Soyu tükenen Akdeniz foku bakın nerde görüldü

"Dünyada 500 Türkiye'de 100 tane kaldı"

DÜNYA Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan "Kırmızı Liste"de soyu kritik derecede tehdit altında olan tür olarak sınıflandırılan, dünyada sadece Doğu Akdeniz'de ve Doğu Atlantik kıyılarında yaşadığı tespit edilen Akdeniz foku Bodrum'da görüldü.Demirciler Koyu'ndaki kıyıda farkedilen Akdeniz fokunun öldüğünden şüphelenen bölgedeki balıkçılar durumu Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine bildirerek yardım istedi.Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Kamil Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Demirci Koyu'nda yaralı Akdeniz Foku'nun karada bulunduğu yönünde yöresel balıkçılardan yapılan ihbar üzerine bölgeye gittiklerini söyledi.Koyda yapılan incelemede, yaklaşık 450-500 kilogram ağırlığında yetişkin bir Akdeniz fokunun koy içerisindeki bir kaya oyuğunda dinlenmekte olduğunu tespit ettiklerini belirten Uslu, "Akdeniz foku, ekiplerimiz tarafından da tespit edilerek görüntülenmiştir. Yapılan kontrolde Akdeniz fokunun herhangi bir yaralanmaya maruz kalmadığı anlaşılmıştır. Görüntüleme esnasında fok ürkerek doğal yaşam ortamı olan denize tekrar dönmüştür" dedi.

"Dünyada 500 Türkiye'de 100 tane kaldı"

Akdeniz fokunun Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan "Kırmızı Liste"de de soyu kritik derecede tehdit altında olan tür olarak sınıflandırıldığını vurgulayan Uslu, şöyle konuştu:
"Türün dünyadaki en büyük popülasyonu Ege Denizi'ndedir. Dolayısıyla Akdeniz fokunun soyunu sürdürebilmesi ve ekosistemde varlığını koruyabilmesi esas olarak Türkiye ve Yunanistan'ın elindedir. Tüm dünyada yaklaşık 500 kadar fokun yaşadığı tahmin edilirken, Türkiye popülasyon tahmini ise 100 kadardır. Bu nadir deniz canlısı bugün dünyada sadece Türkiye, Yunanistan ve Moritanya kıyıları ile Portekiz'in Madeira Adaları olmak üzere yeryüzünde dört ülkede yaşamaktadır. Ülkemizde yaklaşık 100, Yunanistan'da ise 200-250 civarında bir popülasyona sahiptir"
Uslu, Mayıs ayında da Bodrum'da Muğla Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yaralı olarak bulunan bir Akdeniz fokunun tedavisinin yapılarak tekrar doğaya kazandırıldığını, bu fokun görüntülenmiş olmasının Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin zenginliğinin tespiti ve korunması açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.

"Türün korunması için eylem planı hazırlandı"

Muğla'da türün korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü, Muğla Şube Müdürlüğünce çalışma yürütüldüğüne işaret eden Uslu, "Gerek uluslararası yükümlülüklerimiz, gerekse ulusal mevzuatımızdan kaynaklanan sorumluluklarımız gereği; korunması gereken Akdeniz fokunun neslinin devamını tehdit eden faktörler ve bu faktörlerin ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemleri belirlemek üzere Muğla'da Tür Eylem Planı'nın hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda türün yoğun olarak yaşadığı ve ürediği Bodrum-Milas ilçeleri kıyı şeridinde ilk çalışmalar başlatılmıştır. 2015 yılında çalışma Muğla ili geneline yayılacaktır" diye konuştu.Çalışmada türün popülasyon büyüklükleri, üreme ve beslenme alanlarının özellikleri ile yaşam alanına ve türe yönelik tehditler ve tehdit düzeylerinin belirleneceğini belirten Uslu, "Bu özellikler kayıt altına alınacaktır. Yapılacak arazi çalışmalarından elde edilen veriler, türe ait tüm yaşam alanları ve yaklaşık birey sayıları ve alandaki koruma statüleri uygun ölçekli topoğrafik haritalara işlenecektir" dedi.Akdeniz fokunun tüm dünya için önemli olduğuna işaret eden Uslu, türün özellikle Muğla kıyılarında görüntüleniyor olmasının da kent için önemli olduğunu ifade etti.

03 Ağu 2014 - 13:28 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber