'Ulaşımın Anayasası' tamam

Antalya'da yıllardan beri tartışılan Ulaşım Ana Planı hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ve 'Ulaşımın Anayasası' olarak nitelendirilen Ulaşım Ana Planı, 2040 yılına kadar geçerliliğini koruyacak

ANTALYA Su ve Atıksu İdaresi'nin (ASAT) Genel Kurulu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in ABD'de bulunması nedeniyle genel kurulu İsmail Afşar yönetti. Gündem maddeleri yapılan oylamalarla komisyonlara sevk edildi. Genel kurulun ardından uzun yıllardır tartışmalara neden olan Ulaşım Master (Ana) Planı meclis üyelerine tanıtıldı. Antalya Ulaşım Ana Planı ile ilgili Proje Genel Müdür Yardımcısı Yücel Erdem Dişli tarafından yapılan sunuma meclis üyeleri ilgi göstermedi. 103 üyesi bulunan Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yaklaşık 40 üye bilgilendirmeyi dinledi.
'OTOMOBİL SAYISINDA ANTALYA BİRİNCİ'
Dişli, planın çalışmalarına 2015 yılında başladıklarını ve2040 yılına kadar geçerliliğini sürdüreceğini söyledi. Plan kapsamında 18 bin haneyi ziyaret ederek 40 bin kişiyle ulaşım konusunda araştırma yaptıklarını dile getiren Dişli, 83 noktada da trafik sayımları gerçekleştirildiğini kaydetti. Serik ve Kemer dahil 7 ilçede araştırma yaptıklarını dile getiren Dişli, "Antalya'da otomobil sahipliği açısından 1000 kişiye düşen araç sayısı 203. Türkiye'de 1000 kişiye düşen araç sayısı 134 iken Antalya'nın bu rakamları Türkiye ortalamasının üstünde. Otomobil sahipliği açısından Antalya Türkiye birincisi. Antalya'da 5 kişiden biri otomobil sahibi" dedi.
TOPLU ULAŞIMDAN ŞİKAYETLERİ ANLATTI
Antalya'da günde 2 milyon yolculuk yapıldığını dile getiren Dişli, bu yolculukların yüzde 35'inin işe gidip gelmek, yüzde 26'sının okula gitmek için, yüzde 38'inin ise iş ve okul dışında yapılan yolculuklar olduğunu aktardı. Otomobille yapılan yolculuk süresinin ortalama 33 dakika olduğunu anlatan Dişli, şöyle devam etti:
"Toplu taşıma ile bir kişinin yaptığı seyahat süresi 50 dakikanın üzerinde. Bu durumda otomobil daha cazip geliyor. Daha hızlı ve konforlu olması için otomobil tercih ediliyor. Toplu taşıma kullananlar araçların kalabalık olduğunu, sefer sıklığı sorunu, araçların seferlere uymaması, şoför davranışlarından şikayet ediyor."
2040 YILINDA ARAÇ SAYISI 1 MİLYONA ULAŞACAK
Nüfus sayısı bakımından son 5 yılda otomobil sayısının nüfusun 5 katı fazla arttığına dikkati çeken Dişli, "2040 yılına kadar Antalya'nın 3.2 milyon nüfusa ulaşması bekleniyor. Otomobil sayısı açısından da 1000 kişiye 339 araç düşecek. Otomobil sayısı 1 milyon dolaylarında olacak. Yolculuk sayısı 2 milyondan 4.8 milyona ulaşacak" diye konuştu.   
'SON OLARAK OTOMOBİLİ GÖRÜYORUZ'
Dişli, ana toplu taşıma koridorlarına ihtiyaç olacağını belirterek, Ulaşım Master Planı'nın öngörülerini anlattı. Dişli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tramvayı şebeke olarak verimli kullanamıyoruz. Tramvayda 3'üncü bir hat ile Varsak'tan başlayan Sakarya Caddesi üzerinden Meltem ve Zerdalilik'ten çıkan nostalji tramvayına şebekenin bağlanması gerekiyor. 2025 yılına kadar Konyaaltı-Lara ve Konyaaltı-Varsak omurga hattını oluşturmamız lazım. İki ana omurga hattıyla kenti birleştirmek lazım. 2030 yılından sonra mevcut hattın kapasitesini artırmak amacıyla Döşemealtı entegrasyonunu sağlamak gerekiyor. Öncelikle yaya, sonrasında toplu taşıma ve bisiklet, iş ve hizmet araçları servisi ve son olarak otomobil ulaşımını öngörüyoruz."
'KENT MERKEZİNDE OTOPARK AZALTILACAK'
Dişli, bu planla otopark politikalarının oluştuğunu da söyledi. Kent merkezinde otopark kapasitesinin sınırlandırılması, fiyatlandırma politikasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Dişli, "Mevcut otoparklar zamanla azaltılacak. 8 saat bir aracı kent merkezine park edecek kadar yerimiz yok. İnsanların yaya ve toplu taşıma araçlarıyla kent merkezine ulaşmasını sağlamalıyız. Kaleiçi'ne araç girişi yaşayanların dışında kimsenin araçlarını park etmemesi gerekiyor. Kaleiçi'ne ring hatları istiyoruz" ifadelerini kullandı.

25 May 2017 - 23:26 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber