''Zeytinde söz sahibi olacağız''

Zeytin üretimini arttırmak istediklerini belirten Müdür Rüzgar, üreticileri sırıkla hasat yapmama konusunda uyardı

- Erkan UYSAL

ALANYA'DAzeytin üretiminin daha da arttırılması için son 8 yılda  çiftçilere 386 bin adet zeytin fidanı dağıtıldı. Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ile Özel İdare Müdürlüğü tarafından çiftçilere son 8 yıl içinde 386 bin adet zeytin fidanı dağıtıldı. Alanya'da zeytin yetiştiriciliğinde büyük artış yaşandığına dikkat çeken Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya'nın zeytin yetiştiriciliği için uygun bir bölge olduğunu kaydetti. Alanya'nın zamanla Türkiye'de zeytin yetiştiriciliği alanında söz sahibi olmasını hedeflediklerini söyleyen Rüzgar, "Son yıllardaki artan zeytin ağacı dikimleri meyvelerini vermeye başladı. Alanya'da bulunan üç zeytinyağı fabrikası tam kapasiteyle çalışmaya başladı. Amacımız Alanya'da yok olmaya yüz tutan tarım alanlarını yeniden verimli hale getirmek ve şehir genelinde zeytin üretimini arttırmak" dedi.

RÜZGAR'DAN 'SIRIK' UYARISI

Hasadın zeytincilikte maliyeti arttıran en önemli faktörlerden biri olduğunu ifade eden Rüzgar, üreticileri hasatlarını sırıkla yapmamaları konusunda uyardı. Rüzgar, “Sırıkla yapılan hasat bir sonraki yılın meyve gözdelerini tahrip ediyor. Bu da zeytin ağaçlarının verimini düşürüyor. Makineli hasada geçmek hem maliyeti düşürüyor, hem de gelecek yılın meyvelerinin zayi olmasını engelliyor” diye konuştu.

YILLIK 3 BİN 103 TON ÜRETİM VAR

Alanya’da resmi kayıtlara göre 11 bin 425 dekar alanda 250 bin  zeytin ağacı bulunduğunu belirten Rüzgar, bunlardan 143 bin 60'ının sofralık, 106 bin 885’inin yağlık zeytin ağacı olduğunu açıkladı.  2013 yılı verilerine göre Alanya’da yıllık ortalama 3 bin 103 ton zeytin üretildiğini söyleyen Rüzgar, bunun bin 400 tonunun sofralık, bin 703 tonunun yağlık zeytin olduğunu sözlerine ekledi.

18 Kas 2014 - 02:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber