Bayramda trafik kazalarına dikkat

Türkiye'de ölümlü kazalar azalsa da sakat kalanların sayısında artış gözleniyor. Fizik Tedavi ve Rehabiliyasyon Uzmanı Prof. Dr. Yavuzer, trafik kazası sonrası sadece bu hastanın değil, çok sayıda insanın mağdur olduğunu söyledi

Yavuzer,Türkiye'nin trafik kazaları ve iş kazalarının sıklığı bakımından üst sıralarda yer aldığını belirterek, "Yol güvenliği ile ilgili alınan önlemler, hız kontrolleri, emniyet kemeri ve hava yastığı gibi yaralanma riskini azaltan tedbirler sayesinde ölümlü kaza oranlarında azalma sağlanmış, buna karşılık hayatta kalma süresi uzayan yaralılarda sakat kalanların sayısında artış olmuştur. Türkiye’de yılda 600 bin dolayında trafik kazası oluyor, 125 bin dolayında insan ise yaralanıyor. Bu kazalarda yaklaşık 4 bin kişi ise ölmektedir. Kaza başına yaralanma oranı 1.77; ölümlü kazalardaki kaza başına ölüm oranı 1.26 civarında hesaplanmaktadır. Batı Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında bu oranlar oldukça yüksektir. Daha çok yüksekten düşme şeklinde gerçekleşen iş kazalarında da durum aynıdır. Yeterli istatistik verilerinin eksikliğinden dolayı yıllık olgu sayılarını verme imkanı olmamakla birlikte, ülkemizde her yıl yaklaşık 5000 kişi omurilik yaralanması, 100 bin kişi inme veya travmatik beyin hasarı sonucunda sakat kalmaktadır’’ dedi.

Prof. Dr. Yavuzer, beyin ve omurilik hasarlarının bir taraftan tedavi harcamalarının artmasına, diğer taraftan uzun vadeli veya sürekli işgücü kaybına neden olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Yavuzer, kazalarda hastaların en çok beyin ve omurilik hasarına maruz kaldıklarını belirterek, “Omurilik hasarlı hastalarda ise genel durum düzeldikten hemen sonra rehabilitasyona başlamak gerekir. Hasta henüz yatağa bağlı durumda olsa dahi eklem sertliklerini, kas incelmelerini ve bası yaralarını önlemek için tedavi egzersizlerine başlanması şarttır’’ dedi.

Prof. Dr. Yavuzer, yaklaşan bayram nedeni ile yola çıkacak olanları trafik kazalarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

14 Tem 2015 - 12:59 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber