Yıldırım'ın Rusya ziyaretinde gündem 'ekonomi'

Başbakan  Yıldırım'ın, Rusya ziyaretinin iki ülke ilişkilerindeki normalleşme sürecini  hızlandırması beklenirken, ekonomi önemli gündem maddesi olacak. Görüşmelerde, iki ülke arkasındaki alışverişlerin TL ve Rus Rublesi olarak yapılması yönünde ilk somut adım da atılacak

BAŞBAKAN Binali Yıldırım'ın Rusya ziyaretinin, iki ülke  ilişkilerindeki normalleşme sürecini hızlandırması beklenirken, görüşmelerde,  Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması, Türk Akımı, Rusya'nın bazı tarımsal  ürünlere uyguladığı ithalat yasağı ve vize serbestisi gibi konuların ele alınması  öngörülüyor.
AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, Rusya Başbakanı Dimitri  Medvedev’in davetlisi olarak bugün Rusya'ya gidecek Yıldırım'ın ziyaretinde,  ekonomi önemli Gündem maddesi olacak. Yıldırım'a, Başbakan Yardımcısı Nurettin  Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat  Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı  Nabi Avcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan eşlik edecek.
Geçen yılın kasım ayında sınırı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin  ardından, iki ülke siyasi ilişkilerinin yanı sıra ticari ilişkileri de Rusya'nın  yaptırım uygulama kararıyla olumsuz yönde etkilenmişti. Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı ziyaretiyle normalleşme sürecine giren ilişkilerin,  Başbakan Yıldırım'ın 6 bakanla gerçekleştireceği görüşmelerle yeni bir boyuta  taşınması bekleniyor. Görüşmelerde, Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması, Türk  Akımı, Rusya'nın bazı tarım ürünleri ithalatında uyguladığı yasağının  kaldırılması, ticarette yerel para birimlerinin kullanılması ve turizm gibi  başlıkların gündeme gelmesi öngörülüyor.

İTHALAT YASAĞI ELE ALINACAK
Rusya'nın, Türkiye'den ithalat yasağı getirdiği 21 tarımsal üründen,  ilişkilerin normalleşmesine bağlı olarak hükümet kararıyla portakal, mandalina,  kayısı, şeftali ve erik olmak üzere 5 ürünle ilgili yasak 9 Ekim'de  kaldırılmıştı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan bilgilere göre, iki  ülke arasında yapılacak heyetler arası görüşmelerde, hem Karantina birimince  patlıcan, biber, nar, kabak ve marul olmak üzere 5 ürüne, hem de hükümetin 11  ürüne yönelik ithalat yasağının kaldırılması konusunun ele alınması bekleniyor.
Türk ihracatçısının 150-200 bin tonluk bir kanatlı açığı olan Rusya  pazarında daha etkin olabilmesi için Türk heyetinin, Rusya'ya kanatlı  ihracatındaki yüksek gümrük vergisi ve kota uygulamalarını gündeme getirerek,  düzenlemeye gidilmesini talep etmesi öngörülüyor.

İHRACAT DA İTHALAT DA GERİLEDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Rusya'ya  geçen yıl 3,6 milyar dolar olan ihracatı, bu yıl ekim ayı itibarıyla 1,3 milyar  dolar düzeyinde gerçekleşti. Rusya'dan ithalat ise 2015 yılında 20,4 milyar  dolar, bu yılın 10 ayında ise 12,5 milyar dolar oldu.
Bu arada, Türk müteahhitleri Rusya'da bugüne kadar 60 milyar doların  üzerinde 2 bine yakın projeyi hayata geçirirken, Türkiye, doğalgaz ithalatının  yarısından fazlasını Rusya'dan sağlıyor.

NORMALLEŞME YÖNÜNDE ATILAN ADIMLAR
İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başlamasında dönüm  noktası olan Erdoğan-Putin görüşmesinde, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali  olma özelliği taşıyacak Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'ndeki çalışmalara devam  edilmesi konusunda da görüş birliğine varılmıştı.
Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak "Türk Akımı  Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için hükümetler arası anlaşma imzalanmış, bu  çerçevede bir iş birliğinin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz  indirimi sağlanması konusunda mutabık kalınmıştı. Rus gazının Türkiye üzerinden  Avrupa'ya taşınmasını öngören anlaşma, TBMM Genel Kurulu'nda onaylandı.
Ayrıca Rusya'nın Türkiye'ye yönelik tur satışı, tarifesiz uçak  seferlerinin başlatılması, 55 Türk firması ile 6 Türk bankasının Türk işçi ve  personel çalıştırmalarına izin verilmesi de ilişkilerin normalleşmesi sürecindeki  önemli adımlar olarak dikkati çekmişti.
Uzay, gemi ve diğer alanlarda iki ülke arasındaki iş birliğinin  geliştirilmesi konularında çeşitli görüşmeler gerçekleştirilirken, Rus Uzay  Ajansı'nın (Roscosmos) Türk füzelerinin tasarımı ve uzaya fırlatılması ihalesine  katılmaya hazır olduğu, Türkiye ile Rusya arasında karşılıklı kültür ve turizm  yılları yapma teklifi getirildiği, bu önerinin desteklendiği ve ilgili bakanların  bu konuda çalışma yapacağı da açıklanmıştı.
İstanbul'da ekim ayında yapılan Türk-Rus Hükümetler Arası Karma  Ekonomik Komisyonu toplantısında, ortak yatırım fonu kurulması  kararlaştırılmıştı.

YEREL PARA İÇİN İLK SOMUT ADIM
Yıldırım'ın Rusya ziyaretine ilişkin Başbakanlık Basın Müşavirliğinden  yapılan açıklamada, "Temaslarda ekonomik iş birliğinin derinleştirilmesi hedefine  yönelik girişimlerin değerlendirilmesi ile enerji, tarım, turizm, sanayi ve  ulaştırma alanlarındaki ortak projeler başta olmak üzere ikili ilişkilerimizin  genel durumu ve bölgesel-uluslararası gelişmelerin ele alınması planlanmaktadır."  bilgisine yer verildi.
Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet  Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede iki ülke arkasındaki alışverişlerin TL ve Rus  Rublesi olarak yapılması yönündeki açıklamalarının ardından ilk somut adım Sayın  Başbakanımızın Rusya gezisinde atılacak. Sayın Başbakanımızın talimatı ile Rusya  ziyareti boyunca tüm heyetimizin konaklama ve harcamaları Rus Rublesi ile  ödenecektir." ifadeleri yer aldı.

05 Ara 2016 - 13:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber