Bakan Çelik'ten sert çıkış! 'Canlarını yakacağız...'

Et  fiyatlarında hiç gereği yokken birkaç lira artış olduğunu belirten Bakan Çelik, "Ortada  spekülatörler var. Fiyatı yükseltmek için piyasadaki 500 veya bin hayvanı yüksek  fiyattan topluyor, fiyatı yükselttikten sonra kendi 10 bin hayvanını piyasaya  sürüyor uyanık adam... Bunların maliye açısından canlarını yakacağız." dedi

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bloomberg HT'nin düzenlediği Tarım Zirvesi'nin açılışında  yaptığı konuşmada, 15 yılda tarıma 90 milyar liralık destek sağladıklarını  bildirdi.

Milli Tarım projesini hayata geçirdiklerini belirten Çelik, Türkiye'yi  941 havzaya ayırdıklarını ve havza bazlı desteklere geçildiğini söyledi.

Bu kapsamda hangi havzada hangi ürünün ekileceğini belirlediklerini,  ayrıca buralarda 16 bin personeli işletme bazlı sorumlu hale getirdiklerini  anlatan Çelik, 7 bin 500 işletmeyle her gün düzenli görüştükleri bilgisini verdi.

Çelik, tarım desteklerinde 12 aylık karmaşık modeli değiştirerek, ekim  ve hasat zamanı olmak üzere iki dönemde destek ödemelerinin yapılmaya  başlandığını aktardı.

Tarımda verimi artırmak amacıyla desteklerden yararlanmak için 2018  itibarıyla sertifikalı tohum kullanma zorunluluğu getirdiklerini ifade eden  Çelik, basınçlı damlama ve yağmurlama sulamasına   yüzde 50 destek verdiklerini  söyledi.

Çelik, tohumculuğun geliştirilmesi konusundaki çalışmalarına  değinerek, "Önümüzdeki cuma günü İzmir'de Birinci Yerel Tohum Buluşması'nı  gerçekleştiriyoruz. Yerli tohuma sahip çıkıyoruz. Ama verim açısından sertifikalı  tohumu da mutlaka değerlendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"SPEKÜLATÖRLERİN CANIN YAKACAĞIZ"

Hayvancılıkta da yerli üretimi destekleme modeline geçtiklerini  vurgulayan Çelik, "Et meselesini dert meselesi olmaktan çıkaracağız. 'Bütün  işleri bıraksak da acaba hayvancılık mı yapsak?' diyebileceğiniz son derece  önemli destekler var." diye konuştu. Bakan Çelik, et fiyatlarıyla ilgili son günlerdeki tartışmaya  değinerek, şunları kaydetti:

"Bu referandum süreciyle uğraşırken, arada baktık ki hiç gereği yokken  et fiyatlarında birkaç lira artış söz konusu oldu. Karkas olarak 24 lira,  24,50’ye kesilen hayvanların bir anda 27 liraya falan kesilmeye başlandığını  gördük. Et ve Süt Kurumunun görevi piyasa regülasyonudur. Bu görev çerçevesinde,  sütte nasıl Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatın altına indiği an müdahale  alımları yapıp süt tozuna dönüştürüyorsak, aynı şekilde ette de siz hiç gereği  yokken bu süreçten yararlanarak gereksiz ve anlamsız bir artış yaparsanız Et ve  Süt Kurumu devreye girer. Girdik ve dedik ki 22,5 liraya karkas et veriyoruz  kasaplara. Enteresandır kasaplar itiraz ediyor. Yahu sana ucuz et veriyoruz, niye  itiraz ediyorsun? Bırak bu itirazı başkası yapsın. 27 liraya alacağına, sana 22,5  liraya veriyoruz. Neye itiraz ediyorsun.

Bu müdahale piyasayı regüle etme açısından Et ve Süt Kurumunun asli  görevidir. Yoksa Et ve Süt Kurumu şu anda 23,80’den hayvanı alıp kesimini  yapıyor. O devam ediyor. Bizim üreticiyi mağdur etme gibi, üreticinin elindeki  hayvanı görmezlikten gelme gibi bir yaklaşımımız yok. Biz onu destekliyoruz.  'Ahırını doldur, hayvan varlığını artır, biz yanındayız.' diyoruz. Ama ortada  spekülatörler var. 10 bin hayvanı var, fiyatı yükseltmek için piyasadaki 500 veya  bin hayvanı yüksek fiyattan topluyor, fiyatı yükselttikten sonra kendi 10 bin  hayvanını piyasaya sürüyor uyanık adam... Bunların maliye açısından canlarını  yakacağız. Buna hakları yok. Keyfi uygulamalara müsaade etmeyeceğiz.”

"ESNAFIN KULLANDIĞI LİMİT VE FAİZDEKİ KREDİYİ ÇİFTÇİYE NİYE KULLANDIRMIYORUZ?"

Faruk Çelik, 2018'den itibaren tarım alanlarının kuraklık da dahil tüm  yönleriyle TARSİM sigorta kapsamına alınacağını ifade etti.

Çelik, 3,5 milyon tonluk lisanslı tarımsal ürün depo yapımlarının  devam ettiğini belirterek, bunun 1 milyon tonluk kısmının gelecek yılın ağustos  ayına yetişeceğini ve mevcut 650 bin tonla birlikte ilk etapta 1 milyon 650 bin  tonluk kapasitenin hazır olacağını dile getirdi.

Bakanlık olarak tarımsal ürünlerin dünyaya pazarlanması konusunda  öncülük edeceklerini kaydederek, gıdada da katma değeri yüksek, kaliteli ve  markalı ürünlerin öne çıkması gerektiğini söyledi.

Çelik, "Esnafın kullandığı limit ve faizdeki krediyi niye biz çiftçiye  kullandırmıyoruz? Çiftçiye gelince yüzde 8'lerde, 11'lerde, esnafa gelince yüzde  5'lerde... Esnaf da bizim, çiftçi de bizim. Kredi ve faiz limitleriyle ilgili yol  almamız gereken daha çok hususlar var." değerlendirmesinde bulundu.

29 Mar 2017 - 15:25 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber