SGK borç yapılandırma için son açıklama

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı SGK bünyesinde yeniden yapılandırmaya tabi tutulan 67.7 milyar TL bulunduğunu ve şu ana kadar yapılan müracatların beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi. Bağlı, bürokrat olarak yapılandırmada son gün olan 31 Ekim'in uzatılıp uzatılmayacağı konusunda bir şey söylemesinin doğru olmayacağını da kaydetti

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, SGK'nın yönetilemez kara delik olarak kabul edilebilecek açığının bulunmadığını söyledi. SGK bünyesinde yeniden yapılandırmaya tabi tutulan 67.7 milyar TL bulunduğunu ve şu ana kadar yapılan müracatların beklentilerinin üzerinde olduğunu söyleyen ancak rakam vermeyen Bağlı, bürokrat olarak yapılandırmada son gün olan 31 Ekim'in uzatılıp uzatılmayacağı konusunda bir şey söylemesinin doğru olmayacağını da kaydetti.
Kurum alacaklarının tahsil ve takibine ilişkin 2 hafta devam edecek olan bir eğitim programı için Antalya'ya gelen SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, basın toplantısı düzenledi. Kurum binasında düzenlenen toplantıda yeniden yapılandırma konusunda bilgi veren ve sigortalı vatandaşları yapılandırma için müracaat etmeye davet eden Bağlı, rakam vermedi ancak yeniden yapılandırmaya tabi tutulan 67.7 milyar TL için geri dönüşlerden umutlu olduklarını söyledi.
Gelir İdaresi Başkanılığıyla Sosyal Güvenlik Kumu alacaklarının yeniden yapılandırmasına ilişkin kanunun TBMM' de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı onayıyla resmi gazetede yayınlandığını, SGK'nın 67. 7 milyar TL alacağının yeniden yapılandırılmaya tabi tutulduğunu hatırlatan Bağlı; " Bütün borçlulara mutlaka ulaşılması konusunda sayın bakanımızın talimatı vardı. Kanun çıkarmak siyasilerin göreviyse bu kanunu yararlanacak vatandaşlara iletmek de bizim görevimizdir. Son 1,5 aydır yoğun bir tanıtım kampanyamız var başta bakan ve bakan yardımcımız olmak üzere Ankara dışındaki illere giderek yasayı tanıtmaya çalışıyorlar.
Vatandaş için önemli çünkü yeniden yapılandırma SGK' nın dengeleri açısından, finansal dengeleri,nakit akışı açısından önemli olduğu kadar velinimetimiz olan işverenlerin ödeme kapasitelerinin artırılması, blançodaki borç tutarının düşmesi , bizim blançodaki alacaklarımızın düşmesi ve işverenlerin durumlarını daha iyiye götürmek açısından önemli. Antalya bizim için önemli, çok ciddi sigortalı sayısı olan tarımıyla turizmiyle Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayan ender illerimizden biri. Bizim temel ilkemiz vatandaş odaklıdır. Bize sayın bakanımız dairede oturup işverenlerin bize gelmesini değil, bizim onlara gitmemiz talimatını verdi. Yerel medyanın imkanlarını da mümkün mertebe kullanarak tanıtım kampanyası yürüttük. Son bir hafta. 31 Ekim'e kadar gelip müracaat ettiğinizde sizden ilk taksit ödemenizi beklemiyoruz ilk taksiti 2 Ocak' ta ödeyeceksiniz. Genel sağlık sigortası borcu olanlar 31 Ocak 2017 ye kadar müracaatlarını yapsınlar borcum yok diyenler gelir testine girsinler, gelir testinde pirim ödemesi gerekmiyorsa geçmişe dönük bütün borcu silinecektir" dedi.
67,7 milyar TL tutarındaki yeniden yapılandırmaya giren alacak stoku bulunduğunu da kaydeden Bağlı, şu ana kadar gelen talebe bakıldığında beklentilerin üzerinde olduğunu ancak genelde son güne bırakıldığı için bugün ve yarının da önemli olduğunu ifade etti. Bağlı, halen yapılanma devam ettiği için rakam telaffuz edemediğini ancak geri dönüş konusunda önümüzdeki hafta tablonun netleşeceği bilgisini verdi. Bağlı, son müracaat tarihinin uzatılıp uzatılmayacağı şeklindeki bir soruya da bürokrat olarak uzatılacak demesinin doğru olmayacağını, bütün planlamalarını 31 Ekim tarihine göre yapıp uygulamakla yükümlü olduklarını kaydetti.


"SGK'da kara delik yok"
 Bir gazetecinin SGK'nın sürekli artan açıklarıyla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmayacağı şeklindeki sorusunu da cevaplandıran SGK Başkanı Bağlı, SGK'nın açıklarının sürekli arttığı şeklindeki yanlış algının düzeltilmesi gerektiğini belirterek, "SGK şu anda altını çizerek söylüyorum sadece Avrupa Birliği ülkelerinin değil dünyanın sosyal refah devleti anlamında örnek ülkeleri olan İskandinav ülkeleri düzeyinde bir genel sağlık sigortası paketine sahiptir. SGK' nın şu anda yönetilemez kara delik kabul edilebilecek herhangi bir açığı söz konusu değildir, SGK özellikle 2006 ve 2008 de yapılan reformlarla tamamen kendi imkanlarıyla ayakta kalma imkan ve kabiliyetine kavuşmuş bir kurumdur.Yaptığımız çalışmalar bakınımız talimatıyla yaptığımız çeşitli değişkenlere bağlı usul ve esaslara baktığımızda da 2070'e kadar çok ciddi bir açığı, bütçe üzerinde yük olması söz konusu değil böyle bir görüntüye de sahip değiliz SGK çökmüş, yönetilemez bir kurum, ya da bütçedeki açıklarıyla bütçenin sırtında yük olan bir kurum değildir. Reform olumlu sonuçlarını vermeye başlamıştır" dedi.

"SGK'nın bütçesi ve açığı devlet sırrı değil"
2017 yılında SGK'nın orta vadeli programda önlerine konulan hedefler bulunduğunu, çalışmaları olduğunu söyleyen Bağlı " 2016 yılında SGK'daki açık 11 milyar TL olarak açıklanmıştı. Kamuoyuna açık bir bütçemiz var, 2017 bütçemizi de bu parametrelerle hazırlanıp kamuoyuna açıklanacaktır. Bütün vatandaşlar toplanan pirim miktarını da nerelere harcandığını da net bir şekilde görebiliyorlar. 30 milyar TL'lik bir açık aslya söz konusu değlidir. SGK açığı ya da blançosu devlet sırrı değil, siteye girdiğinizde çıkan rakamdır. Primi sizden toplayıp sizin için harcıyoruz, hesabını da net bir şekilde vermekle yükümlüyüz" diye konuştu.
Gazetecilerin itibari hizmet süreleri Gazetecilerin itibari hizmet süreleriyle ilgili yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı şeklindeki soruyu da cevaplandıran SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, anayasal bir hukuk devleti içinde düzenleme yapmakla yetkili mercinin TBMM olduğunu hatırlattı. Bağlı, genelgeyle çözüme kavuşturulup kavuşturulamayacağı şeklindeki soruya ise genelgeyle esasın üzerine geçilemeyeceğini ve parlamentonun önlerine koyduğu parametrelere göre hareket etmekle yükümlü olduklarını kaydetti.


"2016'da emekliye dört zam rutin uygulama "
SGK Başkanı Mehmet Emin bağlı, 2016 yılında emekli olanlara dört zam şeklindeki haberlerle ilgili olarak da " Bu bilinmeyen bir şey değil, rutin uygulama. Malum TBMM bütçe süreci önümüzdeki hafta başlayacak burada bizim önümüze enflasyon rakamlarıyla birlikte nasıl bir tablo çıkacak bilemeyiz, biz verilen görevi yapmakla yükümlüyüz, bunu dışındaki konular siyaset mekanizmasını ilgilendirir, onların yerine geçip görüş beyan ettiğimizde yetki gaspında bulunmuş oluruz, düzenleme ve açıklama TBMM'den gelir. Uygulama aşamasında gelen problem varsa muhatabı biz oluruz. 100 tl genel zam, enflasyon farkı, 2017 de verilecek zam toplam dört yapıyor zaten. Dört zam verilecek deyip milleti ayağa kaldırmayalım. Buradaki maksat kişilere maaş bağlandıktan sonra güncellenerek ödenmesi.Bu da normal işleyiş" şeklinde konuştu.
Toplantıda bazı daire başkanları ve SGK Antalya İl Müdürü Nejat Deniz de hazır bulundu.

24 Eki 2016 - 14:52 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber