Sakız parası bile etmiyor

Denizli'nin yaklaşık 250 bin ton elma üretimi yapılan ilçesi Çivril'de, bu yıl rekolte yüksek olmasına rağmen mahsülünü kilo başına 50 kuruşa bile satamadığı için girdi maliyetlerini karşılayamayan üreticiler, ağaçlarını köklemeye başladı.

DENİZLİ'NİN 10 bin dekar alanda elma üretimi yapılan Çivril İlçesi'nde geçen yıl ürettiği elmayı dalında kilosunu 1- 1.5 liraya satan üreticiler bu yıl kilosu 50 kuruşa alıcı bulamıyor. 'Dip elma' olarak bilinen, meyve suyu fabrikalarının istediği elmalar ise 10 kuruşa bile satılamıyor. İlçede sadece Emirhisar Mahallesi'nde 20 bin ton dip elması meyve suyu fabrikaları satın almadığı için meydanlara döküldü. 10 kuruşa bile alıcı bulamayan elma üreticisi ise çareyi bahçelerindeki binlerce elma ağacını köklemekte buldu. Geçtiğimiz yıllarda elmanın çürüğünü de satıp maliyetlerini düşüren Denizli'nin elma üretim merkezi Çivril'de üretici, bu geçmişi arar oldu. İlçede 30 yıldır elma üretimi yapan Halim Ergut, 10 kilo elma parasına 1 bardak çay içebildiğini söyledi. 

ELMA AĞAÇLARINI SÖKÜP YEM YETİŞTİRECEK
Bahçesindeki elma ağaçlarını kepçe yardımıyla sökmeye başlayan Ergut, "38 dekar alanda 150 ton elma yetiştiriyorum ama para etmiyor. 1 kilogram elmanın üreticiye maliyeti 70 kuruş. Ancak, mahsülü kilosu 10 kuruşa bile satamıyoruz. Alan da satan da yok, perişanız. 10 kuruşla nasıl mazot alacağız. 10 kuruşla bir bardak çay içemiyoruz. 10 kilogram elma satacağız ki bir bardak çay içebilelim. Girdiler çok pahalı. Yapacak bir şey yok, çaresiz şekilde ağaçları sökmek zorunda kaldık. Bu ağaçlar 12 yaşında ancak kökleyip, yerinde hayvanlarımız için yem yetiştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

"ELMALAR YERLERDE SÜRÜNÜYOR"
Elma üreticisinin sorunlarını yerinde görmek için ağaçların köklendiği bahçeye CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı ile gelen CHP Çivril İlçe Başkanı Ömer Köseoğlu, "Bütün elma üreticileri aynı kaderi paylaşıyor. Yılların emeği, para etmediği için ağaçlar kesiliyor. Köylü, ürünü para etmediği için elma yetiştirmekten vazgeçiyor, Tarım ve hayvancılık çökmüş durumda, bunun neresi siyasi başarıdır. Kesilen elma ağaçlarına bakın. Yerde sürünen elmalara bakın. Bunlar alın teriyle yetişiyor" dedi. 

"BÜYÜKŞEHİR Reklam PARASIYLA ELMALARI SATIN ALIP, OKULLARDA DAĞITSIN"
CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı da kesilen elma ağaçlarına gördükçe üzüldüğünü belirtip, "Kesilen ağaçlar evladım yaşında. Aynı acıyı hissettim. Rus uçağının düşmesi ve Cumhurbaşkanın dış politikası yüzünden Rus pazarını da kaybettik. Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne bir önerimiz var. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, inanılmaz şekilde televizyonlara, gazetelere reklam verip, afişler hazırlatarak para harcıyor. Başkana sesleniyoruz, lütfen bu reklam parasının yüzde 10'unluk kısmını Çivril'e ayıralım. Bu elmaları satın alsın, okullarda evlatlarımıza dağıtsın. Hem çocuklar elma yesin hem de üretici ağaçlarını kesmek zorunda kalmasın. Başkandan rica ediyoruz. Başkanın yüreği yumuşaktır, vicdana davet ediyorum" dedi. Elma üreticilerinden Mustafa Çelen de kendi bahçesindeki elma ağaçlarını sökmeye başladığını vurgulayıp, "28 yıldır elma yetiştiriyorum ama para etmiyor. Yetkililer bizimle ilgilensin, en azından işçi parasını kurtaralım. Mahsül para etmediği için elma ağaçları sökmeye başladım. İlaç, gübre, mazot hesabını yapınca karnımıza zor doyuruyoruz" diye konuştu.

26 Eki 2016 - 12:29 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber