Başbakan Rusya'da konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'nde konuştu

"BEN mühendis kökenliyim" diyen Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de yapılan projelere değindi:
YOL YAPARIM, KÖPRÜ YAPARIM
"Ben mühendis kökenliyim. Sosyal bilimler, uluslararası ilişkiler alanında bir tecrübem yok. Projeciyim, yol yaparım, köprü yaparım. Milletin hayatını kolaylaştırmak için bir çok projeleri Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 14 yılda gerçekleştirdik. Mesela Aralık’ın 20’sinde hizmete alacağımız bir tünel var. Şu ana kadar dünyada bu kadar derinlikte inşa edilmiş başka bir tünel yok. Aynı şekilde dünyanın en büyük havalimanını da İstanbul’da inşa ediyoruz. Marmaray’ı da 2013 yılında hayata geçirdik.
SİYASET İNSANA HİZMET ARACIDIR
Siyasetim mühendislikle ilişkisi benim için, siyaset millete hizmet aracıdır. İnsana hizmet etmeyen, yaşam kalitesini arttırmaya faydası olmayan siyaset anlamsız bir siyasettir."
Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;
"Türk ve Rus halkları olarak bin yıllık komşuluğumuz var. Ülkelerimiz arasındaki bu ilişkilerin derinliğine Türk ve Rus arşiv idarelerinin geçtiğimiz yıl düzenlediği sergi ile bir kez daha tanık olduk. Ne kadar kapsamlı ve köklü ilişkiler sistemi için de işbirliğimizi bugünlere getirdiğimize bir kez daha şahit olduk. Bu arka plandan edindiğimiz tecrübe ile birlikte geleceği yapıcı bir şekilde inşa edebiliriz.

VİDEO İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

1 YILLIK DURAKSAMAYI GERİDE BIRAKTIK
Son yıllarda ilişkilerde zincirleme gelişmeler yaşadık. Bütün bu zengin birikim va kazanımlara rağmen yaklaşık 1 yıl önce yaşanan talihsiz bir olay neticesinde her iki ülkenin ilişkileri büyük bir sınama ile karşı karşıya kaldı. İlişkilerimizin normalleşmesi süreci geçtiğimiz ağustos ayından beri başlamış bulunuyor. Karşılıklı ziyaretlerle tekrar normale dönen ilişkilerimizdeki 1 yıllık dönemde yaşanan duraksamayı geride bıraktığımızı düşünüyorum.

Cumhurbaşkanımız 9 Ağustos'ta Rusya'ya, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ise Ekim ayında Türkiye'ye ziyarette bulundu. Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'da geçtiğimiz hafta Antalya'da bir araya geldi. Antalya Rus misafirlerimiz için bilinen bir yer.

AZİZ NİKOLA DA ANTALYA DOĞUMLUDUR
Burada herhalde ben Antalya deyince aranızda pek fazla düşünen yok. Antalya iyi bilinen bir yer. Az önce rektör bey test etti, salonun yarısı Antalya’ya gitmiş. Diğer yarısını da bu yaz bekliyoruz. Sadece tatil yapmak için değil Antalya’da çok sayıda Türk-Rus evliliği de olmuş, orada yerleşmiş aileler var. Bunlar da bizim ilişkilerimizi zenginleştiriyor. Bugün Aziz Nikola Günü. Aziz Nikola da Antalya doğumludur. Rusya –Antalya ilişkilerinin de bu bakımdan ayrı bir önemi var.

Türkiye-Rusya ilişkileri sadece iki ülke arasında olan ilişkiler değildir. Bölgemizi de yakından ilgilendiriyor. Bu coğrafyanın geleceğinin nasıl olacağına biz karar verebiliriz.
TÜRKİYE'Yİ MERKEZ ALSANIZ 3 SAATLİK UÇUŞLA 56 ÜLKEYE GİDEBİLİRSİNİZ
Türkiye’yi merkez alsanız 3 saatlik bir uçuşla 56 tane ülkeye ulaşıyorsunuz. 1,5 milyar insan yaşıyor üzerinde. Dünyanın en hareketli bölgesi bu bölge. Doğu ve batının buluştuğu yerler burası. Medeniyetlerin buluştuğu, ticaretin güzergahı olan bölgeden bahsediyoruz. Tarih boyunca bu bölge hep hareketli olmuş.

ZENGİNLİK MERKEZİ DOĞU'YA DOĞRU HAREKET EDİYOR
Zenginlik merkezi Batı'da bir doygunluğa erişti ve Doğu'ya doğru hareket ediyor. Bu nedenle sorumluluğumuz var. Bugün tüm ülkeler birbirine bağımlı. Bölgesel sorunlara ilgisiz kalırsak bu sorunlar küresel sorunlara neden olabilir.
İLK NÜKLEER SANTRALİNİ DEVREYE ALMIŞ OLACAĞIZ
Terör örgütlerinin ortaya çıkmasının sebebi bölgesel sorunların çözülememiş olmasıdır. Türkiye Rusya ilişkilerinde diğer ülkelerde olmayan başka şeyler de var. Özellikle enerji alanında birbirimize bağımlıyız. Devreye alacağımız Türk Akımı ve Nükleer Enerji'deki işbirliğimiz geleceğimizi belirliyor.

2023'e giderken Türkiye'de inşa edilecek Akkuyu'daki ilk nükleer enerji santralini devreye almış olacağız. Ayrıca Karadeniz'i çevreleyen 8 ülke var. Bu ülkeler arasında Karadeniz çevreyolu projemiz var"

06 Ara 2016 - 09:50 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber