Tedavi edilen fok denize bırakıldı

Alanya'da tarihi Selçuklu Tersanesi'ne giren yaralı Akdeniz foku, uzman ekip tarafından ağla yakalandı. Tedavi edilen fok tekrar denize bırakıldı

ALANYA'DA tarihi Selçuklu Tersanesi'ne giren yaralı Akdeniz foku, uzman ekip tarafından ağla yakalandı. Tedavi edilen fok tekrar denize bırakıldı.

Geçen hafta tarihi Alanya Tersanesi önünde, Soğukkapı sahiline çıkan Akdeniz fokunun kuyruğundan ve gözünden yaralandığı görüldü. Alanya Belediyesi'nde çalışan görevliler tarafından balıkla beslenen fok için Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi Sahil Güvenlik Komutanlığı, Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Antalya Veteriner Hekimleri Odası, Su Altı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu seferber oldu. Fok, Su Altı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu üyesi dalgıçlar tarafından ağ yardımıyla tersane içerisindeki yakalanıp karaya çıkarıldı. Güçlükle zapt edilen fokun kuyruğundaki yaralara veteriner hekim Kenan Ersoy tarafından müdahale edildi. Parazit ve vitamin karışımlı iğneler yapılan fokun kuyruk yarası ve gözü ilaçla tedavi edildi. Hastalığının tespiti açısından ise çeşitli numuneler alındı.
'AKDENİZ FOKU ALARM SİNYALİ VERİYOR'
Yaralı ve hasta olduğunu düşünülen Akdeniz fokunun tedavisi için operasyon düzenlediklerini söyleyen Su Altı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu Üyesi Ozan Veryeli, "Yaşaması için bir şans olduğunu düşünüyoruz. İzleme sırasında gerekirse yeni müdahale yapacağız. Ülkemizde 100 dolayında, dünyada 600 Akdeniz foku var. Alanya Kalesi'ndeki mağaralar fokun yaşam alanı. Buradaki insan baskısı foklar üzerinde stres oluşturuyor. Deniz ve kıyı yönetim planlaması yeniden gözden geçirilmeli. Akdeniz foku alarm sinyali veriyor" dedi.
'TEDAVİYE CEVAP VERİRSE İYİLEŞECEK'
Foka müdahalede bulunan veteriner hekim Kenan Ersoy ise, kuyruk bölgesindeki zedelenmeden dolayı fokun yüzmede zorluk çekip açılamadığı için ilaç tedavisi uygulandığını söyleyerek, "Burun ve vajinadan numuneler aldık. Numune sonucuna göre tedaviye devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde tedaviye cevap verirse iyileşecek demektir" diye konuştu.

Alanya Doğu Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Mevlüt Kodal ise, koruma altındaki Akdeniz fokunun tedavisinde yardımcı olup tıbbı malzeme desteği verdiklerini söyledi.
KORUMA BANDI BİRAZ GENİŞLETİLEBİLİR
Çalışmaları yerinde izleyen Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu da fokların yaşam alanlarına müdahale edilmemesi için denizde oluşturulan 50 metrelik koruma bandını biraz genişletmekte fayda olabileceğini hatırlattı.Sipahioğlu, insanların ziyaretten geri durduğu Gemi ve Denizlik Müzesi'ni "Mahperi" ismini verdikleri fokun ziyaret etmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi.

06 Tem 2013 - 16:38 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber