'Adımlar atıldı'

Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Akdoğan, çözüm sürecinin önemine dikkati çekti, "çözüme ulaşılmasıyla demokratikleşme yolunda bir adım daha atılacağını" belirtti.

İstanbul Şehir Üniversitesinde düzenlenenen "AK Parti Hükümetlerinin 10 Yılına İçeriden ve Dışarıdan Bakışlar Konferansı"nın açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, AK Parti'nin muhafazakar demokrat kimliğini ve çözüm sürecini değerlendirdi.
Akdoğan, AK Parti'nin, siyasi ve ekonomik olarak büyük çalkantılar yaşadığı bir dönemde ortaya çıktığını belirterek, muhafazakarlığın, farklı düşünce mensuplarının değişime direnmesi anlamında bir siyasi tutum olmadığını, daha köklü bir siyasi ideolojiden bahsettiklerini anlattı. Akdoğan, Türkiye'de siyasetin artık sağ-sol kavramları üzerinden adlandırılmadığını aktararak, uzunca bir süredir siyasetin ekseninin değiştiğini söyledi.
HÜKÜMET ÇABA ORTAYA KOYUYOR
Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Akdoğan, çözüm sürecinin, Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, çözüme ulaşılmasıyla demokratikleşme yolunda bir adım daha atılmış olacağını anlattı. Sorunun geçmişine, insan ve maddi kayıplarına değinen Akdoğan, "Burada akan kanı durdurmak, gözyaşını dindirmek için hükümet başından beri çaba ortaya koyuyor. Bir yönüyle terör sorunundan kurtulmak, bir yönüyle demokratik Türkiye'yi inşa etmek. Bütün bunları bir arada değerlendirdiğimizde aslında önümüzde sorunlar kümesi var" ifadelerini kullandı.Kürt sorununun bileşenlerini, "ilgisizlik ve geri kalmışlık", "ayrımcı ve dışlayıcı anlayış" ve "ayrılıkçılık" olarak tanımlayan Akdoğan, ayrılıkçılığın zamanla demokratik özerkliğe kadar gerilediğini söyledi.
'BİRTAKIM OLUMSUZLUKLAR YAŞANDI'
Akdoğan,  demokratik açılım kapsamında çok boyutlu çalışmalar yapıldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:"Kürt var mı yok mu tartışmasından, Kürtçe yayın yapılması, eğitim sistemine sokulması yönünde adımlar atıldı. Çok boyutlu mücadelenin bir boyutu da görüşme yöntemiydi. İşte o demokratik açılım süreci birtakım olumsuzluklar yaşadı. Habur olayı, arkasından BDP'nin bunu provoke etmesi. Oslo Süreci olarak sonradan adlandırılan süreç de sabote edildi. Silvan saldırısı gerçekleştirildi, DTK demokratik özerklik ilan etti ve süreç topyekun sabote edilmiş oldu. Bu süreç devam ediyor, hükümet reformlar yapıyor, Oslo Süreci var ve Türkiye seçimlere gidiyor. Bütün partiler anayasa sözü verdi, seçimden çıkılacak ve yeni bir anayasa umudu var. Böyle bir dönemde Oslo Süreci sabote edilmiş oldu ve hükümet de kapıları kapattı. Bu, PKK'nın farklı bir stratejiyi hayata geçirmesine sebep oldu. Bu da; nasıl onlar Arap Baharı'nda sokağa döküldüler, netice aldılar, biz de şehir merkezlerinde halk isyanları, kırsalda büyük gruplarla saldırılarla alan hakimiyeti kurarak, bu neticeye ulaşabiliriz yanılgısı. Buna karşı hükümet de cumhuriyet tarihinin en büyük askeri operasyonlarını yaptı."Akdoğan, İmralı'nın da içinde olduğu yeni sürecin parametrelerinin çok daha hızlı olduğunu belirterek, vesayetçi odakların zayıflatıldığını ve BDP'nin sürecin içine daha fazla girdiğini söyledi.

31 May 2013 - 15:41 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber