14 Aralık operasyonunda son durum

"14 Aralık" operasyonu kapsamında Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi "tutuklama", 4 kişi ise "adli kontrol" talebiyle mahkemeye sevk edildi

"14 Aralık" operasyonu kapsamında Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi "tutuklama", 4 kişi ise "adli kontrol" talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Tutuklanmaları istenen Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu 12 şüphelinin işlediği iddia edilen suçlar: "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "iftira".

Operasyondan 1 gün önce yurtdışına çıktığı belirlenen Nuh Gönültaş ise Türkiye'ye döndüğünü duyurdu.

Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, tutuklanması talebiyle sevk ediliği mahkemede sorgu hakimine ifade vermeyi reddetti.

13 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonun ardından sıcak saatler..

DUMANLI VE KARACA'YA TUTUKLAMA TALEBİ

"14 Aralık" operasyonu kapsamında gözaltına alınan 16 kişi, sabah saatlerinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi “tutuklama", 4 kişi ise “adli kontrol" uygulanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. 16 kişinin ifadesinin Nöbetçi 1 Sulh Ceza Hakimliği hakimi Bekir Altun tarafından alınacağı öğrenildi. İfadeler henüz başlamazken hakimliğin bulunduğu adliyenin 6. katında ise geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

KORİDORDA GERGİNLİK YAŞANDI

Ekrem Dumanlı, haklarında "tutuklama " istenen şüpheliler arasında mahkeme salonuna giren ilk isim oldu. Hakimin, salona tek avukatın girişine izin vermesi nedeniyle koridorlarda gerginlik yaşandı.

HİDAYET KARACA İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Operasyonda gözaltına alınan Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, tutuklanması talebiyle sevk ediliği mahkemede sorgu hakimine ifade vermeyi reddetti.

DUMANLI'YA NELER SORULDU

Dumanlı'nın savcılık  sorgusunun detayları ortaya çıktı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorgusunun ardından  tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Dumanlı'ya savcı Fuzuli Aydoğdu,  Fethullah Gülen ve Tahşiye haberlerini sordu.

GÜLEN'DEN TALİMAT ALMADIM

Dumanlı, Fethullah Gülen'i tanıdığını ancak, Gülen'in 2009 yılında  Tahşiye'den bahsettiği sohbetini hatırlamadığını iddia etti. Gülen'den herhangi bir talimat almadığını ve Gülen'in, Zaman  gazetesinde yönetici vasfının bulunmadığını vurgulayan Dumanlı, ''Sadece haftada  bir gün, cuma günleri olmak üzere yazılarının yayınlandığı "Kürsü" başlıklı  köşesi vardır" dedi.

YAYINA MÜDAHALESİ YOK

Dumanlı, bir soru üzerine anlamını bilmediğini söylediği Tahşiye'yi  ilk kez duyduğunu, Rahle ve Tahşiye yayınevlerini de bilmediğini belirtti. ''Gülen'in sohbetinde geçtiği söylenen 'karanlık karar kurullarından ne kastettiğini bilemem" diyen Dumanlı, televizyon seyretmediğini ve haberleri  internetten takip ettiğini söyledi. Dumanlı, "Zaman gazetesindeki haberler Fethullah Gülen'in söylemleri  ve talimatlarına göre mi şekillenir?" sorusuna, yayın politikasına müdahalenin söz konusu olamayacağını öne sürerek, "Onun talimatları ile şekillenmez" cevabını  verdi.

Gazetede yayımlanan haberlerinin, 5-8 bin haber arasından seçildiğini ifade eden Ekrem Dumanlı, "Bu kadar çok haberin, fotoğrafın, Gülen'e gönderilerek  onun onayından geçmesi mümkün değildir. Burası ile Amerika arasındaki zaman  dilimi de farklıdır" dedi.

TAHŞİYE HABERLERLERİ SORULDU

Tahşiye haberlerine ilişkin sorulara yanıt veren Dumanlı,  "Hocaefendi'nin konuşmasını o haberi yapan arkadaş önemli bulmuş olacak ki haber olarak gazeteye almış. Haber 3. sayfada çıkmış. Haberi çok önemsemiş olsaydım 1. sayfaya alabilirdim" dedi.  Tahşiyeciler konusunda Hüseyin Gülerce ve Ahmet Şahin'in yazı  yazdığını hatırlatan Dumanlı, bu konuda talimat vermediği gibi yazılanları da  okumadığını vurguladı.

Dumanlı, Samanyolu TV'de yayınlanan  ve Tahşiyeciler'i konu alan  dizilere ilişkin de ''TV seyretmiyorum, dizi de izlemiyorum'' cevabını verdi.  Dizide Tahşiye konusunun işlenmesi için talimat almadığını öne süren Ekrem  Dumanlı, filmlerin, daha "sonra gerçekleşen olaylarla irtibatlandırılmasını doğru bulmadığını söyledi.

GÜLEN'İN ONAYINA SUNULAN KONULAR

"Gülen'in onayına sunduğunuz konular hangileridir?'' sorusuna Dumanlı,  şu yanıtı verdi: ''İnsanlar Hocaefendi'yi arayıp, izlenimlerini paylaşıyor. Hoca da  bunları dinliyor. Hocaefendi'nin hiçbir talimatını görmedim. Sadece 'siz  bilirsiniz, iyi olur' gibi sözler söylüyor. Cüneyt Özdemir'in canlı yayında bana sormuş olduğu ses kayıtları var ise bunların da usulsüz dinlemelerden elde  edilen, hukuki değer taşımayan dinlemeler olduğunu düşünüyorum." 

O KAYITLAR DELİL OLAMAZ

Dumanlı, Fethullah Gülen ile Hidayet Karaca arasında geçtiği iddia  edilen interneteki ses kayıtlarının ise hukuka aykırı elde edildiğini ve delil  olamayacağını savundu.

DERSHANELER SORUSU

"Dershaneler konusunda haber yapmanız için Fethullah Gülen'in size  talimatı oldu mu?" sorusuna da "talimat almadım" cevabını veren Dumanlı, "Tahşiye  kelimesini bile ilk defa avukatımdan burada duydum" dedi. Dumanlı, "Herhangi bir algı oluşturularak Tahşiye isimli bir terör  örgütü grubunun aleyhine soruşturma açılmasına sebep olma iddiasını kabul  etmediğini ve böyle bir oluşumdan habersiz olduğunu iddia etti.

Dumanlı, "22 Temmuz operasyonuna ilişkin haberleri, diğer basın  kuruluşlarına göre daha uzun süre ve adil yargılamayı etkileyecek şekilde  çarpıtarak gazetede yayınlanmasının sebebi nedir?" sorusuna "haber değeri olduğu  için" cevabı vedi . Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, ifadesinin sonunda  ise, hiçbir suç işlemediğini ve hiçbir örgüte bağlı olmadığını söyledi.

18 Ara 2014 - 17:08 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber