Alanya Başkanlık Sistemi için ne dedi?

Yeni Alanya’nın 18 Ocak Çarşamba günü başlattığı ‘Referandum’ oylaması sürüyor. Şu ana kadar toplam 769 kişinin katıldığı ankette ‘Evet‘ ve ‘Hayır’ oylarının bir birine oldukça yakın olması dikkat çekiyor

9 OCAK Pazartesi günü görüşmeleri başlayan ve ülke gündemin değişmez maddesi haline gelen 'Yeni Anayasa' için Alanya ne düşünüyor? Alanyalı, Yeni Anayasa için ne diyor? Referandumda "Evet" mi, "Hayır" mı? diyeceksiniz diye sorduk. Yeni Alanya gündemin nabzını tutarken, Alanya halkı www.yenialanya.com üzerinden başlatılan ankete katılıp, düşüncelerini paylaştı. Başkanlık Sistemi anketine dün akşam saat 18.00 itibariyle toplam 769 kişi katıldı. Anket sonuçlarına göre 396 kişi 'Hayır', 373 kişi ise 'Evet' dedi. Siz de siyasilere ve kararsız seçmene yol gösterecek bu ankete katılıp tercihinizi ifade edebilirsiniz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ NEDİR?
Dünyada değişik ülkelerde uygulanan Başkanlık Sisteminde, Yasama ve Yürütme organları arasında yer alan görev ve yetki ayrımının açık ve net bir şekilde ayrıldığı, halk tarafından seçilen yasama ve yürütme organları birbirlerine değil de halka karşı sorumludur. Başkanlık Sisteminde yargı bağımsızdır, yasama organı yürütme organını zorunlu haller hariç görevden alamaz. Yürütme Yasamayı feshedemez. Başkanlık sisteminde Parlamenter sisteme nazaran kuvvetler ayrılığı ilkesi sert bir şekilde uygulanmaktadır. Her ülke Başkanlık Sistemi için kendine uyan bir model geliştirebilir. Ülkenin şartlarına göre uygulanacak Başkanlık Sistemi belirlenir. Parlamenter sistemdeki karışıklılıkların hiç biri Başkanlık Sisteminde görülmemektedir. 
Bazı ülkelerde Başkanlık Sistemi Başbakanlı ve Başbakansız olarak ikiye ayrılmaktadır. Bir modelde Başbakan Başkan tarafından atanırken, bir diğer modelde ise Başkanın teklifi ile yasama organının onayı alındıktan sonra atanabilmektedir.

TÜRK TİPİ BAŞKANLIK 
Türkiye'de gündeme gelen ve mecliste kabul edilerek halk oylamasına sunulacak olan anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı sistemi öngörülüyor. Türk usulü başkanlık da denilen yeni yönetim modelinde Cumhurbaşkanı yürütmenin de başı oluyor. Cumhurbaşkanı partili olabiliyor. Hem yasamada görev yapacak olan milletvekili adaylarını hem yargıda karar alacak olan Hakimler ve Savcılar üst kurulunu ve Anayasa Mahkemesi gibi organların üyelerinin ekseriyetini belirleyecek olması ana muhalefet partisi tarafından eleştiriliyor. Kuvvetler ayrılığı prensibinin çiğnendiği ve demokrasiden uzaklaşıldığı iddiası gündeme getiriliyor.

ANKETE KATILMAK İÇİN TIKLAYIN!

23 Oca 2017 - 11:27 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

alanyalılar - BAŞKANLIK sistemi hiçte yazdığınız gibi değil helede Türkiyede başkan ne derse o olacak astığı astık kestiği kestik kimse denetleyemeyecek.En güzel yönetim ATATÜRKün kurduğu Cumhuriyet ve parlementer sistemdir!...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 11:27
02

Gazipaşalılar - BAŞKANLIK SISTEMINDE BASKANI VEYA YARDIMCILARINI SUCLAMAK YARGILAMAK MUMKUN DEGIL OHAL OLAN BIR ULKEDE ALALACELE KIMSE BISEYDEN HABERI OLMADAN SISTEMI DEGISTIRMEK TEHLIKELIDIR.

ULKEM ICIN KESINLIKLE HAYIR

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 11:27
01

Mehmet - Hayır oyları isterse %90 çıksın hiç önemli değil seçim sistemi şimdiden %52 Evete ayarlandı bile.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 11:27

Çorum Haber