Başbakan 'Ekonomi Tedbirleri'ni açıklıyor

Başbakan Yıldırım, ekonomiye yönelik alınan tedbirleri açıkladı. İhracatçılar ve KOBİ'lere 250 milyar liralık kaynak oluşturulacak. 2017'de 600 bin kişiye istihdam sağlanacak

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, geçen hafta yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan kararları açıkladı.
Yıldırım şunları söyledi:
Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların devamı ve hızlandırılması gibi konularda karar aldık. 
İHRACATÇIYA VE KOBİ'LERE 250 MİLYARLIK KAYNAK
Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Nakit sıkıntısını rahatlatmak hatta istihdamı artırmak için kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. İhracat işiyle uğraşanlar, KOBİ'ler için nakit sıkışıklığını giderecek yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Ağırlıklı olarak bundan KOBİ'ler yararlanacak. Ayrıca ihracatla uğraşanlar da bundan yararlanacak.
İhracat kredilerinde teminat yüzde 100, KOBİ'ler yüzde 90, ticari kredilerde yüzde 85 uygulanacak. Bütçe açığını artıracak yeni borçlanma gerektirecek bir düşünce yok. 
İNŞAAT İŞLERİNE KDV İADESİ
2017'de özel sektör yatırımlarını teşvik etmek amacıyla imalat sanayiine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. 
PRİM ÖDEMELERİNE ERTELEME
İstihdamı korumak ve artırmak için bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların buna esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak-Şubat-Mart primlerini 2017 Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz.
600 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
2017'de toplam özel sektörde 500 bin vatandaşa İŞKUR'un aktif işgücü programalarından yararlandıracağız. 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 için iş temin edeceğiz. 100 bin de toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz.
İlave istihdama için ilk yıl yüzde 50, ikinci yıl yüzde 25 destek sağlayacağız.
BDDK bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren karşılıklar kararnamesini kabul etti. Burada bazı yükler buradan alınıp, elde edilen kaynakları bankalar kredi yapılandırmasında kullanacaklar. Kredilendirme yönünden KOBİ tanımını 125 milyon liraya çıkardık.
YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK İŞLERİNE SIFIR FAİZLİ KREDİ
Eximbank'ın sermayesini artırıyoruz, ihracat destekleri de artıyor. 3,7 milyar sermayesi var, bunu daha da yükseğe çıkaracağız. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurtiçinden alacakları kredilerde sıfır faiz uygulaması getiriyoruz.
KOBİ'LERE 50 BİN LİRALIK KREDİ
KOBİ'lere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. İlk 12 ayı geri ödemesiz faizsiz para verilecek. KOSGEB'e üye olan 15 bin KOBİ'yi kapsıyor.
Bu tedbirler için bütçede yapılacak tasarrufları kullanacağız. Hesap kitap yapıldı. Mali disiplin devam edecek. 
2017 yalı için yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik. Bir bir hayata geçireceğiz.

08 Ara 2016 - 16:05 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber