ALTSO Başkanı Şahin sert çıktı 'Alanya'da küçük esnafa çöküyorlar'

Oda Meclisi'nde konuşan ALTSO Başkanı Şahin "Marka avukatları imitasyon ürünlerin üretildiği fabrikaları biliyor. Önce gidip bataklığı kurutsunlar. Onlara  gitmiyorlar, benim küçük esnafıma çöküyorlar" dedi

ALANYA Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Aylık Olağan  Meclis Yoplantısı gerçekleştirildi.  ALTSO Meclis  Salonu'nda odanın yönetim kurulu faaliyetleri hakkında bilgiler veren ALTSO Başkanı Mehmet Şahin,  Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) otoparkında meydana gelen patlamada yaralananlara başşağlığı dileklerinde bulundu. Şahin, Akdağ Kayak Merkezi konusuna değindi. Şahin, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerine bir  sorun varsa burada konuşalım dedik. Çünkü bir yazışma 6 ay kadar sürüyor. Burası teşvik kapsamına alındı.  İnşallah Akdağ Kayak Merkezi'ni tamamlayacağız. Akdağ  Kayak Merkezi ve tesisler tamamlanınca buranın gelirinin Alanya Belediyesi'ne kalması içim çaba göstereceğim. Alanya'nın geliri alanyada kalmalı" dedi. 

'YENİ BİR ŞEHİR KURACAĞIZ'
Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  konusuna da değinen Şahin, "Buranın planlarını ücretsiz olarak büyükşehir belediyesine yaptırıldı. İmalatçı sitelere organize  sanayiyi kazandıracağız. Bu sanayinin içinde cami, sağlık ocağı, helikopter pisti olacak. 250 dönüm bir  alanda yeni bir şehir kuracağız" diye konuştu.

'ALANYA'YA 50 YIL HİZMET EDECEK'
Yeni hal konusuna da değinen Şahin, "Alanya'da turizm ana lokomotifi. tarım ve ticaret de diğer lokomotifler. Yeni halin ihalesini yaptık. 250 dönüm alanada yeni toptancı halimiz olacak. 4 hali birleştirdik. Bu hal alanyaya 50 yıl hizmet edecek" ifadelerini kullandı. 

'ALANYA İÇİN HAYAL DEĞİLDİ'
Alanya'ya doğalgaz geleceğini hatırlatan Şahin, "Alanya için hayal değildi. 2 yıl içinde Alanya'ya doğalgaz gelecek" dedi.

'MYO'NUN AÇILIŞI YAKINDA YAPILACAK'
'Biz söz verdiğimiz sözleri tuttuk' diyen Şahin, "Biz bunları seçim döneminde kullanmadık. Verdiğimiz sözleri 6 ay içinde tuttuk. Turizm meslek yüksek okulunu rekor zamanda tamamladık. Ara eleman turizm için ihtiyaç. Her kesimden destek gördük ve okulu tamamladık. Alanya'ya inşallah hayırlı olur. Önümüzdeki günlerde Ankara ve Antalya'dan davet edeceğimiz devlet büyükleriyle birlikte okulun açılışını yapacağız" ifadelerini kullandı. Yönetim Kurulu faaliyetlerinin onaylanmasının ardından Eylül ayı mizan ve hesapları müzakere edilerek kabul edildi. 

'ALANYA ESNAFI MUZDARİP DURUMDA'
Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Özcan Şafak Mavili de markaların hukuki durum incelendikten sonra avukatları aracılığıyla üyelere yeni mektuplar  gönderdiğini söyledi. Mavili, "Mektupta sizler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunda bulunulduktan sonra sizler hala aynı mamulleri mağazalarınızda satmaya devam ediyorsunuz. Ya en kısa zamanda bu mamulleri en kısa zamanda bu mamulleri raflardan indirip imha edin ya da hakkınızda tekrar suç duyurusunda bulunulacak ve cezai işlemler uygulanacak. Esnafın marka konusunda büyük sıkıntıları var. Bu mamulleri, bu kaçak mamulleri 2-3 sene zaman içerisinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan izin  alınarak bu ürünlerin satımından sonra bu kanunun yasallaşmasından sonra bir çalışma yapılabilir mi?  Büyük bir sıkıntı var. Alanya içerisinde buradaki mağazaların yüzde 70'ine yakın mağazalar tekstilde, ayakkabı ve çantada büyük bir sıkıntı var. Alanya'da 10 bin esnaf varsa bunun büyük bir kısmı bu tür mamullerden muzdarip durumda" diye konuştu.

'KALAN TURİSTİ KAÇIRMAYA HAKLARI YOK'
Kerim Yılmaz da, "Antalya'nın bazı medya kuruluşlarını ve temsilcilerini kınıyorum. Alanya, Antalya'nın yüzde 80'i turizmden ekmek yiyor. En küçük bir olayı bile 
basında manşet olarak verip kalan turistleri kaçırmaya hakkı yok" dedi.

'20 YIL ÇALIŞIP MAAŞ ALMADIM DİYORLAR'
Mustafa Durusoy da, "İş dünyası darbelerle, krizlerle boğuşuyor. Hepimiz için en büyük giderlerden biri personel. Hiç kimse personelini kadro dışı bırakmak 
istemiyor ama herkesin elinin altında patlamaya hazır bomba konumunda personeli var. 8-10 yıl bir yerde çalıştıktan sonra bir personel çıkıp 'Ben hiç maaş, mesai almadım' diyor.  Bu kişi 8-10 yıl ne yedi, ne  içti? Bununla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili bir çalışma yapalım. En azından  buna bir süre konulsun. Adam maaşını almıyorsa o zaman çalışmasın. Bir yerde 10-20 yıl çalışıp ondan sonra 'Hiç maaş almadım' diye yatırımcının başına bela 
olmasın. Bu konuda bir çalışma yapalım, bunları duymak  zorunda kalmayalım" diye konuştu.

'ÖNCE GİDİP BATAKLIĞI KURUTUN'
Üyelerin konuşmalarının ardından bir açıklama yapan Şahin, "Markalarla ilgili çalışma yaptık. Daha önce de açıklamalar yaptık. Markalarla ilgili biz yasalara  saygılıyız. Sen bataklığı kurutmuyorsun, İstanbul'daki fabrikaları biliyorsun, onlara gitmiyorsun, benim küçük esnafıma çöküyorsun. Biz buna karşıyız. Adaletse 
adalet eşit dağıtılmalı. Bu marka avukatlarına daha önce de seslendik. Burada turist kandırılmıyor. 150 dolarlık bir gömleği ya da 2 bin dolarlık bir saati  turist burada 10-20 dolara, tişörtü 2-3 dolara alıyor. Turist bunun imitasyon olduğunu biliyor. Bu arkadaşlarımız hepsinin faturasını kesiyor. Gitsinler fabrikaları kapatsınlar. Burada gelip küçük esnafımıza saldırmasınlar. Biz yasalar çerçevesinde üyemizin, ticaret erbabının yanındayız. Bununla ilgili zaten çalışmalarımızı yapıyoruz. Bataklığı kurutun. Küçük esnaftan ne istiyorsunuz? Marka sahiplerinin yerine reklamını bile yapıyorlar. Parası olan gidip imitasyon ürün almaz. Avrupa Birliği (AB) norm yasalarıyla birlikte bunlar daha da sertleşecek. Bunu da esnafa anlatıyoruz." ifadelerini kullandı. 

'ALANYA'YI SURİYE GİBİ GÖSTERİYORLAR'
'Ülkemiz ciddi bir süteçten geçiyor' diyen Şahin, 'Maalasef Alanya'yı Suriye sınırı, Kilis gibi göstermeye çalışıyorlar. Turizmde rakiplerimiz var. Basın, yönetici ve kamuoyu da duyarlı davranmalı" dedi.

'BÖYLE BİR ŞEY YOK'
Durusoy'un iş mahkemeleriyle ilgili haklı bir serzenişi olduğunu belirten Şahin, "Biz işverenler olarak işçinin hakkını düşünüyoruz. Asgari ücret konusunda hükümet gerekli çalışmaları yaptı ama burada sıkıntı var. Daha önce hükümet yetkililerine bunu anlattık. Ellerinden geldiğince SGK priminde bizlere yardımcı oldular ama daha çok yardımcı olmaları gerekir. Turizmci burada istihdam ettiği kalifiye personeli kışın da elinde tutabilmek için maaşını veriyor, SGK'sını da yatırıyor. İşadamları olarak şunu istiyoruz. Gerekirse SGK priminin üzerine bir tazminat hakkı konsun. 500 TL mi yatıyoruz, 600 TL yatıralım ama tazminat hakkı ortadan kalksın. Kişiler de 5 sene maaş almadığını söylüyor. Bununla ilgili iş mahkemeleri var. 5 sene maaş almadan kim hayatta kalabilir? Bu kişi evine nasıl ekmek götürecek? Siz bunu bankalardan prosedürüne uygun yapmamışsanız o kişi bu hakkı kendinde buluyor. Burada 500 kişi çalıştıran işverenimiz mahkemeye çıkıp ifade veriyor. Adalete saygılız. İşçinin hakkını yemeyelim ama 'Ben 9 saat çalıştım.Bayram iznini hiç kullanmadım' diyorlar.  Böyle bir şey var mı? Bununla ilgili gerekli bakanlıklara yazı yazacağız" diye konuştu.

25 Eki 2016 - 16:13 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber