Zarar 1 milyon 900 TL

Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya'da meydana gelen fırtına ve akabindeki doğal zararları tespit etmek için çalışmaların devam ettiğini söyledi

- Erkan UYSAL

Müdürlük binasında bir açıklama yapan Rüzgar, "Tabi 11-12 Aralık'tan sonra da pazar gününe kadar havanın çok soğuk olmasından dolayı bazı zararlarımız söz konusu. Bununla ilgili çalışmalarımız da hasarların meydana geldiği ilk günden bu yana devam ediyor. Şu anda ekiplerimiz, hasarların meydana geldiği veya ihbarların olduğu yerlerde gerekli çalışmaları yapmakta, hasarları tespit etmekteler. Hasar tespit çalışmalarımızdan sonra hasar tespit komisyonumuzla birlikte bir değerlendirme yapacağız. Komisyonun raporu da yaklaşık bir ay sonra tamamlanacak. Üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi noktasında da çalışmalar devam etmekte. Çoğunlukla hasarların büyük bir kısmı fırtınadan dolayı naylon seraların yırtılması ve içindeki ürünlerin don zararı görmesinden kaynaklandı. Bunlar örtüaltındaki ürünler. Bunun yanında açıkta olan ürünler var. Örneğin muzlar var. Muzlarda da belli oranlarda don meydana geldi. Ekiplerimiz bunların tespitlerine devam ediyor. Yaklaşık 30 köyümüzde irili ufaklı bir don zararı görüldü veya fırtınadan zarar gören üreticilerimiz oldu. Çoğunlukla doğu köylerimiz, Seki, İshaklı, İspatlı, Yeşilöz bölgesi, Kargıcak ve Türktaş'ın Süleymanlar Köyü'nde çeşitli hasarlar meydana geldi. Şu an itibariyle 100 muz üreticimizin yaklaşık 500 dekarlık bir  alanınında 1-1 milyon 100 bin TL arasında bir zarar söz konusu ama bunlar net rakamlar değil hala çalışmalar devam ediyor. Seradan zarar gören yaklaşık 150 üreticimiz var. Toplam 250 dekar alanda
şu ana kadar hasar tespit ettik. Bu da 750 bin ile 850 bin TL civarında. 750 dekarda bir don ve fırtınadan dolayı zarar meydana geldi. Rakamsal olarak şu an için 1 milyon 750 ile 1 milyon 900 TL arasında bir hasar söz konusu. Bu çalışmalarımız devam etmekte. Tabi burada en önemli konu üreticilerin sigorta yaptırmaları. En büyük sorunumuz bu. Eğer üreticilerimiz sigortalarını yaptırırsa ki zaten yüzde 50'sini biz bakanlık olarak karşılamaktayız. Bu tür fırtına, don gibi hasarlar, afetler yaşandığı zaman sigorta zaten bunların zararını karşılamakta. Üreticileri tekrar uyarıyorum, sigortalarını yaptırsınlar. Bu arada Çiftçi Kayıt Sistemi'ne bu yıl itibariyle kayıtlar son bulmakta. Bu sistemden mazot, gübre ve toprak analizi hizmetleri vermekteyiz. Desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerimizin 31 Aralık günü mesai bitimine kadar müdürlüğümüze başvurmaları gerekmektedir. Diğer bir konumuz da işletme kayıt belgelerimiz. Bütün gıda işletmeleri, otel, restoran, market, gıda ile ilgili bütün işletmeler 31 Aralık'a kadar müdürlüğümüze başvurarak işletme ve kayıt belgesi almak zorunda. Bu tarihten sonra kayıt belgelerini alırlarsa idari para cezası uygulanacak.

18 Ara 2013 - 18:57 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber