AB'den Türkiye açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye-AB mutabakatına ilişkin açıklamalara yönelik, "Tehditler en iyi diplomatik araçlar değil. Bunların kullanılmasının durması gerekiyor çünkü bunlar hiçbir etki yaratmıyor." dedi

G-7 zirvesi için Japonya'nın Ise-Shima bölgesinde bulunan AB Komisyonu Başkanı Juncker, bir gazetecinin Türkiye AB mutabakatına dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını hatırlatması üzerine mutabakatın şimdiden olumlu etkiler yapmaya başladığını söyledi.
Türkiye'yle vize serbestisine ilişkin 72 kriteri daha önce kararlaştırdıklarını kaydeden Juncker, "Bu kriterler sadece Avrupa Birliği tarafından empoze edilmiyor, iki taraf arasındaki müzakere sonucunda belirlendi. Bu 72 kriterden 5'i yerine gelmemişti. Son günlerde bunlarında 2'si yerine getirildi. Özellikle terörle mücadele yasası ile ilgili olan bir kriterle ilgili biz Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz. Tehditler, kullanılabilecek en iyi diplomatik araçlar değil. Bunların kullanılmasının durması gerekiyor çünkü hiçbir etkileri yok." diye konuştu.Komisyon, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti.
Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.
Dünya İnsani Zirvesi sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadele kanunun değiştirilmesi şartına ilişkin şunları söylemişti: "Şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar, dışişleri bakanlarımız, bu noktada AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz. Bunu da ben çok açık, dün de söyledim kendilerine, bugün de bu soru üzerine buradan söylüyorum. Çünkü bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye."

26 May 2016 - 12:21 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber