Başbakan Binali Yıldırım: Akkuyu projesi hızlandırılacak

Rusya Başbakanı Medvedev ile ortak basın toplantısı düzenleyen ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Zor günler geride kaldı, geleceğe odaklanalım. Akkuya projesi hızlandırılacak. Amacımız bir fazını 2023 öncesinde hayata geçirmek" dedi

RUSYA Başbakanı Medvedev de Akkuyu projesi için karar süreçlerinin hızla işleyeceğini ve ilk enerji fazının 2023 yılında devreye gireceğini dile getirdi. Türkiye ile Rusya'nın ortak yatırım fonu oluşturma kararı aldığını belirten Medvedev, "Çeşitli projelere finansman sağlayacak ve üçüncü ülkelerde de ortak projeler üreteceğiz" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Moskova’daki temasları kapsamında Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev ile görüştü.  
Başbakanlık binasında yapılan görüşmeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diröz de katıldı. Görüşme sonrası iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. 

AKKUYU MUTABAKATI 

Toplantıda ilk söz alan Rusya Başbakanı Medvedev  Akkuyu projesi için karar süreçlerinin hızla işleyeceğini ve ilk enerji fazının 2023 yılında devreye gireceğini dile getirdi. Medvedev şunları söyledi: "Ekonomik işbirliğimizde sürdürülebilir bir büyümenin kaydedilmesi lazım. Çeşitli belgelerin, bu alandaki altyapıyı hazırlamaya karar verdik. İlgili belgeleri, sıradaki ÜDİK toplantısına doğru hazırlayacağız. Aynı zamanda yeni mekanizmaların oluşturulması konusunu da ele aldık. Mali alandaki iş birliğimizle ilgili ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. Üçüncü ülkelerle de ortak projeler yürüteceğiz. Türk akımı gibi, bu proje zaten son derece detaylı. Önemli bir gelişmeyi kaydetmek istiyorum burada. Kısa bir süre önce Türk parlamentosu, hükümetler arası anlaşmayı onayladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da imza attı ve çok önemli bir gelişme bu. En yakın zamanda iş bu anlaşma, bizde de onay sürecinden geçecek ve süreç tamamlanacak. Akkuyu Nükleer Santrali umarım en kısa sürede projeye stratejik yatırım statüsü verilecek.Kültür alanındaki işbirliğimizi de ele aldık. Şunu söylemek istiyorum, ortak çabalarımız sayesinde, ilişkilerimizdeki bu zor sayfayı çevirmiş olduk. Yeni bir temele dayanarak ilerleyebileceğiz. Bugünkü müzakereler sürece gerekli ivmeyi kazandırdı. Geçmişten ders çıkarmamız gerekiyor ve pragmatik şekilde ilişkilerimizi normalleştirmeye devam edeceğiz."

BAŞBAKAN YILDIRIM: HEDEF 2023 
Basın toplantısında konuşan Başbakan  Binali Yıldırım, “Ülkelerimiz arasında son 1 yılda zor günler geçirdik. Ama artık bu günler geride kaldı. Geleceğe odaklanmamız icap ediyor. İlişkileri Kasım 2015’in öncesine değil daha da ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var. Bunun için gerekli adımı liderlerimiz sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Putin Ağustos ayı itibariyle başlattı. Bundan sonraki süreç hızlanarak hedeflerin yakalanmasıdır” dedi.
 Başbakan ve heyeti ile enerjiden ulaşıma, kültürden tarıma bütün alanlarda ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin ele alındığını kaydeden Başbakan, “Bakanlar karşılıklı görüştüler, aralarında yapacakları işleri karara bağladılar. Şunu söyleyebilirim ki Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ekonomik bakımdan ikili ilişkileri çok daha ileriye taşıyacak potansiyelimiz, irade mevcut. Önemli olan iradenin hayata geçmesidir. Bu konuda iki başbakan olarak da işin takipçisi olacağız. Özellikle enerji alanında Türkiye ve Rusya tam bir stratejik işbirliği içindedir” ifadelerini kullandı.
İki ülke arasında önemli projelerin bulunduğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, “Mavi Akım, Batı Akım’ın yanı sıra gündeme giren Türk Akımı konusunda çok hızlı kararlar aldık. Aynı kararlar burada da alınıyor. Bunu görmekten memnuniyet duyuyoruz.  Nükleer enerji ile ilgili Akkuyu projesi stratejik bir proje olarak gördüğümüz bir alandır ve bu konuda gerekli kararlar alınma aşamasındadır. Bundan sonraki hedefimiz projeyi hızlandırılarak en azından Türkiye’nin 100. kuruluş yılından önce bir fazının hayata geçmesidir. Bütün bugüne kadar olan çalışmalar gözden geçirildi ve bundan sonraki yapılacak izinler konusunda gerekli tedbirleri alacaktır. Yaşanan bir senelik süre içinde bazı alanlarda istemediğimiz şekilde geriye düştük. Ticaret hacmimiz hedeflerimizin altına düştü. 2010’daki ziyaretinizde 100 milyar dolar hedef konmuştu, bunu 36 milyar dolara kadar yükselmiştik. Şimdi bunun yüzde 40 gerisindeyiz. Bundan sonra yapılacak şeyimiz çok. Hedefimizin gerçekçi olduğunu düşünüyorum ve gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bunlar için alınması gereken kararlar var. Gerek kısıtlamaların karşılıklı kaldırılması, giriş çıkışların kolaylaştırılması bu sayede ticaretin hız kazanması ciddi anlamda ilişkilerimize katkı sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.
  Başbakan Yıldırım, iki ülke arasındaki ilişkilerin yalnızca ekonomiye dayanmadığını kaydederek, “Diyalog yoluyla ortak menfaatleri iki halkın dostluğu temelinde çözemeyeceğimiz hiçbir sorunumuz yok, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. O anlayışla Rusya ile pek çok başlıkta farklı seviyelerde yoğun gayret içinde portak paydaları tespit ederek çalışmaları sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

SORULARI YANITLADILAR 

İki başbakan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk Akımı ve Akkuyu projelerine ilişkin bir soruya Rusya Başbakanı Medvedev şöyle yanıt verdi: "Gerçekten, Türk Akımını ele aldık ve son derece olumlu gelişmeler mevcut. Her iki tarafında bu projeyi gerçekleştirme iradesi var. Anlaşma Türkiye meclisi tarafından onaylandı ve imzalandı. Rusya'da kısa zaman içerisinde onay sürecine geçeceğiz. Ayrıca, Türk Akımı'nın Avrupa’ya kadar gitmesi konusunu görüşülmeye devam edilecek. İki ayrı hattan oluşacak, her biri 15,75 milyar metreküp hacminde. Bir hat Türkiye'nin kendi ihtiyaçları için ikinci hat ise Türk sınırına oradan da Avrupa'ya gönderilecek. Bu dağıtım merkezinin nerede olacağına ilişkin müzakereler yapılacak. Bu kararların Avrupa'nın yararına olacağını düşünüyorum. Bu herhangi diğer projelere rakip değil. Avrupalı tüketicileri ilgili risklerden koruyacak. Bu tür risklerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Akkuyu konusuna gelirsek, bu ortak stratejik projemiz. Son durumu ele aldık. Projeye stratejik yatırım statüsünün verilme konusunu görüştük. Partnerlerimiz bunun en kısa zamanda yapılacağını söylediler, aynı zamanda dışarıdan yatırım teşvik edilmesi de söz konusu. Çok önemli ve stratejik bir proje olduğunun altını çizmek istiyorum. İstediğimizden daha yavaş ilerliyor. Bu etapta hızlandırılabilir. İlk enerji bloğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yılında 2023 yılında hayata geçirilecek.”

TÜRK UZMANLARIN RUS PAZARINDA ÇALIŞMASI 

Türk uzmanların Rusya'da çalışmasına ilişkin soruya da Medvedev, " Bu sadece çalışma işbirliği konulardan bir tanesi. 100 milyar dolarlık rakamı geçti, 2010 senesinde Türkiye’ye ziyaretim sırasında ilk kez dile getirilmişti. Fakat bu gerçekleşmedi, ekonomik olaylarla ilgiliydi. Aynı zamanda herkesin bildiği siyasi nedenler de ticaret hacmini olumsuz etkiledi. Büyük projeleri gerçekleştirirsek bu 100 milyarlık rakama ulaşmamız mümkün. Bu iki ülke için de çok önemli. Çeşitli entegrasyon projelerinden de bahsettik, bunlar da ticaret hacminin artırılmasına katkı sağlayacak." Türk işçilerin işe alınması konusuna değinene Medvedev “Bir takım yaptırımlar hala mevcut, büyük bir bölümü kaldırıldı, oysa ki büyük projelerde 2018 FIFA Dünya kupasına hazırlık süreci çerçevesinde tesislerin inşaatı ve başka şirketlerde de Türk işçiler istihdam ediliyor, ülkemize girişlerinde sorun yok. Bu yönde ilerlemeyi devam etmeye niyetliyiz. Bir takım konularda karşılıklı hareket etme niyetimiz var. Başbakan'a şunu söyledik, Avrasya Ekonomi Birliği göz önünde bulundurmamız gerek. Bu iş gücü meseleleri görüşülüyor” dedi.
 

TERÖR BÜTÜN ÜLKELERİN SORUNU

Başbakan Yıldırım güvenlik konusuna yönelik soruya  “Turizmde Türkiye ile Rusya arasında 1 sene öncesine kadar önemli noktaya gelmiştir. Geçen seneden itibaren bir düşme oldu ama 2017’de bunu telafi edebileceğimizi düşünüyoruz. Bununla ilgili ekonomik tedbirler alında güvenlik konusuna gelince, terör tehdidi her ülke için geçerlidir. Bugün terör tehdidinden emin olan hiçbir ülke yok. Ama bu tedbir  alamayacağımız anlamına gelmez. her türlü tedbirleri alıyoruz. bugün geçmişten daha fazla gayretler var, alınan kararlar var bunun herhangi bir üzücü olayla sonuçlanmaması için istihbarat paylaşımı olmak üzere diğer yandan fiziki tedbirlerle bunu takviye ediyoruz” dedi. Lavrov’un Antalya’ya geldiğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, “Güvenlik meselesinin amacı dışında kullanılması da doğru değil. Bizim o konuda hiçbir tereddütümüz yok. Gelen misafirimiz en konforlu şekilde ağırlamak, güvenliğini sağlamak Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin teminatı altında olacaktır” yanıtını verdi.

"SURİYE KONUSUNU MASAYA YATIRDIK"

Suriye'de yaşanan çatışmalara ilişkin soruya  Başbakan Yıldırım "Bugün Suriye konusundaki dialog, eskisine göre daha iyi. Rusya ile son zamanlarda askeri ve diplomasi kanadında çok verimli diyalog gerçekleşiyor. Halep'te yaşanan insanlık dramının bir an önce sona ermesi önemli. Özellikle terör gruplarının ayıklanması hayati önem taşıyor. Türkiye'nin bölgedeki hedefi, DEAŞ, PKK, PYD gibi örgütlerdir. Ve mültecileri yaşadıkları topraklara geri döndürmektir. Bunun için bölgedeki çalışmalarımız devam ediyor. Suriye'de çözümün düne göre daha yakında olduğunu düşünüyorum" diye yanıt verdi. 
Rusya Başbakanı Medvedev ise " Suriye konusuna da değinene Rusya Başbakanı, “Tabi ki Suriye konusunu da ele aldık. Dış politikasıyla ilgili meseleler iki ülke liderlerinin cumhurbaşkanı ve devlet başkanının görüşmelerinde ele alınıyordu. Son zamanlarda telefon görüşmeleri yapıldı. Suriye konusu bu görüşmelerde ön plandaydı. Biz de bu konuyu ele aldık. Oradaki konunun normalleşmesi gerekiyor, bu bizim için önceliktir, bütün bölgenin yararına olacaktır. Suriye son derece zor bir durumda. Suriyedeki iç diyaloğun kurulmasıyla bu düzene girecek. Suriye’de yuva kuran terör örgütleri var, bu konuyla ilgili Putin ve Erdoğan arasında temaslar var. Bu tarz diyaloglar son derece faydalı. Geçmişte bu tür diyaloğumuz yoktu, yeniden başladı. Bu diyaloğun ileride de devam edeceğinden eminim”  ifadesini kullandı.
 

06 Ara 2016 - 16:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber