Toroslara can suyu

Taşkentli Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olmasıyla Toroslar da ihya oluyor. Yapımına hız verilen projelerden biri olan Yalnızardıç Barajı ile Toros dağlarının ardında yeni bir tarım sahasının oluşması bekleniyor

ALANYA'NIN komşusu Taşkent'te doğup, büyüyen Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olmasının ardından önce Alanya’yı İç Anadolu’ya bağlayacak Kuşyuvası yolunun standartları birinci sınıfa yükseltildi. Ardından Konya ile Alanya sınırında bulunan ancak Alanya sınırında kalan Gevne Yaylası’ndaki Yalnızardıç Barajı ve Berat Hidro Elektrik Santrali (HES) Projesi’ne hız verildi. Yapımına 2013’de başlanan ve Kolin İnşaat tarafından yapım çalışmaları sürdürülen projenin taahhüt edilen tarihten önce tamamlanması bekleniyor. Projenin hayata geçmesiyle birlikte su sıkıntısı nedeniyle yalnızca yaz aylarında küçük çaplı tarım yapılabilen yaylalar, 12 ay tarıma elverişli hale gelecek. Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun babası Osman Çavuşoğlu da baraj çalışmasını sürekli denetliyor. Kışın bomboş olan yaylaları ve nüfusları yaşlılardan ibaret olan dağ köylerini yerleşik nüfusa kavuşturacak projenin, tarım alanlarının suya kavuşturulmasıyla köyden kente göçü durdurması, kentten köye göçü başlatması da bekleniyor.

Çalışmaları bizzat takip eden Osman Çavuşoğlu "Bu barajla çevre köyler ve yaylalar 12 ay sulama suyu imkanına kavuşacak. Böylece artık sadece Torosların önünde değil, arkasında da tarım yapılabilecek. Bu verimli topraklarla bu bölgede tarımın çok hızlı gelişeceğini düşünüyorum" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun da, Yalnızardıç Barajı'nın çok hızlı bitirilmesi için talimat verdiği bildirildi.

Alanya sınırlarındaki Yalnızardıç Barajı ve Berat HES’in yılda 85 GWh elektrik üretmesi planlanırken, Alanya sınırlarındaki bir diğer yatırım olan Dim Barajı yıllık 127 GWh'lik elektrik enerjisi üretiyor. Komşumuz olan Manavgat’ta Oymapınar Barajı’nın yıllık enerji üretimi ise 1620 GWh.

24 Kas 2014 - 08:16 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Hasan Mor - Ayıp be kardeşim. İktidara yaranmak için bu kadar da ucuzluk yapılmaz ki? “Yalakalık” bile biraz gayret ve zarafet gerektirir. 1.Siz baraj inşaatından önce hiç oralarda bulundunuz mu? Kardeşim o çay, yılın on iki ayı güldür güldür akan bir çaydı. “Gödüre çayı” derler o çaya. Baraj yapılmazdan evvel de zaten çok az olan çay etrafındaki toraklar çaydan sulanmaktaydılar. Baraj yapıldığı için sulanacak ilave bir dönüm bile torak yok orada. 2. Kardeşim Osman Çavuşoğlu hangi sıfat ile baraj inşaatını denetlemektedir? O herif mühendis midir? Müteahhit midir? Milletvekili midir? Nedir??? Baraj inşaatını denetleyecek bir tek nitelik ya da sıfatını söylesenize??? Ayıp yaa; bu kadar da ucuzluk fazla…

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Kasım 08:16

Çorum Haber