Tarımın sorunları masaya yatırıldı

Antalya'da Tarım Konseyi Odak Grup Toplantısı, akademisyenler ve tarım sektörü temsilcilerinin katılımıyla yapıldı

İKİ gün süren toplantıya, Tarım Konseyi Başkanı Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Tarım Konseyi İcra Kurulu üyeleri ATSO Başkanı Davut Çetin, BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Kumluca TSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ile çok sayıda davetli katıldı. Ali Çandır, Tarım Konseyi'nin tarımın daha iyiye gitmesi için çalıştığını belirterek, "Ama tarımın sorunlarının çözümü için getirilen çözüm önerilerine siz sahip çıkmadığınız sürece sonuca ulaşma şansımız yok" dedi. 1980'den sonra yoğun göç alan Antalya'da kentlilik bilinci ve aidiyet duygusunun gelişmediğini, sorunların çözümünde karar vericilerden farklı taleplerde bulunulduğunu kaydeden Çandır, Tarım Konseyi'nin sorunlar ve çözüm önerilerini içeren çalışmasının kitapçık haline getirilerek, karar vericilere sunulacağını bildirdi. Muhteşem coğrafya ve tarım potansiyeline sahip Antalya'nın tarım potansiyelinin yeteri kadar değerlendirilemediğine dikkat çeken Ali Çandır, şunları söyledi: "Bir taraftan işsizlik var diyor, bir taraftan katma değer üretemiyoruz, potansiyelimizi de atıl bırakıyoruz. Umarım bu çalışma sonucu, hepimizin hayatına dokunacak, hepimizin işimizi geliştirecek, hepimizin işine katkı sağlayacak sonuçlar doğurur. Tarımımıza sahip çıktığımız sürece başarırız."
HEP BİRLİKTE PAKET BEKLİYORUZ
Tarım Konseyi İcra Kurulu Üyesi ATSO Başkanı Davut Çetin, her kurumun tarımla ilgili çalışmaları kendi adına yaptığını belirterek, "Ama işbirliği olmadığı için bazen sesimizi tam duyuramıyoruz. Tarım Konseyi'nin bu toplantısını önemsiyorum çünkü Antalya'nın tarımla ilgili tüm aktörleri burada. Buradan çıkacak detaylı bir rapor, sorunları tek tek anlatmak yerine birlikte anlatmamızı sağlayacak bir ortam oluşturur" diye konuştu. Çetin, tarımın acil desteğe ihtiyacı olduğunu, Bakan Faruk Çelik'in yakın zamanda paket açıklayacağını bildirdiğini belirterek, "Hep birlikte paketi bekliyoruz" dedi. Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, "Benim çiftçim zor durumda" diyerek sözlerine başladı. Alp, çiftçinin üretebilmesi için elinden tutulması gerektiğini belirterek, "Elinden tutulursa Türk çiftçisi en iyisini yapar" dedi.
ÖRTÜALTI GELİRDE YÜZDE 20 KAYIP BEKLENİYOR
BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Tarım Konseyi olarak hükümetten tarım paketi beklediklerini belirterek, "Bence tarım sektörünü desteklemek anlamında yeteri kadar bütçe var. Rusya krizinden sonra ürünleri Avrupa pazarına yönlendirmek için çalıştık. Ama orada da zamanında üretim, hacimli üretim, kaliteli üretim, gıda güvenliği gibi sorunlar karşımıza çıkıyor" diye konuştu. Süs Bitkileri İhracatçılar Birliği ve ANSİAD Başkan Yardımcısı Lütfi Göbüş de üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti.
RUSYA KRİZİNİN ETKİLERİNİ SENEYE GÖRECEĞİZ
Kumluca TSO Başkanı Murat Hüdevandigar Günay, tarımda kötü gidişata dikkat çekerek, "Rusya krizinin etkilerini seneye göreceğiz. Kronikleşen sorunlara çözüm arayacağız ama acil önlemlerin şu dönem gündeme gelmesi şart" diye konuştu. Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Yılmaz, sorunların epeydir halının altına süpürüldüğünü belirterek, "Artık halının altında yer kalmadı" dedi.

10 Nis 2016 - 17:11 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber