Son Padişah İmparator'un cenazesinde

Avusturya arşivlerinden Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı Vahdettin'in şehzadelik döneminde Avusturya- Macaristan İmparatoru Franz Joseph'in cenazesinde çekilmiş kamera görüntüleri Türkiye'de ilk defa Antalya'daki bir konferansta yayınlandı

KEPEZ Belediyesi'nin ev sahipliğinde Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılı kapsamında, Antalya Avrupa Birliği Çalışmalarını Destekleme Merkezi ve Kepez Kent Konseyi Başkanı Bekir Bülend Özsoy'un konuşmacı olarak katıldığı, 'Büyük Savaşın 100'üncü Yılı' konulu konferans düzenlendi.

Lise öğrencilerinin katılımıyla Erdem Beyazıt Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, Birinci Dünya Savaşı dönemine ait çok sayıda fotoğraf ve video gösterildi. Videolar arasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı Vahdettin'e ait, şehzadelik döneminde Avusturya- Macaristan İmparatoruFranz Joseph'in 1916'da ölümü nedeniyle düzenlenen cenaze töreninde çekilmiş kamera görüntüleri Türkiye'de ilk kez gösterildi.

Görüntüleri Avusturya'dan temin eden Bekir Bülend Özsoy, konferansta kullandığı fotoğraflar ve videoların 1980'li yıllarda yapılan bir program için Avusturya devlet arşivinden elde edilmiş görüntülerden oluştuğunu söyledi.

Bu görüntülerin kendisinde 1987'den itibaren bulunduğunu anlatan Özsoy, “O zaman Avusturya televizyonunda Avusturya'nın tarihine ilişkin hazırlanan belgesel kapsamında bir programdı. Ancak Avusturya tarihinin çok önemli kısmı Birinci Dünya Savaşı'nı içerir. Daha önce o program Türk televizyonlarına gelmedi, Avusturya tarihini anlattığından Türk televizyonları haliyle ve haklı olarak ilgilenmedi" dedi.

Vahdettin'in 1916 yılında Viyana'da Franz Joseph'in cenaze törenine katıldığını toplumun bilmediğini, sadece tarihçilerin bildiğini kaydeden Özsoy, "Hele orada bir görüntüsünün olduğunu hiç bilmiyoruz. O görüntüsü, görüntüler akarken, 9-10 saatlik bir seyrin sonunda yakalandı. İlk defa Türkiye'de bu konferansta yayınlandı. Tarihçi akademisyen dostlarımız da bu görüntülerin daha önce Türkiye'de hiç yayınlanmadığını doğruladı" diye konuştu.

17 Nis 2014 - 17:32 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber