Başbakan Yıldırım'dan operatörlere çağrı

Başbakan Binali Yıldırım, Sheraton Oteli'nde düzenlenen Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'na katıldı

BAŞBAKAN Yıldırım'ın konuşmasından notlar;
 
 Geleneksel hale gelen TBD'nin Bilişim Kurultayı'na katılıyorum. Hemen Rusya ziyaretimizin ardından buradayız. Ardından EKK'nın aldığı kararları kamuoyu ile paylaşacağız. Bilişim ve Demokrasi başlık bu. Bu çok önemli bir tema. Bilişimin önemini 15 Temmuz gecesi biz gördük. Hain darbeciler her şeyi yaptıklarını düşünüyordu.
 
 Ancak her şey hesap edilmişti ama hesap edilmemiş bir şey vardı. Bu da İstiklal ve özgürlük aşkıydı. O gün başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere irade Hükümetimizin kararlı duruşu, MHP'nin genel başkanının Sayın Kılıçdaroğlu'nun o gün tercihini demokrasiden yana ortaya koyması, desteği göstermeleri Türkiye demokrasi tarihinde altın harflerle yazılacak bir konudur. Sadece bununla sınırlı değildir, ancak bu işin gizli kahramanları medya mensupları ve basındır.
 
Tarihi bir görev üstlenmiştir ve bir talimatla değil, özel kamu bütün yayın kuruluşları darbenin karşısında vaziyet almıştır ve vatandaşı bilgilendirmeyi sürdürmüştür. Darbecilerin kimyasını değiştiren önemli bir başlangıç olmuştur. 11 saat 600 civarında telefon görüşmesi yapmışım.
 
Operasyonlar neler olmalı, hareket geçme ve bastırma, terör gruplarının yuvalandığı bölgelerde vatansever asker ve polisimizin sevkedilmesi dahil bütün bu işler iletişimle oldu. Gece karanlığında yoldasınız ve işinizi rahatlıkla yapıyorsunuz, mesaj veriyorsunuz, görüntülü görüntüsüz görüşüyorsunuz adeta ofisinizden makamınızdan bağımsız olarak işleri yürütüyorsunuz. Parti liderleri, cumhurbaşkanımız herkes yaptı. Gerçek güç iletişim gücüdür, eskiden darbeleri insanlar 1-2 gün sonra öğreniyor. Bilemezlerdi yukarıda neler oluyor, kim kimle karşı karşıya kalıyor. Bunlar TRT'ye yöneldiler, orada hemen sonra TÜRKSAT şehit verdi. Ama bir şeyi vermedi. TÜRKSAT'ın ele geçirilmesine yayınların susturulmasına izin vermediler.
 
Türkiye'de konu beka meselesi olunca orada siyaset biter, milletimiz bunu görmek istiyor.
 
Türkiye bir hukuk devleti. Tamam siyaseten Hükümet ile probleminiz olabilir. Türkiye'de konu beka meselesi ise orada siyaset biter. Bütün savaşlar artık tankla tüfekle değil, bilgi ile oluyor. Mesela Irak Harekatı. Bilişimi nasıl kullandılar. Arap Baharı dediğimiz konuda da bilişimi gördük. Gezi olaylarında da bilişimin nasıl terörü teşvik eder şekilde kullanıldığını gördük. Bilişim aynen ilaç gibi bazen tedavi bazen zehir olabiliyor.
 
 Bilişimde sorumluluk anlayışını geliştirecek bir yapıyı getirmemiz lazım. Sanal dünya yalan dünya değil, sosyal medya sorumsuz medya değil. Bunların etiğinin zaman içinde oluşması lazım. Yapmamız gereken şeyler var. Bugün Türkiye'de üretilen verilen yüzde 80'i dışarıda üretiliyor. İş işten geçtikten sonra verilerin elimize geçmesinin faydası olmuyor. Veri merkezlerinin kurulması ve teşvik edilmesine dair Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için aldığımız kararlar içine dahil ettik. Veri merkezi kurmak için olabilecek bütün desteği verdik. Bunu yaptığınızda dünyanın en bilinen içerik sağlayıcıları da oraya gelecek. Bunların ideolojik problemleri yok. Veri elimizin altında olunca bilişim yoluyla ülkemizi tehditlerde olsun insiyatif olacak.  2017 yılını Bilişimde Gelişim Yılı ilan ediyorum. Gelecek bilişimle, gençlerle gelecek.
 
Siber güvenlik meselesi ülke güvenliği, milli güvenliğe dönüşmüştür. 15 Temmuz'da başarı sağlayamayanlar siber saldırılar düzenledi. 5-11 Ağustos'ta 407 ciddi siber saldırı yapıldı. Şu anda 528 kurumda siber olaylara müdahale birimi var. Kasım ayında yürürlüğe giren kanunlara BTK idari yaptırım da uygulayabilecek. 
 
Bir konuya bilgiye erişmek istiyorsunuz arama motoruna yazıyorsunuz bir de tak diye çıkıyor bir de bunları mı demek istedin diyor önünüze getiriyor, insan hafızasının bu kadar bilgiyi aynı anda tutması mümkün değil. Arşivi bilişime bırakalım, günceli kafamızda tutalım. Bu da zihinsel dönüşümle olur. Yurdun 278 bin kilometre, bilişim ağımız var bununla öğünemeyiz. Operatörler; kıskançlığı bırakın, bu yollar hepinizin. Yol altyapıdır istediğiniz işi yapın, yol için kavga etmeyin. Yol ortak değer, ihtiyaçtır. Yolu beraber yapalım herkes üzerine düşen görevi yapsın. Bir de yerli, yerlileşme. Yazılım başta olmak üzere, donanım da dahil olmak üzere yerlileşme ve millileşmeye hız vermemiz gerekiyor. Bilişim ekonomisini büyüteceğiz.  

08 Ara 2016 - 12:51 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber