'Baraj bitmezse müteahhidi kovuyoruz'

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yapımı devam eden Obrucak Barajı’nın yılsonuna kadar tamamlanmaması durumunda ‘müteahhidini kovun’ talimatı verdi

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kastamonu Valiliğinde Vali Yaşar Karadeniz’i ziyaret ederek ‘hayırlı olsun’ temennisinde bulundu. Valilik ziyaretinde açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, “Taşköprü Obrucak Barajı, bu yılsonuna kadar bitmezse buradan herkese ilan ediyorum. 31.12.2017 saat 16.59’a kadar Obrucak Barajı bitmezse müteahhidi kovuyoruz. İnşallah bugün de Obrucak Barajı’nın sulama projesinin temelini atacağız.

Hemen önümüzdeki yıldan itibaren biten alanları sulamaya açacağız” dedi.

20 baraj, sulama tesisi ve dere ıslahı projelerinin temelini atacaklarını belirten Bakan Eroğlu, “Bir seferde en çok Kastamonu’da baraj temeli attığımız tarihi bir günü yaşıyoruz. Burada 5 tane baraj, 1 tane sulama tesisi, 1 tane gölet ve sulama tesisi, 12 adet taşkın koruma tesisi, 1 tanede OGM tesisinin temelini atacağız. Bu 20 tesisin toplam maliyeti ise 390 milyon lira tutuyor” diye konuştu.

“Kastamonu’yu seviyoruz” diyen Bakan Eroğlu, Kastamonu ile ayrı bir gönül bağlarının bulunduğunu ifade ederek, “Kastamonu yiğitler diyarı, özellikle Kastamonu İstiklal Harbinin kazanılmasında kilit rol üstlenmiştir. Kastamonu, kahramanlar diyarıdır. Dolayısıyla Kastamonu’ya ne yapılsa benim için azdır. Ben, buna yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

"Kastamonu'ya 11 müjde ile geldik"

Kastamonu’ya 11 müjde ile geldiklerini aktaran Bakan Eroğlu, “Bu müjdelerin toplam maliyeti ise 128 milyon TL tutuyor. Daha öncede 73 tane müjde vermiştir. Dolayısıyla müjdelerin toplamı 84 müjde oluyor. Parasal değeri ise 864 milyon lira tutuyor. Geçtiğimiz yıl 29 Haziran’da Kastamonu’yu ziyaretimizde verdiğimiz müjdelerden 36 tanesi bitmiş, 37 tanesinin de yapımı devam ediyor. Neredeyse yarısı tamamlanmış oluyor” ifadelerini kullandı.

Kastamonu’nun, eski Türkiye’de kıyıda köşede kalmış, unutulmuş bir il olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

“Karadere Barajı’nın eski Türkiye’de temelini atmışlar, iz ödenek diye bir şey çıkartmışlar, eski para ile 1 milyon yeni para ile 1 TL yatırım programına yatırım bitmesin diye koymuşlar. Biz, Karadere Barajını temel atma safhasında aldık. Projelerde hatalar vardı, çok üzülmüştük. Hataları düzelttik ve kısa bir sürede barajı tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk."

AK Parti hükümetinin Kastamonu’ya çok büyük önem verdiğine işaret eden Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
“Aşağı yukarı bütün barajları ve göletleri yapıyoruz. Sulama tesislerini, dere ıslahlarını yapıyoruz. Ayrıca burası orman şehridir. Ormancılık olarak biz şimdi ormancı arkadaşlarımıza şu talimatı verdik. Ormancı arkadaşlar, ‘bundan sonra orman köylülerine sahip çıkacak. Onlara geliş getirici tür, bal ormanları, Orköy kredileri, süt sığırcılığı, süt koyunculuğu gibi destekler vereceğiz’ Kastamonu’nun nüfusu bana göre çok az. Kastamonu’nun şuanda 2 milyon nüfusu besleyecek büyük bir gücü var."

"Batı Karadeniz Bölgesinde 12 milyar liralık muazzam bir yatırım olacak"

Batı Karadeniz Bölgesinde Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hazırlatılan 12 milyar liralık bir yatırım yapılacağını ifade eden Eroğlu, "Batı Karadeniz Bölgesinde Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız tarafından hazırlatılan 12 milyar TL’lik muazzam bir yatırım olacak. Burada Kastamonu’ya 31 Aralık 2019 tarihine kadar 15 adet baraj ve gölet, 11 sulama tesisi, 66 dere ıslahı, ayrıca 90 milyon fidan üretilecek. 7 tane bal ormanı kurulacak, 22 mesire yeri gibi fazlasıyla yatırım yapılacak. Bunların dışında ayrıca birde trüf mantarı çok fazla para ediyor. 120 dekar alanda ilk defa Kastamonu’da trüf mantarı ormanı kuracağız. Trüf mantarının kilosu ne kadar biliyor musunuz? Trüf mantarı gram ile satılıyor. 238 ton odun dışı orman ürünleri geliştireceğiz orman köylülerine destek olmak için. Çünkü tıbbi, aromatik bitkiler bu bölgede çok fazla, bunları geliştirip paketleyip ihraç edilecek. Orman köylüleri de bunlardan istifade edecek" dedi.

"Kastamonu'nun güzelliklerini tanıtacağız"

“Dünyanın incisi Kastamonu’dur” diyen Bakan Eroğlu, “Buralardaki nimeti kimse fark etmiyor. Kastamonu, saklı bir hazinedir. Dünyada cenneti görmek istiyorsanız Kastamonu’ya gel kardeşim diyoruz. İnşallah bu yıl Mayıs veya Haziran ayında özellikle eko-turizm, doğa turizmi, tabiat turizmi konusunda taraflara toplayacağız, benimde katılacağım bir programda bütün dünyaya Arapça, İngilizce, Fransızca, İspanyolca kitap hazırlayacağız. Bunu da sosyal medya vasıtasıyla Kastamonu’nun güzellikleri tanıtacağız. Kim nasıl gelecek, nereden gelecek, yolları nasıl gibi tanıtıcı bilgilerde yer alacak” dedi.
Türkiye’nin önünü kesmek isteyenlere bedduada eden Bakan Eroğlu, “Türkiye’nin önünü kesmek isteyen hainleri kahrı perişan eylesin. Kahrar isminde kahr eylesin. Yarabbi, bu ezanlar hürmetine başta FETÖ, PKK, YPG, PYD, DAEŞ gibi bütün terör örgütlerine kahrı perişan eyle. Terör örgütlerine silah verenlere, bu terör örgütlerini yönlendir yarabbi, onları maşa olarak kullanan bütün devletleri de tarih sahnesinden siliver” diye konuştu.
Kastamonu’daki görevine yeni başlayan Vali Yaşar Karadeniz’i ‘hayırlı olsun’ temennisinde de bulunan Bakan Eroğlu, “Sayın valimiz, inşallah gece gündüz çalışacak. Özellikle burada gelir artışı, bu muazzam turizmin gelişmesi konusunda, yatırımlar konusunda burada sağlıklı bir şekilde, sağlıklı aile, mutlu aile şuuruyla nüfusun artması konusunda işinin yüzde 99’unu bunlara harcayacak. Gerisini biz yaparız inşallah. Gençlerde veya bazı ailelerde şu kanaat var. Çocuğa nasıl bakarız? Her doğan çocuğun rızkını Cenabı Allah doğuşunda verir. Merak etmeyin bütçe sıkıntısı yok, geçim sıkıntısı diye bir şey yok. Kastamonu’da nüfus azalıyor. Memleketimize sahip çıkmamız gerekiyor. En az 5 çocuk isteyeceğiz. Allah, yarattığı her çocuğun rızkını verir diyecek” şeklinde konuştu.

"Kastamonu 15 yılda büyük yatırımlar aldı"

Valilik ziyaretinin ardından Bakan Eroğlu, Kastamonu Belediyesine geçerek Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile görüştü. Bakan Eroğlu’na belediye çalışmaları hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Kastamonu, ahşabın başkentidir. Bu söylemler bizleri çok gururlandırıyor. Kastamonu, son 15 yılda çok büyük yatırımlar aldı. Kapalı yüzünü dünyaya açtı. Yapılan projeler arasında yer alan 15 Temmuz İstiklal Tüneli muazzam bir tünel oldu. Türkiye’nin en uzun tünellerinden bir tanesi oldu. 25 dakikalık yol, 5 dakikaya kadar düştü. Ama bunların dışında yıllardır uğraştığımız, çaba gösterdiğimiz, zatıalinizin de bizzat uğraştığı şuanda temelini atmak üzere burada toplandığımız Kırık Barajı, bizler için çok önemli bir projeydi. Kastamonu halkı adına şükranlarımızı sunuyoruz. Hem bölgenin ekonomik açısından hem de Kastamonu’nun memba niteliğinde su içmesi açısından yine Kastamonu köylüsünün zirai faaliyetlerinde kullanması açısından büyük bir yatırımın bugün inşallah temeli atılacak. 15 Mayıs’ta Kastamonu’da Türkiye’de bir ilk olan Ahşap Fuarı tertipleyeceğiz. Bu Ahşap Fuarına sizleri bizzat davet etmek istiyorum. Kastamonu, ahşabın başkentidir. Bu yüzdende Kastamonu’da Ahşap Fuarı’nın olması Türkiye açısından da gerçekten bizler için önemli bir konu oluşturuyor. Bugün ne söyleyeceğim, ne kadar duygulu olduğumu, söyleyecek kelime bulamadığımı buradan ifade etmek istiyorum. Ben, öncesinden de su ile uğraşan bir insan olduğumdan dolayı suyun kıymetini çok iyi bilenlerden birisiyim. ‘2 aylık suyumuz kaldı’ diye sizlere geldiğimiz zaman ‘nasıl olur, hemen çözmemiz lazım’ diyerek en az 50 yıllık içme suyu ihtiyacımızı karşılayacak Kırık Barajı’nın temeli bugün atılıyor” dedi.

Belediye Başkanı Babaş’a çalışmalarından ötürü teşekkür eden Bakan Eroğlu, “390 milyon lira değerinde 20 tane tesisin temelini atmak için Kastamonu’ya geldik. Bir seferde 390 milyon liralık bir yatırımın temelini atıyoruz. Tabii attığımız temellerin açılışını bizler yapmıyoruz. Cumhurbaşkanımız veya Başbakanımız yapıyor. Yani biz temel atıyoruz, açılışları büyüklerimiz yapıyor. Sadece küçük olanları bizler açıyoruz. İlk defa Kastamonu’da bu kadar çok barajın temelini atıyoruz. Biz, Kastamonu’yu fazlasıyla seviyoruz. Kastamonu, bizim için orman şehridir. Orman ve Su İşleri Bakanlığının ili olarak kabul ediyoruz Kastamonu’yu. Dolayısıyla her noktasına hizmet götürmek bizim boynumuzun borcudur. Nitekim bugün bakanlığın kapısını kapattık, bütün genel müdürlerimiz, bölge müdürlerimiz, şube müdürlerimiz ile Kastamonu’da temel atmaya geldik” dedi.

Kastamonu’ya yapılacak olan atık tesisi projesine bizzat kendisinin bakacağını söyleyen Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

“Projeye bizzat ben bakacağım. Projeyi mutlaka bana göstereceksiniz. Burada çok muhteşem ileri bir atık tesisi yapacağız. Kastamonulular, memba suyu gibi su içecekler. Bugünde arkadaşlar Ilgaz’a deniz getiriyoruz. İnşallah artık Kastamonu’nun denizi olacak. Burada eğer izin verilirse balıkta tutabilirsiniz. İnşallah deniziniz bereketli olur.”

29 Mar 2017 - 20:45 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber