"Ürünü kaptırıyoruz"

'Turizm Haftası' nedeniyle düzenlenen konferansta konuşan AİF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kantarcı, Türkiye’nin turizmden yeterince katkı sağlayamadığını söyledi

- Erkan UYSAL ALANYA'DA '38'inci Turizm Haftası ve Aşçılar Bayramı' kapsamında kutlama programı düzenlendi. Alanya'daki kutlamalar, Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu'nun (BYK)oluşturduğu ciplerden oluşan motorize kortejin Alaaddin Keykubat Anıtı'ndan hareket ederek Atatürk Anıtı önüne gelmesiyle başladı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreniyle devam eden kutlamalara Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Arslan, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, TÜRSAB Alanya BYK Başkanı Suat Çavuşoğlu, daire amirleri, turizmciler, aşçılar ve öğrenciler katıldı. ALTİD Başkanı Sili ve TÜRSAB Alanya BYK Başkanı Çavuşoğlu'nun anıta çelenk sunmalarının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Anıttaki tören Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin halk oyunu ve dans gösterileriyle sona erdi. Program, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO) düzenlenen 'Ülkemizde ve Şehrimizde Turizm' konulu konferansla devam etti. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Alanya İşletme Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Kemal Kantarcı ve Doç. Dr. Süleyman Uyar'ın konuşmacı olduğu konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Konferansta konuşan Kantarcı, 1950'lerde kendi ülkelerinden başka ülkelere giden turist sayısının 25 milyon olduğunu söyledi. Kantarcı, "Günümüzde Türkiye'ye gelen turistlere baktığımızda 4.3 milyonla Almanlar birinci sırada yer alıyor. Ruslar 3.2 milyonla ikinci sırada bulunuyor. Bu ülkeleri İngiltere, Bulgaristan ve İran izliyor. Diğer ülkelere giden turistlere baktığımızda ilk üçte Çinliler, Almanlar ve ABD'lileri görüyoruz. Bu bize Alman pazarının önemini gösteriyor. Alman pazarına yoğunlaşmamız gerekiyor. En çok turist gönderen ve alan coğrafya Avrupa. Afrika'nın aldığı toplam turist sayısı 52 milyon. Afrika'nın çok eksiği bulunuyor. Bu kıtanın imajı ve güvenliği yok. Türkiye olarak turist sayısı bakımından oldukça önemli bir yerdeyiz ama turizm gelirleri açısından istenilen yerde değiliz. En fazla turist alan ülke Fransa. 2012'de Fransa 83 milyon turist ağırlamış. Fransa yine aynı yıl turizmden 53 milyar dolar gelir elde etmiş. ABD ise 67 milyon turist ağırlamış ve 126 milyar dolar gelir elde etmiş. Turist sayısı bakımından dünyada altıncı sıradayız. Turizmden elde edilen gelirler bakımından 12'nci sıradayız. Daha değerli ürün üretmemiz lazım. Biz ürünü kaptırıyoruz. Türk turizminin sorunu bu. 35 milyon turistten 150 milyar dolar para kazanmamız lazım. Bu para ekonominin içine girdiğinde 2 kat artıyor. Çünkü çarpan etkisi var. Turizm en az 50 sektörü destekliyor. Çin 2020'de en fazla turist alan ülke olacak. Fransa 106 milyon, ABD ise 102 milyon turist alacak. Biz ilk 10'da yokuz. Çünkü rakiplerimizin daha çok çalışacağı görülüyor. Rakiplerimiz bizi geçecek" dedi.

15 Nis 2014 - 23:29 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber