Trafik sigortasında indirimler başladı

Trafik sigortasında yasal düzenleme yapıldıktan sonra gözler astronomik artan primlere çevrilmiş durumda

SEKTÖR yetkililerinin verdiği bilgiye göre yüzde 5 gibi cüzi indirimler yapılmaya başlandı. Trafik sigortası bu yıl araç sahiplerini çok üzdü. Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) rakamlarına göre geçen yılın mayıs ayına göre ortalama prim tutarı yüzde 132 artarak 286 liradan 689 liraya çıktı. Sigortacıların fiyat belirsizliği yarattığını ifade ettikleri ve bu nedenle son 10 yılda 7 milyar liralık zarara yol açan iki düzenleme ise bu astronomik fiyat artışlarının ardından geldi. Bu düzenlemelerden ilki kusurlu sürücüye kendi kusuru dolayısıyla yol açtığı kaza nedeniyle tazminat ödenmemesi. İkincisi tazminatlar ödenirken Hazine’nin yaş tablosunun kullanılması ve böylece şirketlerin de ne kadar tazminat ödeyeceğinin hesabını yapabilmesi. Şimdi bu iki sorun da halledilmiş durumda. Şirketlerin gelecek yıllardaki giderleri böylece bir belirsizlikten de kurtulmuş oldu. Gerçi sektörün istediği 2 nokta daha vardı ama her iki konu da Anayasa’ya aykırı olacağı gerekçesiyle Hazine Müsteşarlığı tarafından torba yasaya konulmadı. Diğer yandan sigorta şirketleri yaptıkları zamlarla yılın ilk 4 ayında trafik sigortasından 2.2 milyar lira kâr etmiş durumdalar. Toplanan 3.8 milyarlık prime karşılık 1.6 milyar liralık hasar ödemesi gerçekleşmiş durumda. Eğer çok önemli hasarlar çıkmaz ise bu rakam yıl genelinde şirketlerin 6.8 milyar liralık bir kazançları olduğunu ortaya koyuyor.
BAŞLADI VE ARTARAK SÜRECEK
Artan kârlar bir yandan da şirketlerin kardan daha fazla pay alma mücadelesini başlatmak üzere. Sektör yetkilileri yüzde 5 veya 10’luk küçük indirimlerin başladığını belirtiyor. Gerçi bu indirim rakamları şimdilik ortalama prim tutarlarının yansıdığı SBM rakamlarına girmiş değil. Bu rakamlara göre mayıs 2016’da prim artışı nisana göre çok az artarak 681 liradan 689 liraya çıktı. Ancak şirket bazında başlayan indirimlerin genele yayılması beklentiler arasında. Sektör yetkilileri şirketlerin pay almak için kısa süre içinde bu pazarda olma rekabetine gireceğini belirtiyor. Şirketler şu anda pazara hızlı girip pay kapmanın planlarını yapıyor. Bu rekabet ise her zamanki gibi fiyatları aşağı çekecek. İlk durak olarak primlerin yüzde 20 düşmesi beklentisi hâkim.
300 LİRANIN ALTINA SİGORTA YAPILDI
Sigorta Bilgi Merkezi internet sitesinde bulunan ve son 1 ayda şirketlerin yaptığı en düşük, en yüksek ve ortalama primlere sahip sigorta poliçeleri de fiyatların gevşediğini gösteriyor. Sitede aracınız ve sizinle ilgili bilgileri girerek hangi sigorta şirketinin sizin aracınıza benzer araçlara ne kadar prim kestiği görülüyor. Buna göre son 1 ay içinde sürücüsü 7’nci basamak yani 4 yıl ve daha fazla süredir kaza yapmayan 5 yaşındaki bir araç için sigorta priminin 300 liranın altına düştüğü görülüyor. Aynı araç için farklı bir sigorta şirketinin 1.269 lira prim aldığı da görülüyor. Bu nedenle sigorta primini düşürmek isteyenlerin SBM’nin internet sitesine girip oradan kişisel bilgileri ve araç bilgileri ile hangi şirketin o araca daha ucuz prim istediğini öğrenmesi gerekiyor.
SİGORTA HAFTASI BAŞLIYOR
Her yıl mayıs ayının son haftası kutlanan Sigorta Haftası, bu sene de bugün V. Ulusal Sigorta Sempozyumu ile başlıyor. Bostancı Dedeman İstanbul Hotel’de düzenlenecek sempozyumda, yabancı sermayenin Türk sigorta sektörüne etkileri, yerli sermaye, acente ve broker perspektifiyle değerlendirilecek. Sempozyumda ayrıca zorunlu trafik sigortasına ilişkin yeni düzenlemeler, yasal çerçeveler, sorunlar ve çözüm önerileri, düzenleyici kurum, sigorta şirketi, acente broker, eksper ve sigortalı perspektifiyle ele alınacak. Sempozyuma Hazine Müsteşar Yardımcısı ve Sigortacılık Eğitim Merkezi Yönetim Komitesi Başkanı Dr. Ahmet Genç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger de katılacak.

23 May 2016 - 22:50 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber