"Seçim günü çalışanlara izin yok"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir tv kanalına yaptığı açıklamalarda, seçim günü elektriklerin kesilmesi ihtimaline karşı bütün elektrik dağıtım şirketlerinin mühendis ve teknik elemanları teyakkuz halinde olacağını açıkladı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 21 özel dağıtım şirketine, seçim günü bütün mühendis ve teknik elemanlarının işin başında ve muhtemel arızaya karşı teyakkuzda olmalarını söylediklerini belirtti. Yıldız, 17 Aralık sürecinin yalnız Türk siyasi tarihine değil, dünya siyaset tarihine geçecek, incelenmesi gereken sosyolojik bir vaka olduğunu ifade etti. Türkiye siyaset tarihinde çok koalisyon kurulduğunun görüldüğünü, iktidarla çok koalisyon yapan olduğunu dile getiren Yıldız, "Ama muhalefette koalisyonun olduğunu pek görmemiştik. Şu anda böyle bir ittifak var. 'AK Parti'ye oy vermeyin de kime verirseniz verin' anlayışı var. Bu kadar kuralsız, kutsalsızlık olmaz. Vatandaşımızın tercihi çok nettir" diye konuştu.
Enerji politikalarıyla alakalı devlet ve hükümet başkanları ile bakanlarla görüşmeler yaptığına işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Bunları dinlemek casusluk ve daha ötesi bir konudur. Böcek taraması yaptırdığımızda herhangi bir bulguya rastlanmıyor. Ama buna rağmen dinlenmeye devam ettiğimizi biliyorum. Bu yalnızca böcekle olmuyor. Kullandığınız herhangi bir elektronik cihaz herbiri kaynaktır. Dinlenmemek normal ortamlarda çok zordur. Asıl dinlenme ve dinleme tesislerini ortadan kaldırmamız lazım. Konu dinleme tesisleri ile alakalıdır."

SEÇİM VE SANDIK GÜVENLİĞİ

Seçim ve sandık güvenliği konusunda birçok senaryonun ortaya konulduğunu ifade eden Yıldız, "Elektrik kesilecekmiş, oylar sayılırken artırma azaltılma olacakmış, CHP oyları yakılacakmış, bunlar saçma şeyler. Her parti sandıklarına sahip çıkacak ve gerçek oylarını koruyacak. Sandıktaki diğer görevliler de dikkat edecektir" dedi.
Yıldız, "Seçim günü elektrik dağıtım şirketlerinde çalışanların izinleri iptal edildi. Spekülasyonları ortadan kaldırmak mı temel amaç" sorusuna karşılık, şöyle konuştu:
"Hem onu ortadan kaldırmak hem de atmosfere açık olan işletmemizdeki herhangi bir kesintinin provokasyon aracı olarak kullanılmasını engellemek. İşte Sayın Kılıçdaroğlu'dan dinliyorum: 'Elektrikler kesilebilir, sandıkların üzerine oturun' ne yapıyoruz Allah aşkına? O yüzden biz teknik olarak 21 özel dağıtım şirketinin bütün mühendis ve teknik elemanlarının işin başında olmalarını, muhtemel arızaya karşı teyakkuzda olmalarını söyledik."

TAVAN FİYAT UYGULAMASI

Akaryakıttaki tavan fiyat uygulamasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldız, şunları kaydetti:
"Hem dağıtım hem bayilerin bu manada herhangi bir istismara gitmeyeceğini umuyorum. Avrupa'daki ve Türkiye'deki kar marjı arasında bir makas oluşuyor. Bu makası kaldırmamız lazım. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu mukayese sonucunda bayilere verilecek karı 37 kuruşla sınırlandırdı. Bu 51 kuruşa çıkıyordu zaman zaman. Tavan fiyat uygulaması gerekmeksizin dağıtım şirketlerinin bu manada bu tür konuya daha fazla itina göstermeleri gerektiğine inanıyorum. Bundan sonra da böyle bir sıkıntı kendileri için oluşmayacaktır. Temennim odur."

IRAK'TAN TÜRKİYE'YE SEVK EDİLEN PETROL

Irak'tan Türkiye'ye taşınan petrol konusundaki sorular üzerine Taner Yıldız, teknik açıdan arkadaşlarının hem Bağdat hem de Erbil'le haftada en az 2-3 görüşme yaptığını söyledi. Önceki gün Ceyhan'da olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Bizzat Kuzey Irak petrollerinin depolandığı tanklarla, merkezi hükümetin gönderdiği petrolün depolandığı tankları ayrı tutup tutmadığımıza bir kez daha baktım. Bu konuda bizim Bağdat'la net konuştuğumuz bir konu var. Kuzey Irak petrolünün tankı ayrı, Bağdat'ın ayrı. 'Gelin siz de bunu ölçümleyin başında durun, bizim için hiçbir mahsuru yok' dedik. Tam tersi daha iyi olur. Çünkü bu Irak'ın petrolü.
Bağdat ve Erbil'in oluşturduğu komitenin raporu bizim için önemlidir. Bölgenin normalleşmesi üretileni iletmekle olur. Erbil'le Bağdat yokluğu değil, varlığı paylaşsınlar. Tanklarımıza petrol dolduktan sonra o taşar. Biz taşan miktardan başlayarak onun dünya piyasalarına sunulmasını isteriz. Bu petrolü biz satmıyoruz. Bu petrolü Iraklılar yaptıkları ihalelerle satacak. İster Türkiye'de TÜPRAŞ, isterlerse başka ülkelerdeki aracılarla bunlar rahatlıkla yapılır. 30 Nisan Irak seçimleri öncesinde veya sonrasında hangi zaman denk geliyorsa bu petrol dünya piyasalarına sunulur."

UKRAYNA'DAKİ GELİŞMELER

Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin tırmanması ve enerji sektörü açısından doğalgaz kaynaklarında Batı Hattı'nın etkilenmesi halinde bunun Türkiye'yi de etkileyeceğini belirten Yıldız, "Ben şahsen şu anda bunu öngörmüyorum ancak bunun Demokles'in kılıcı gibi bir tehdit unsuru oluşturduğunu söylemem lazım. Türkiye'nin elektrik üretiminde doğal gazın payı yarımdır. Onun da yarısını yani yüzde 25'ini Rusya'dan alıyoruz. Onun da yarısı yüzde 12,5'luk kısım Batı Hattı'ndan geliyor. Bu bizim için büyük bir rakamdır. Böyle bir durumda B planı uygulamaya sokulur. Ama ben bu noktalara taşınacağını öngörmüyorum" dedi.

26 Mar 2014 - 16:10 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber