleri cemaat toplantıları yapılırdı. Toplantılarda önce Fetullah Gülen'e  ait CD izletiliyor, daha sonra sohbet ediliyordu. Yılda bir kez himmet toplantısı  yapılıyordu. Benim katıldığım bu himmet toplantısını Kemal Elibal yönetti. Himmet  toplantısına iş adamları katılırdı. Katılanlardan sırasıyla görüşme yapılarak  vereceği para miktarı sorulurdu. Bir önceki '10 bin lira' dediyse, bir sonraki  şahsa 'sen bundan daha fazla vermelisin' diyerek verilen himmet miktarını  artırıyordu. Görüşme öncesinde cemaatin yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetleri  anlatılırdı. Yapılan sohbetlerle katılanların duyguları istismar edilerek daha  fazla yardımda bulunulması sağlanırdı."
 
 Himmet toplantılarının örgütün kapatılan Burç Okulu'nun en üst katında  yapıldığını belirten F.A, toplanan paraların Kongo'daki cemaate ait okullara  gönderildiğinin söylendiği ifade etti. 
   "5 kurbandan 1'i kesilirdi" 
    Kurban Bayramı öncesinde yine salı günleri yapılan toplantılarda kişi  başı 15-20 kurban bağışı için para istendiğini anlatan F.A, "Yaklaşık 25-30 bin  lira civarında da kurban bağışı için para verdim. Yapılan kurban bağışlarıyla  ilgili olarak 'toplanan paraların bir kısmı ile gerçekte kurban kesilip etlerinin  ihtiyaç sahiplerine verildiği bir kısmının ise kurban kesilmeyerek sadece  toplanan paranın cemaate ait eğitim kurumlarının giderlerine aktarıldığı' sohbet  sırasında söylendi. Bir kişi 5 kurban parası vermiş ise bu paradan bir kurban  alınıp kesilir, verilen 4 kurban parası ise doğrudan eğitim kurumlarına  aktarılmaktaydı." bilgisini paylaştı. 
 "O çok dik duruyor, kapatacak"
F.A, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında açılan davada  tutuklanan Eski Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ve iş adamı Yağmur  Akkülah ve beraberindekilerle  2013 yılının kasım ayının ilk haftalarında ABD'ye  gittiklerine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
 
    "İlk önce Houston ziyareti yapıldı. Burada cemaate ait okullar ve  kuruluşlar gezildi. Birkaç gün sonra da Washington'a gidildi. Buradan da  Pensilvanya'ya geçildi. Fetullah Gülen’i ziyaret ettik. Gülen’in malikanesinde  iki bina vardı. Birisi yeni yapılmıştı. Orayı bize gezdirmediler. Diğer binaya  geçtik. İlk önce bizi burada beklettiler. Daha sonra geniş bir odaya aldılar.  Burada 40-50 kişi vardı. Oturduktan birkaç dakika sonra Fetullah Gülen geldi.  Kendi yerine geçti. Burada dini konularla ilgili bir sohbet yaptı. Sohbet  sırasında farklı yerlerden gelen şahıslar vardı. Şahıslardan dershanelerle ilgili  'inşallah kapanmayacak' şeklinde söylemler oldu. Bunun üzerine Fetullah Gülen,  başbakan için (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan)  'O çok dik duruyor,  kapatacak, o iş sizin bildiğiniz gibi değil' şeklinde konuştu. Sözlerini  bitirdikten sonra birden ayağa kalktı ve odadan ayrıldı. Bu sohbeti yaklaşık 30  dakika sürdü." 
  "Ziyaretçilerden 2 bin dolar istediler" 
 "Gülen'i ziyaret ettiğimiz yerden ayrılırken, buraya sürekli  insanların ziyarete gelip gittiği belirtilerek ihtiyaçların karşılanması amacıyla  kişi başı 2 bin dolar istendi" şeklinde ifadelerine de iddianamede yer verilen  F.A, bu parayı çok bularak biner dolar verdiklerini belirtti. 
 F.A. bu durumun kendisine çok ters geldiğini vurgulayarak, "Benim  yaptığım bu ziyaret sonrasında cemaat yapısını daha iyi görmemi sağladı. Zaten  Türkiye’ye geldikten birkaç gün sonra da 17 Aralık olayı gerçekleşti. O  olaylardan sonra da cemaatle ilgili düşüncelerim biraz daha değişti. Kendimi  onlardan biraz daha uzak tutmaya başladım." ifadesini kullandı. 
  Belli bir süre yine toplantılara katıldığını anlatan F.A, 2014 yılının  sonlarına doğru "cemaat"ten tamamen ayrıldığını iddia etti.  
Yıllık 1 milyon lira bağış 
   Tanık M.İ, örgütün Adana'da bir numaralı isminin Eski Ticaret Borsası  Başkanı Çalışkan olduğunu ileri sürerek, "Cemaatin  yapacağı her türlü  faaliyetinde, alacağı kararlarda, yapılacak yatırımlarda, öğrencilere verilecek  burs miktarlarının belirlenmesinde, servis ücretlerinin belirlenmesinde A’dan  Z’ye birinci derecede söz sahibi olan kişidir. Bölge sorumluları dahi Muammer  Çalışkan'ın emrindedir ve onun talimatı ile hareket eder. Ben cemaatten ayrılana  kadar yani 2010 yılına kadar emniyetten de sorumlu olduğunu biliyorum. Fetullah  Gülen ile direkt görüşür ve bu görüşmeler çok samimi bir şekilde yapılır."  iddialarında bulundu.  
FETÖ'nün kentteki önemli isimleri hakkında bilgiler veren M.İ, şunları  kaydetti:  
 "A.C'nin kamu kurumlarına yerleşecek cemaate tabii memurların  hazırlanması ve gerekli olan prosedürlerin tamamlanması aşamalarından sorumlu  olduğunu biliyorum.  Cemaatin Adana'daki tüm belediyeler üzerinde etkili  adamıdır. Yine diğer devlet daireleri üzerinde de büyük ölçüde etkisinin ve  yaptırımının olduğunu biliyorum. Tutuklu Yağmur Mobilya'nın sahibi Yağmur Akkülah  cemaat adına yapılacak faaliyetlerde söz sahibiydi. Cemaate yıllık 1 milyon lira  bağışta bulunuyordu. H.K. ise cemaatin Adana kasası. Benim içinde bulunduğum 25  yıl süresince Fetullah Gülen cemaatinin Adana’da değişmez yöneticileri ve karar  mekanizmalarıdır. Kentte 6 cemaat yöneticisinin haberi olmadan hiçbir kurum veya  kişi karar alamaz, hareket edemez." 
 M.İ, 2002 yılından itibaren sahibi olduğu inşaat firmasıyla "cemaat"e  ait resmi olarak 4 inşaat yaptığını anlatarak, "Yapmış olduğum faturalı bu 4  inşaat karşılığında hiçbir şekilde para almadığım gibi üstüne cemaate para  vererek yardımda bulundum. Bu inşaatlarda faturalar üzerinde yüzde 5 kar  gösterdim. Vergiyi bunun üzerinden ödedim. Vergi dairesince kabul görmedi, matrah  artırarak karı yüzde 10’a çıkardım ve vergiyi bu şekilde tekrar ben ödedim."  ifadesini kullandı.
 İddianame 
  Adana'da, darbe girişiminin ardından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması  kapsamında 35'i tutuklu, 14'ü firari 103 iş adamı hakkında "terör örgütüne üye  olmak" ve "terör örgütüne finans sağlamak" suçundan 25'er yıla kadar hapis  istemiyle hazırlanan iddianame kabul edilmişti.
 
 İddianamede, sanık iş adamlarının FETÖ/PDY ile bağlantılı derneklere  üye oldukları ve sohbet toplantıları yaparak himmet adı altında para topladıkları  kaydedilirken, bir iş adamının oğlunun darbe girişimi gecesi camideki imama  müdahale edip sela okumasını engellediği belirtilmişti.
 
 Darbe girişimi gecesi bazı iş adamlarının terör örgütüyle bağlantıları  oldukları ve örgüte finans sağladıklarının anlaşılmaması için ellerine Türk  bayraklarını alıp sokaklara çıktığı, bazılarının ise Ankara'ya gidip  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde "demokrasi nöbeti" tuttuğu da iddianameye  yansımıştı.

05 Ara 2016 - 12:42 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber