Turizmci 2015 yılından endişeli

Avrupa pazarında son yıllarda yaşanan düşüşün 2015'te tavan yapacağı beklentisi turizmcileri endişelendiriyor

- Yasin ARAZ

BU yıl İskandinav pazarındaki düşüşü Rus pazarındaki artışla telafi eden turizmci, 2015 yılından kaygılı. Avrupa'daki pazarlarda düşüşün hızla sürmesinin üzerine bir de rublenin dolar karşısında değer kaybı eklendi. Yaşanan durum nedeniyle 2015 turizm sezonunda düşüşün yüzde 40’ları bulmasından endişe ediliyor. Dünya genelinde turizm sektöründe yaşanan düşüşün Türkiye'nin çevresinde yaşanan olaylar nedeniyle ülkeyi daha fazla etkileyeceği tahmin ediliyor. Avrupa'daki ekonomik krizin bir türlü tam anlamıyla bitmemesi de yaşanan sıkıntının dozajını arttırıyor. Dünyanın en büyük tur operatörlerinin başında gelen TUI de otellere yazı göndererek durumun sıkıntılı olduğunu ve indirim istediğini bildirdi. TUI’nin otellere 'Önemli /Acil' başlığı ile gönderdiği yazıda şöyle dendi: "2015 yaz satışlarının verilerine göre önemli derecede sıkıntılı bir tablo ile karşı karşıyayız. TUI bünyesindeki tüm pazarlardaki tur operatörlerimiz Türkiye paketlerini yüzde 25’in üzerinde bir oranda revize etmeyi düşünüyor. Sizden mevcut erken rezervasyon fiyatlarının üzerine minimum yüzde 10 ila 15 destek vermenizi rica ediyoruz. Pazarlardaki durum göz önüne alınarak riske girmemek için uçak koltuk iptali için son tarih yaklaştı. Şu anda satışlardaki kötü durum göz önünde bulundurulup koltuk iptaline gitmeler söz konusu olabilir. Dolayısıyla TUI ile çalıştığınız tüm pazarlarda geçerli olmak üzere 2015 yazı için erken rezervasyonlarınızın üstüne yüzde 10 ila 15 ilave ederek mevcut halini, 31 Ocak 2015'e kadar teyit etmenizi ivedilikle rica ediyoruz." 

Yaşanan gelişmenin ardından turizmcilerin endişesi de arttı. Tüm ülkede yaşanması muhtemel düşüşün bu kadar erken gündeme getirilmesi otelcinin kafasını karıştıran bir diğer nokta oldu. Bazı turizmciler ise TUI'nin kötü gidişi daha da kötüymüş gibi göstererek otellerin fiyatlarını düşürmeye çalıştığı görüşünde birleşti.

‘TÜRKİYE KENDİNİ KURTARACAKTIR’

Sektör henüz rezervasyon sezonunun başında olmasına rağmen yaşanan olumsuz hava Alanyalı turizmcilerin de bir numaralı gündemi. Oteller ve seyahat acentası temsilcileri kendi aralarında mini toplantılar yaparak durumu istişare ediyor. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, yaşanan sıkıntıyı doğruladı. Sili, dünyada turizmde genel olarak düşüş yaşandığını, Türkiye'nin çevresinde yaşanan olaylar nedeniyle daha da dezavantajlı durumda olduğunu söyledi. Durumun kritik göründüğünü ancak karamsar olunmaması gerektiğini ifade eden Sili, "Birçok noktada dezavantajlarımız var ancak günün sonuna baktığımızda Türkiye yine kendini kurtaracaktır. Bunları daha önce de gördük. Çok para kazanmasak da çok da kötü bir sezon olmaz. Yeni pazarlara yönelip mevcut pazarları da güçlendirmeliyiz" dedi. Sili, TUI'nin durumdan istifade ettiği yönündeki söylentilere de katılmadığını söyledi.

'İYİ SİNYALLER ALMIYORUZ'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. TUI'nin istediği indirimin diğer acentelere de yayılmasıyla birlikte aynı oranda indirim talebinin gündeme gelmesinden çekindiklerini belirten Çavuşoğlu, "An itibariyle gelecek için iyi sinyaller almıyoruz. Özellikle bölgesel yaşanan sorunlar hakkında operatörler bizden rapor istiyor" şeklinde konuştu. Karamsarlık için erken olduğunu da ifade eden Çavuşoğlu, doğru adımlar atıldığı takdirde daha iyi bir sürecin başlayabileceğini ama net fotoğrafın Ocak ayında ortaya çıkacağını dile getirdi.

24 Kas 2014 - 23:12 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Murat - bırakın bu işleri sizler yapamıyorsunuz iskandinav gelmedi diyorsunuz getiremedik diyin devletin vergi elemanları scanway i batırdı scanway bu bölgeye yıllık 300-500 bin iskandinav getiriyordu batırılınca bizler getiremedik deyin bu memlekete 80 li 90 lı yıllarda yılın 10 ayı net turist gelir herkes iş yapardı ne zaman biz bu işi biliyoruz diyen adamlar geldi turizm 6 aya düştü olay bu kadar basit biz bu işi biliyoruz diyenler 80 li -90 lı yıllarda alanyada hangi işleri yapmışlar hangi hizmeti vermişler???????

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Kasım 23:12

Çorum Haber