Sünni ittifakında ilk çatlak

Musul ve Tikrit’e saldırıda işbirliği yapan İzzet el-Duri liderliğindeki Baasçı Nakşibendî Ordusu ile IŞİD militanları birbirlerine düştü. Kerkük’te meydana gelen çatışmada iki taraftan 17 kişi öldü

IRAK’IN ikinci büyük kenti Musul’u almak için ittifak yapan cihatçı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile Baasçı Nakşibendi Ordusu bu sefer silahlarını birbirlerine doğrulttu. Devrik lider Saddam Hüseyin’in yardımcılığını yapan, Baas rejiminin ABD işgali ardından yakalanmamayı başaran tek üst düzey ismi olan İzzet İbrahim el-Duri liderliğindeki Nakşibendi Ordusu milisleri ile IŞİD militanları cuma günü Kerkük’te çatıştı. Kerkük’ün Havice bölgesinde yaşanan çatışma sonucu 17 kişinin öldüğü belirtiliyor.

IŞİD’in beş gün gibi kısa bir sürede Musul’un kontrolünü ele geçirmesinin ardından El Duri liderliğinde yaklaşık 5 bin milisi bulunan Naşkibendi Ordusu ile işbirliği yaptıkları ortaya çıkmıştı. Saddam’ın devrilmesinin ardından göreve gelen Şii Başbakan Nuri el-Maliki’yi iktidardan indirme amacı etrafında birleşen Baasçılar ve IŞİD, Tikrit kentinin ele geçirilmesinde de ortaklık yapmıştı.

PETROL İÇİN Mİ ÇATIŞTILAR?

AFP’ye konuşan bölgedeki kaynaklar, cuma günü IŞİD ve Duri’nin destekçileri arasında çatışma çıktığını aktarırken iki grubun neden birbirine düştüğü konusunda ise farklı iddialar ortaya atılıyor. AFP’ye konuşan bir güvenlik yetkilisi, IŞİD’in, Nakşibendi milislerinden silahlarını teslim etmelerini ve cihatçı örgüte bağlılık yemini etmelerini istemeleri üzerine çatışma çıktığını aktardı. Ancak görgü tanıkları ise iki tarafın bölgedeki yakıt tankerlerinin kimin olacağı konusunda anlaşmazlığa düşmeleri üzerine silahları çektiğini söyledi.

Analistler, IŞİD ve Nakşibendi Ordusu arasında çıkan çatışmanın iki Sünni grubun ortaklığının çatırdadığına dair işaret olarak görüyor. İdeolojileri oldukça farklı olan iki grubun bir süre sonra ayrı yollara girmesinin doğal olacağını belirtiliyor. (rotahaber)

22 Haz 2014 - 11:10 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber