Teleferik para basacak

Alanya Kalesi ve ören yerleriyle gelir elde eden tarihi yarımada teleferikle gelirini katlayacak. Teleferik çalışmaya başladığında yılda yaklaşık 15 milyon TL gelir elde edilecek. Başkan Yücel "Teleferik bileti kişi başı 15 TL olacak. Kaleyi araç trafiğine tamamen kapatmayı planlıyoruz" dedi

- Erkan UYSAL

ALANYA'NIN 30 yıllık rüyası olan Teleferik Projesi'nde sona yaklaşıldı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, teleferiğe biniş ücretinin 15 TL olacağını söyledi.
Teleferikle yılda 500 bin ile 1 milyon kişinin taşınması hedefleniyor. Teleferikle yılda 1 milyon kişi taşınması halinde 15 milyon TL gelir elde edilecek. Teleferiğin son istasyon ile son direklerinin malzemelerinin helikopterle taşınmasının ardından çalışmaların yapıldığı alanda açıklamalarda bulunan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, projenin şehre bayram hediyesi olacağını söylemişti. 9 milyon Euro'ya mal olan Teleferik Projesi'yle Damlataş-Ehmedek arasına kurulan teleferik hattı tamamlandıktan sonra hem yaz aylarında yoğunlaşan kale trafiği rahatlayacak, hem de tarihi dokuya zarar veren büyük tur otobüslerinin Kale’ye çıkışına izin verilmeyecek. Böylece Alanya Kalesi’nin doğal dokusu korunarak kültürel mirasın da zarar görmesi önlenecek. Alanya’nın 30 yıllık özleminde sona yaklaşılırken, şehirde yaşayanlar teleferiğe bir an önce binmek için gün saymaya başladı. 
YENİ ALANYA'YA ÖZEL AÇIKLAMALAR
Konuyla ilgili Yeni Alanya'ya konuşan Başkan Yücel, teleferiğin hizmete girmesinin ardından kişi başı bilet ücretinin 15 TL olacağını açıkladı. Yücel "Teleferiğin ücreti toplu taşımanın 6 katı olacak. Şu anda toplu taşıma 2,5 TL. Bunun 6 katı 15 TL civarında olur. Ne kadar gelir elde edileceğini şu anda bilemiyoruz ama biz yılda 500 bin ile 1 milyon arasında kişi taşıyacağımızı düşünüyoruz. Alanya Belediyesi, cirodan kâr alacak. Ayrıca yeni bir proje yapıp, Anıtlar Kurulu ile görüşüp, İç Kale'yi tamamen gezi ve seyirlik bir alana çevireceğiz. Kaleye sadece tur otobüsü değil, motosiklet ve otomobil de dahil hiç araç girmemesini öngörüyoruz. Kalede sadece yürüyüş yapanlar ya da bisikletliler veya golf arabaları olacak. Teleferiğin tanıtıma ve kalenin tanınırlığına çok ciddi katkı yapmasını bekliyorum. Teleferik şehre renk katacak. Yılların özlemini bayram hediyesi olarak halkımıza sunacağız" dedi. 
'TURİZMİ CANLANDIRIYORUZ'
Alanya’nın ünlü Kleopatra sahilindeki Damlataş Sosyal Tesisleri ile Alanya Kalesi Ehmedek Kapısı arasında konumlanan Alanya Teleferik’in son direkleri Başkan Yücel ile Teleferik A.Ş. CEO’su İlker Cumbul’un katıldığı büyük bir törenle dikilmişti. Projenin turizm sektörüne farklı bir soluk getireceğini belirten Teleferik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cumbul, “Yatırımlarımızla turizmi canlandırıyoruz. Deniz turizmiyle ünlü Alanya’da kent sakinlerine ve turistlere yeni ve farklı bir deneyim yaşatacağız. Bu yatırım dış turizme olduğu kadar iç turizme de büyük katkı sağlayacak” diye konuşmuştu. 
Yolculara hem ulaşım hem de özel bir deneyim yaşatmayı amaçlayan Alanya Teleferik, saatte 400-500 yolcu taşıma kapasitesi ile hizmet verecek.
'40 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞTI'
Alanya Teleferik Projesi’nde doğal yaşam korundu. Tek bir ağaç bile kesilmedi. Teleferiğin gondollarını taşıyan 2 dev direk ile istasyonun tüm malzemeleri, Alanya Kalesi'nde doğayı tahrip etmemek için helikopter destekli bir operasyonla dikildi. Rus yapımı MİL MİL 8 isimli çift pervaneli ve çift motorlu helikopter, 3 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip. MİL MİL 8 isimli helikopter, 9 kilometre kesintisiz hat uzunluğu ile ‘dünyanın en uzun teleferik hattı’ olan Bursa Teleferik projesinde de kullanılmıştı. Alanya Teleferik’in montajı, dünyada bu helikopteri kullanabilen ve bu tarz montajı yapabilen 10 pilottan biri olan Slovak pilot Ostrolucky Jozef tarafından yapıldı. İsviçre, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Polonya ve Avusturya’dan gelen uzmanlarla birlikte yaklaşık 40 kişilik ekip, teleferiğin direk ve ekipmanlarının monte edilmesinde çalıştı.

İLGİLİ HABERLER

Bayram hediyesi Haziran'da tamam

14 May 2017 - 23:25 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

Gokhan asar - Ahh be baskan. Keske Alanya'nin dokusunuda koruyabilseydik. Arkadaki manzara cok pis. Sadece insaat ve gunes enerjisi. Hic bir yesillik yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mayıs 23:25
04

..... - Kalenin trafiğe kapanması söz konusu olmamalı bence. kaleye sadece teleferikle çıkacak olursak bide 15tl ye kimse çıkmaz bi turistler çıkar. İlirleyen senelerde büyün çocuklar belkide kaleyi hiç göremiycek yani herkesin maddi durumu bir deel

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mayıs 23:25
03

... - Kale trafiğe kapanırsa kimse teleferiğe 15tl verip de kaleye çıkmaz ben motoruma 5 tl benzin alsam değil kale alanyanın hertarafını gezerim.15 tl teleferiğe verip kaleye de çıkarsam 3 gün orda kalırım kesin şu devir de az para değil yani.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mayıs 23:25
02

Tuğçe - Kalenin ici copluk gibi her yerde icki siseleri aksam8den sonra ailemizle birlikte cikamiyoruz heryerde icki iciliyor ve siseler yerlere atiliyor kaleye teleferikten once dinek mahallesinde birtane bile cocukm parki yok cocuklarimizi canim ogretmenim yada sulu parka goturuyoruz merkez mahallelerde cok guzel buyuk parklar varbirtanede bizim mahallemizde olmasi gerekiyor ama mahallemis kenarda kaliyor ve butarafi alanyaya gelen siyasetciler zaten gormuyor diye hic ozen gosterilmiyor carsi merkezde yasayanlar cocuksa bizimkiler ne

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mayıs 23:25
01

Ahmet çakal. - Bu fiyat turist için olmalı yerli halka kendi memleketinde turist sayılmamalı 5 tl en uygunfiat tır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mayıs 23:25

Çorum Haber